Header image
«
»
  • Finové porazili i Rusy a nakročili k prvenství v turnaji

    04.05.2019 | Jan Tajzler
    Finové porazili i Rusy a nakročili k prvenství v turnaji

B r n o – Carlson Hockey Games pokračovaly v sobotu druhým hracím dnem, ve kterém se nejprve střetly celky Ruska a Finska. Rusové využili služeb hvězdných hráčů z NHL, v sestavě nechyběli Ovečkin, Malkin, Kučerov či Kovalčuk s Orlovem, přesto se však z vítězství radoval finský tým. V utkání byly rozhodujícím faktorem přesilové hry, zatímco Finové dokázali využít tři ze čtyř, Rusové se prosadili až v samotném závěru a to navíc s odvolaným brankářem. Finové tak možná trochu překvapivě nakročili k prvenství v turnaji, o které budou bojovat v nedělním odpoledni se Švédskem.

Rusko
DRFG arena, Brno
04.05.2019
14:00
1:3
(0:1, 0:1, 1:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 60. Ovečkin (Kuzněcov) – 6. Pesonen, 31. Lehtonen (Rajala, Kakko), 46. Kaski (Ojamäki). Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Hynek, Svoboda. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 7132. Střely na branku: 22:29. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Rusko: Georgijev – Sergačjov, Nestěrov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Zub, Jelesin – N. Gusev, Malkin (A), Kučerov – Ovečkin (A), Kuzněcov, Dadonov – Grigorenko, Anisimov, Kaprizov – Kovalčuk (C), Andronov, S. Plotnikov – Tělegin.

Finsko: Lankinen – Lehtonen (A), Kivistö, Sund, Jokiharju, Mikkola, Kaski, Lindbohm, Vainio – Rajala, Ruotsalainen, Kakko – Pesonen, Manninen, Kuusela – Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki – Sallinen (A), Tyrväinen, Anttila (C).

Rusové nastoupili aktivně a již od prvních minut se snažili uzamknout Finy v obranném pásmu. Finský brankář Lankinen však díky nepřesnosti ruských střelců příliš zaměstnán nebyl. Finové se postupně zorientovali a srovnali tempo s ruským výběrem, v čase 3:23 navíc putoval na trestnou lavici Nikita Nestěrov a Finsko nabídnutou početní výhodu využilo. Harri Pesonen zavážel kotouč po pravém křídle do útočného pásma a ve snaze najít před brankou postaveného Kakka dokázal s pomocí ruského obránce Kafizulina zavěsit.

Hvězdami nabitý výběr Ruska se marně pokoušel prosadit skrz dobře propracovanou defenzívu Finska. Také Rusové dostali možnost početní výhody, ale pozorný Lankinen za svá záda nic nepustil. Svěřenci trenéra Jalonena se v první periodě prezentovali dobrým pohybem a ruské protiútoky dokázali včas podchytit. Vedení Finů pak mohl na počátku deváté minuty navýšit v samostatném úniku Ruotsalainen, ale na pozorného Georgijeva nevyzrál. Rusové se k výraznějšímu ohrožení finské branky dostali až v poslední pětiminutovce první třetiny, ovšem slibné střely Kovalčuka a později také Zuba se neujaly a finský brankář Lankinen držel po první dvacetiminutovce stoprocentní úspěšnost.

Prostřední dějství přineslo ještě vyšší herní tempo, v jeho počátku se Rusům podařilo na Finy zatlačit, ve slibných pozicích se ocitl Kovalčuk s Andronovem, ale brankář Lankinen dokázal ve spolupráci se svými obránci ruský závar přečkat. Následně se ruskému výběru naskytla druhá přesilová hra v utkání, ovšem i tentokrát se bojovníci z Finska ubránili. Finové se pak dokázali prosazovat do útočného pásma, slibnou příležitost si po individuální akci vypracoval Manninen a trefil tyč Georgijevovy branky.

V polovině základní hrací doby se Finům podařilo podruhé v utkání využít přesilovou hru, Rajala poslal kotouč na modrou čáru, kde si jej zpracoval Mikko Lehtonen a prudkou střelou propálil Grigorjeva.

Rusové ve zbytku druhé periody marně hledali recept na bezchybného Lankinena, blízko jeho překonání byl Grigorenko, ale ani nadvakrát se elitní útočník ruské KHL nedokázal prosadit.

Rusům se na začátku třetí třetiny opět nevyplatilo vyloučení, když podruhé v zápase navštívil trestnou lavici Nikita Kučerov. Finové byli v přesilové hře opět nekompromisní, když Ojämaki našel přesnou přihrávkou na modré čáře postaveného Oliwera Kaskiho, finský bek se do jeho přihrávky opřel vší silou a nádhernou střelou s pomocí tyče poslal svůj tým do tříbrankového trháku. Zanedlouho se Finové dočkali další početní výhody, ovšem tentokrát už se sborná dokázala ubránit. Seveřané podpořeni tříbrankovým náskokem i nadále vytvářeli pracovní zátěž pro Georgijeva v brance Ruska.

Rusové se osmělili až v závěru utkání při vyloučení Kaskiho. Přesilovou hru podpořili šestým hráčem v poli a vytěžili alespoň čestný zásah, který po přesné přihrávce od Kuzněcova obstaral přesnou ranou z voleje Alexander Ovečkin. Finové však už zbytek utkání zvládli a v neděli si proti rivalovi ze Švédska zahrají o prvenství v Carlson Hockey Games.