Header image
«
»
  • Češi přehráli Rusko a po sedmi letech slaví triumf na Karjale

    10.11.2019 | Adam Dořák
    Češi přehráli Rusko a po sedmi letech slaví triumf na Karjale

H e l s i n k y - Česká reprezentace zvládla i své třetí vystoupení na letošním ročníku Karjala Cupu a po výhře 3:0 nad Ruskem slaví celkový triumf. Jízdu za třetím vítězstvím v nové sezóně zahájil v první třetině kapitán Jan Kovář. Říhův výběr díky skvělé obraně a fantastickému výkonu Romana Willa ustál několik oslabení a v závěrečné desetiminutovce přidal další dvě branky. Po skončení utkání si tak mohl vychutnat zasloužený triumf i s pohárem pro vítěze.

Česko
Hartwall Arena, Helsinky
10.11.2019
12:30
3:0
(1:0, 0:0, 2:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 11. Kovář (Řepík), 52. Sedlák, 60. A. Nestrašil. Rozhodčí: Vikman, Kaukokari – Niittylä, Koskela (vš. FIN). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváků: 2207. Střely na branku: 23:32.

Česko: Will (Langhamer) – Šustr, Jeřábek (A), Moravčík, Krejčík, Doudera, Musil, Pyrochta, Galvas – Nestrašil, Kovář (C), Řepík – R. Zohorna, T. Zohorna (A), H. Zohorna – Jaškin, Sedlák, Rachůnek – Pavlík, Filippi, Stránský – Kovař

Rusko: Samonov – Ožiganov, Blažijevskij, Rafikov, Zub (A), Ar. Sergejev, Fazylzjanov, Miščenko, Šaripzjanov – Okulov, P. Karnauchov, Slepyšev (A) – Burdasov (C), Švec-Rogovoj, Kuzmenko – Sošnikov, K. Semjonov, Šumakov – Kajumov, Alexejev, Kudr

Stejně jako v prvním zápase se Švédskem, se do branky proti Rusku postavil Roman Will, který momentálně působí ve švédském Rögle. Rusové započali zápas aktivněji, avšak v prvních pěti minutách zápasu nemusel Will čelit žádné větší šanci soupeře. Za zmínku stojí snaha Šošnikova, který se pokoušel před Willem dorazit puk za jeho záda. V sedmé minutě se pokoušel otočkou kolem branky překonat brankáře Samonova Rachůnek. V polovině první třetiny se český celek prosadil, když využil chybné rozehrávky Miščenka. Řepík rozehrál na levé křídlo Janu Kovářovi a ten se nemýlil – 1:0. Češi byli následně aktivnějším týmem a snažili se napadat svého soka. V samotném závěru byl za držení hole vyloučen Šumakov. V poslední vteřině se ocitl v šanci Michal Řepík, avšak z ostrého úhlu přestřelil branku.

Rusové se na začátku druhé třetiny bez větších problémů ubránili přesilové hře českého celku z první třetiny. Postupně přebrali iniciativu a snažili se o vyrovnání. Will musel čelit několika nebezpečným šancím, které však dokázal zneškodnit. Těžké chvíle zažíval národní tým v polovině zápasu, kdy pykal za příliš mnoho hráčů na ledě, navíc po pěti vteřinách hry ve čtyřech, poslal tým do tří Jan Kovář za hrubost. Rusové vyslali na Willa několik střel, ale ani jedna neznamenala vyrovnání. Ve 34. minutě si Češi zahráli další přesilovou hru, která nevedla k navýšení jejich skóre. Sborná měla také možnost přesilové hry v závěru druhé třetiny, avšak ani oni nedokázali svou početní výhodu přetavit ve vyrovnávací branku.

Ve třetí třetině se Rusové snažili o vyrovnání, avšak dvakrát se nechali vyloučit. Zvláště před druhým vyloučením měl český tým dobrý tlak, avšak puk za záda Samonova nedokázal dostat. Ve druhé přesilovce si výběr Miloše Říhy dokázal vytvořit šance a Samonov měl co dělat, aby při jednom závaru ve svém brankovišti udržel puk před brankovou čarou. Nicméně celá situace se nakonec ještě zkoumala na videu, když byla posunutá branka. Po dlouhé konzultaci s videorozhodčím nakonec byla uznaná branka a důraz Lukáše Sedláka byl odměněn druhou brankou pro český tým – 2:0! Rusové nakonec ještě pykali za úmyslné zalehnutí puku. V závěru zápasu byli Rusové v křeči a marně se snažili o zvrat či dramatizování výsledku. Poslední minuty přinesly časté vylučování. Rozkouskovaná hra nahrávala českému týmu, který nakonec pečetil své vítězství do prázdné branky. Andrej Nestrašil zamířil přesně z obranného pásma přes celé kluziště a potvrdil výbornou formu Čechů na Karjala Cupu.