Header image
«
»
  • Rusové udolali český tým až po nájezdech

    14.12.2019 | Tomáš Kohlmann
    Rusové udolali český tým až po nájezdech

M o s k v a – Po přesunu z Plzně odehrál český tým svůj první moskevský zápas v rámci Channel One Cupu proti domácím Rusům.

Česku se v průběhu zápasu podařilo otočit nepříznivý stav 0:2 na 3:2, Rusové ale rychle vyrovnali a bod navíc získali při samostatných nájezdech, jediným úspěšným střelcem se v nich stal Vladimir Tkačjov.

Rusko
VTB Ice Palace
14.12.2019
13:00
4:3 sn
(2:0, 0:2, 1:1 - 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 3. Kuzmenko (Ljamkin), 18. Grigorenko (Šipačov, Vojnov), 49. Ožiganov (Tkačjov), rozh. náj. Tkačjov – 22. Sedlák (Jaškin, J. Krejčík), 36. Filippi (Sekáč, Zaťovič), 48. H. Zohorna (R. Zohorna, Klok). Rozhodčí: Heikkinen L., Vikman K. (Oba Fin.) – Bersenyjov M., Judin E. (Oba Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváků: 11 699. Střely na branku: 23:35.

Rusko: I. Sorokin – Vojnov (A), Nestěrov (A), Ožiganov, Rafikov, Marčenko, Mironov, Dronov, Ljamkin – Kaprizov, Šipačov, Grigorenko – Burdasov, K. Semjonov, Kuzmenko – Sošnikov, Tkačjov, Tkačjov – Ketov (C), P. Karnauchov, Slepyšev - Jakimov.

Česko: Hrubec – Jeřábek (A), Šustr, J. Krejčík (A), Mozík, Klok, Vitásek, Moravčík, Pyrochta – Zaťovič (C), Filippi, Tomášek – A. Nestrašil, Sedlák, Jaškin – R. Pavlík, Horák, Lenc – Sekáč, R. Zohorna, H. Zohorna – O. Beránek.

Druhý zápas sobotního programu letošního Channel One Cupu v Moskvě obstarali domácí hokejisté proti Česku. Zatímco Češi do zápasu vstupovali dobře naladěni po plzeňské výhře nad Finskem (4:3 po prodloužení), tak Rusové chtěli před svými fanoušky napravit čtvrteční prohru 3:4 se Švédskem.

Loňský vzájemný duel v Moskvě se stal jednoznačnou záležitostí domácí sborné, která zvítězila vysoko 7:2.

V dnešním zápase se v brankách představili muži, kteří dochytali to zmíněné loňské utkání. Domácí brankář Ilja Sorokin dostal znovu příležitost, Šimon Hrubec pak loni do třetí třetiny nahradil Dominika Furcha, dnes už chytal od úvodního buly. Celkem se v ruské sestavě objevilo šest pamětníků loňského triumfu (Sorokin, Nestěrov, Kaprizov, Grigorenko, Ketov a Kuzmenko, v českém týmu jich bylo pět (Hrubec, Sekáč, Lenc, Beránek a Hynek Zohorna).

Utkání předcházela velmi povedená tříminutová světelná show, moskevská aréna se pak postupně zaplnila až po střechu.

Před rokem Rusové otevřeli skóre už v páté minutě, letos začali ještě svižněji. Po dvou minutách hry se u mantinelu zmocnil puku Nikita Ljamkin a jeho nahození tečoval za Hrubcova záda Andrej Kuzmenko.

I nadále se v úvodních minutách hrál velmi pohledný hokej. Ve čtvrté minutě Kaprizov ránou z prostoru mezi kruhy trefil břevno české branky, na opačné straně za nedlouho zachránila branková konstrukce také Rusy po ráně Lukáše Sedláka.

V závěru deváté minuty se Češi dočkali první přesilovky po Jakimovově nedovoleném držení. Hokejisté v bílém se dvakrát usadili v útočném pásmu, během početní převahy ale Sorokina nedokázali výrazněji ohrozit.

Naopak domácí hráči udeřili už po deseti sekundách své první početní převahy. Na trestné lavici seděl Lukáš Sedlák, když Šipačov přesným pasem napříč útočným pásmem našel volného Michaila Grigorenka, jenž v pokleku ránou bez přípravy překonal Hrubce.

V úvodu druhé třetiny protrhli nulu na střeleckém kontě také Češi. Jakub Krejčík zavezl puk do útočného pásma a střelu Lukáše Sedláka domácí obránci tečovali do protipohybu brankáře Sorokina.

I nadále se hrál hokej s mnoha šancemi na obou stranách. V ruském týmu hýřil aktivitou Vadim Šipačov, ovšem sám se nejdříve nedokázal nadvakrát prosadit, pak z jeho přihrávky na Hrubce nevyzrál ani Kaprizov. Na opačné straně se vyznamenal Sorokin proti Nestrašilovi, který měl před sebou poloodkrytou branku, Sorokin se ale včas stačil přesunout a ránu českého útočníka zlikvidoval.

Rusové byli přeci jen aktivnějším týmem, často si dokázali vypracovat tlak před Hrubcem, český brankář ale domácímu náporu dokázal odolat. Když Rusové nevyužili ani další závar, tak udeřili hosté. Zaťovič z rohu kluziště našel Filippiho, jenž svoji střelu schoval za dva clonící Rusy a Sorokin viděl puk až v síti své branky.

V samém závěru druhého dějství mohli Češi dokonat velký obrat, v přesilové hře ale nejdříve Sekáče parádně vychytal Sorokin, se sirénou se pak ke dvěma střelám v rychlém sledu dostal Filippi, poprvé ale Sorokin puk vyrazil a podruhé český forvard trefil vnější tyč domácí branky.

Po volnější tempu v úvodu třetí dvacetiminutovky poprvé pořádně zahrozil Vladimir Tkačjov, jenž si sjel od mantinelu před branku, kde tváří v tvář Šimonu Hrubcovi na českého brankáře nevyzrál.

Češi se ujali vedení díky povedené souhře bratrů Zohornů. Radim přihrávkou zpoza branky našel Hynka, jenž pověsil puk pod břevno ruské branky. Rusové ale s odpovědí přispěchali už za osmdesát sekund. Tkačjov propasíroval svoji přihrávku na volného Igora Ožiganova, ten vtěsnal svoji střelu k tyči a Hrubec neměl šanci na ni dosáhnout.

Dvě minuty před koncem normální hrací doby mohl přiblížit český tým k výhře Tomáš Filippi, zblízka ale nedokázal překonat Sorokina a šlo se do prodloužení.

V něm oba týmy postupně nevyužily zkrácenou přesilovku. Rusové pak po Jaškinově faulu disponovali plnou dvouminutovou početní převahou, usadili se v útočném pásmu, Šimon Hrubec ale za přispění obětavě bránících spoluhráčů v poli uhájil svoji branku a o vítězi se muselo rozhodnout až v samostatných nájezdech.

V nich se českým střelcům nedařilo. Sorokin si postupně poradil s pokusy Horáka, Hynka Zohorny, Filippiho, Sedláka a mohl slavit po úspěšném zákroku proti Jaškinovi. Rusové totiž vedli díky trefě Tkačjova. Ten v první sérii nasměroval svoji ránu nad Hrubcovu lapačku, a byť český brankář pak ustál nájezdy Grigorenka, Slepyšova a Ketova, tak na Rusy to nakonec nestačilo.

Po dvou kolech Channel One Cupu mají všichni čtyři účastníci po jedné výhře. Bodově jsou na tom nejlépe Finové, o konečném pořadí ale kompletně rozhodnou až zítřejší zápasy.