Header image
«
»
  • Češi na závěr Channel One Cupu podlehli Švédsku a připsali si první prohru v sezóně

    15.12.2019 | Vladimír Vykoukal
    Češi na závěr Channel One Cupu podlehli Švédsku a připsali si první prohru v sezóně

M O S K V A - Den po divokém zápasu s domácí sbornou se Češi utkali se Švédskem. Po bezgólové první třetině se seveřané v druhé části hry ujali dvougólového vedení. V poslední periodě sice snížil Hynek Zohorna, vyrovnat se ale českému národnímu týmu nepodařilo. Na konečných 1:3 upravil gólem do prázdné branky Dennis Rasmussen.

Česko
VTB Ice Palace, Moskva
15.12.2019
12:00
1:3
(0:0, 0:2, 1:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 49. H. Zohorna (Filippi, Jeřábek) – 21. Rasmussen (Lööv, L. Johansson), 27. Strömwall (Tömmernes, A. Petersson), 60. Rasmussen. Rozhodčí: Fatějev, Morozov – Šalagin, Slavikovskij (všichni Rusko). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 178. Střely na branku: 28:20. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Česko: Langhamer (Hrubec) – Šustr, Jeřábek (C), Mozík, J. Krejčík (A), Klok, Moravčík, Hrbas, Vitásek – Jaškin, A. Nestrašil, Sekáč – Sedlák, Filippi (A), Lenc – Rousek, Horák, R. Pavlík – H. Zohorna, R. Zohorna, O. Beránek.

Švédsko: L. Johansson (Reideborn) – Tömmernes, Lööv, Dahlbeck, Hansson, Lundberg, E. Johansson, Andersson – Pääjärvi, Rydahl, Strömwall – Bristed, L. Johansson, Bromé – A. Petersson, Rasmussen (C), Zaar – Sylvegard, Händemark, Brodin.

V sestavě udělal trenér Miloš Říha několik změn. Ta nejvýznamnější se udála v brankovišti, místo Šimona Hrubce nastoupil Marek Langhamer. Před zápasem odletěli Filip Pyrochta a kapitán Martin Zaťovič, céčko po něm převzal Jakub Jeřábek. Zahráli si i Lukáš Rousek a Marek Hrbas, kteří se do sestavy proti Rusku nevešli.

Oproti divokému zápasu s domácí sbornou se úvod utkání proti Švédsku nesl v pomalejším duchu, oba týmy si byly vědomy kvality svého soupeře. Na první větší šanci si diváci museli počkat až do 14. minuty. Po krátkém náporu Švédů se k nadějné dorážce dostal Sylvegard, Langhamer však jeho pokus lapil.

Vzápětí si svou první větší příležitost vypracovali i Češi. Sekáč se uvolnil na levé straně a ujížděl sám na brankáře Johanssona, jenže ten si s jeho rychlou střelou poradil. Poté se ještě do slibné šance dostal po přihrávce Sedláka Filippi, ani on ale švédského gólmana nepřekonal. Po úvodní části hry byl tak stav bezbrankový.

To se ale na začátku prostřední periody rychle změnilo. Už po necelých padesáti sekundách se prosadil Dennis Rassmussen, jenž dorazil kotouč za brankovou čáru po pohledné individuální akci Viktora Loova - 0:1. A zanedlouho bylo pro Čechy ještě hůř. Malte Stromwall dostal v přesilovce kotouč na levý kruh, chvíli s ním pohrál a pak ho nekompromisně poslal do šibenice - 0:2.

Dobrou šanci na snížení si vypracoval Jaškin, jenž se prokličkoval až před Johanssona, jenže toho nepřekonal. Poté si přesilovku zahráli i svěřenci trenéra Miloše Říhy, střely Filippiho a Hynka Zohorna však kýžený gól nepřinesly. Před koncem prostřední třetiny si Češi vyzkoušeli hru v početní výhodě ještě jednou, ani tentokrát ji ale nevyužily. Největší příležitost měl Sekáč, který se opět řítil na švédského gólmana, ten však jeho ránu nasměroval do ochranné sítě. Po druhé siréně tak Švédové vedli o dvě branky.

V třetí třetině mohl vedení svého týmu navýšit Händemark, Marek Langhamer ale skvělým zákrokem zákrokem udržel Čechy v zápase. To mohlo švédského forvarda mrzet, protože Češi vzápětí snížili. V přesilovce se o to po přihrávce Filippiho postaral hezkou střelou Hynek Zohorna - 1:2!

Svěřencům Miloše Říhy vlil vstřelený gól krev do žil a rázem jich byl plný led. Všichni střelci si ale vylámali zuby na skvělém Johanssonovi. V závěru to Češi zkusili v šesti, jenže ani to nepřineslo kýžený účinek. Ba naopak, Dennis Rassmussen 27 sekund před koncem trefil odkrytou branku a upravil tak konečné skóre na 1:3. Český národním tým si tak připsal první prohru v letošní sezóně.