Header image
«
»
  • Na závěr prohrál český tým s hvězdami nabitým Ruskem. Turnaj vyhráli Švédové

    06.05.2019 | Roman Zajíček, foto: Vít Novák.
    Na závěr prohrál český tým s hvězdami nabitým Ruskem. Turnaj vyhráli Švédové

B r n o - Lekce z jednoduchosti a produktivity. Ruský tým na závěr turnaje porazil domácí Česko především díky individuálním akcím a výtečné koncovce. I když to byl v brněnské DRFG areně do poloviny utkání vyrovnaný souboj, v klíčových momentech se zkušená sborná dokázala prosadit a vyhrát 4:1. Rusové vyhráli celý letošní podnik EHT, samotný brněnský turnaj vyhráli Švédové, Češi obsadili poslední místo.

Česko
DRFG arena, Brno
05.05.2019
18:00
1:4
(1:1, 0:2, 0:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 16. Řepík (D. Musil) – 12. Kaprizov (Ovečkin), 28. Kuzněcov (Anisimov), 35. Orlov (Kuzněcov), 58. Kuzněcov (Kaprizov, Ovečkin). Rozhodčí: Harnebring, Holm (oba SWE) – Hynek, Svoboda (oba CZE). Vyloučení: 2:4, navíc Kolář 10. minut OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 24:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4. Hráči zápasu: Dmitrij Jaškin - Jevgenij Kuzněcov.

Česko: Jakub Kovář – Zámorský, Jeřábek, Rutta, J. Kolář (C), Kundrátek, J. Krejčík, Sklenička, D. Musil – T. Zohorna, Simon, Frolík (A) – Jaškin, Chytil, Palát – H. Zohorna, Jan Kovář (A), Zaťovič – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík –

Rusko: Vasilevskij – Nestěrov, Sergačjov, N. Zajcev, Orlov, Jelesin, Chafizullin, Blažijevskij – Kučerov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Dadonov, Anisimov, N. Gusev – S. Plotnikov, Andronov, Kovalčuk (C) – Barabanov

Svátek hokeje, na nedělní večer se celé Brno těšilo. Český tým přivítal na ledě Komety hvězdami napěchované Rusko. To však v první třetině působilo místy mátožně. Výběr Miloše Říhy byl lepší herně, i střelecky. Celkově jedenáct pokusů vyslali domácí hokejisté, zatímco ti Ruští pouze čtyři. Nicméně to byla sborná, která otevřela účet utkání. Ovečkin ustál souboj s Jeřábkem, naservíroval puk na Kirilla Kaprizova, jehož rychlá stahovačka do bekhendu skončila gólem - 0:1. Obrovskou šanci měl Hynek Zohorna, také Martin Zaťovič, vše ale pochytal Vasilevskij.

Česko se nevzdávalo a srdnatně bojovalo o vyrovnání a také o vítězství v turnaji. Z velkého tlaku přišla zasloužená odměna. Obránce Musil napřáhl od modré, na brankovišti výborně operoval Michal Řepík, který uviděl volný kotouč a se štěstím jej dopravil do sítě - 1:1. Vyprodaná DRFG arena tak mohla bouřit a do kabiny se tak šlo za nerozhodného stavu.

Druhá část hry nabídla opět vyrovnaný hokej, jen s tím rozdílem, že Rusové přidali v aktivitě. Nejprve pak před polovinou utkání měl velkou možnost Frolík, ale Vasilskiho ani natřikrát neprostřelil. A tak udeřilo na druhé straně. Anisimov viděl volný prostor v české obraně a parádní přihrávkou našel Jevgenije Kuzněcova, který pádil sám od červené čáry a forhendovou střelou překonal Kováře - 1:2.

Kuzněcov měl vzápětí další tutovku, ale tentokrát si český gólman poradil. Vyrovnat mohl ve 33. minutě v přesilovce Kubalík, ale zacinkal pouze na ruskou svatyni. Hosté uštědřili českému mužstvu lekci z produktivity a také jednoduchosti. Důkazem křižná přihrávka Kuzněcova na Dmitrije Orlova, jehož pohotovou dorážku Kovář neměl pod kontrolou a inkasoval - 1:3. Závěrečná šance Malkina vyšla vniveč, a tak se šlo do kabin za výhodnějšího stavu pro Rusko.

Poslední třetina mnoho hokejové krásy nenabídla. Rusové bránili výsledek, nikam se nehnali a čekali co vymyslí soupeř. Češi to však měli velmi těžké, přes zahuštěnou obranu se téměř nikdo nedokázal dostat. Domácí to zkusili v závěru v šesti a ještě inkasovali jednu branku, znovu u toho byl Jevgenij Kuzněcov, který dva góly vstřelil a na jeden přihrál - 1:4.