Header image
«
»
  • Česko na úvod brněnského turnaje těsně podlehlo Finsku

    02.05.2019 | Roman Zajíček, foto: Jiří Grulich.
    Česko na úvod brněnského turnaje těsně podlehlo Finsku

B r n o - Po šesti letech se na ledě brněnské Komety odehrál mezinárodní turnaj v rámci EHT Carlson Hockey Games. Český tým přivítal Finsko, které po celé utkání drželo těsný náskok. I když byli domácí místy lepší a soupeře vysoko přestříleli, těsně prohráli. Nic na tom nezměnil ani mohutný finiš ve třetí části hry.

Finsko
DRFG arena, Brno
02.05.2019
17:30
3:2
(1:0, 1:1, 1:1)
Česko
Branky a nahrávky: 20. Manninen (Jokiharju), 34. Rajala (Ojamäki, Koivisto), 59. Manninen – 40. Hronek (Voráček), 60. Gudas (Simon). Rozhodčí: Olenin, Romasko – Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 5:2, navíc Jokiharju 10. minut OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 21:41. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2. Hráči zápasu: Jussi Olkinoura - Filip Hronek.

Finsko: Olkinuora – Lehtonen (A), Koivisto, Sund, Jokiharju, Mikkola, Kaski, Lindbohm, O. Leskinen – Rajala, Ilomäki, Savinainen (C) – Pesonen (A), Manninen, Jo. Nättinen – Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki – Sallinen, Lammikko, Anttila.

Česko: Jakub Kovář – J. Krejčík, Gudas (A), Jeřábek, Kundrátek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Hronek – Zaťovič, Jan Kovář, Voráček (C) – Jaškin, Simon, Frolík (A) – D. Kubalík, R. Hanzl, Řepík – Sekáč, Chytil, H. Zohorna – Tomá

České hokejové hry odstartovaly v Brně zápasem mezi Finskem a Českem. Opatrná první třetina mnoho zajímavého nenabídla. Domácí sice začali aktivně, ale na brankáře Olkinuoru toho mnoho nešlo. Za zmínku stojí pokusy Krejčíka a Hronka. Ani Finové zrovna nehýřili aktivitou, do větší šance se dostali až v závěru první třetiny a hned z toho byl gól. Obránce Jokiharju viděl volný prostor ve středním pásmu, kam poslal přesný kotouč na Sakari Manninena, a ten patnáct vteřin před koncem třetiny zamířil přesně mezi Kovářovy betony - 1:0.

Druhá část nabídla o poznání lepší hokej. Řepík nahodil kotouč po prknech za branku Chytilovi, jenž zadovkou poslal puk před branku na volej Jaškinovi, ovšem i s prudkou ranou českého útočníka si Olkinuora poradil. Místo vyrovnání přišel druhý gól Finska. Kotouč poskakoval po brankovišti, od Kováře se odrazil do těla obránce Kundrátka a od jeho zad puk doputoval do sítě - 2:0.

Český tým se však rozhodně nevzdal a pokračoval v náporu. Ten vygradoval ve dvojnásobné přesilovce, kterou bleskurychle využil Filip Hronek. Jeho dělovka z pravého kruhu proskotačila mezi betony finského gólmana - 2:1. V posledních vteřinách mohli Češi srovnat. Do přečíslení dva na jednoho postupoval Voráček a znovu to byl Hronek, který měl šanci, ale tentokrát si Olkinuora poradil.

Poslední dějství nabídlo urputnou snahu a touhu českého týmu. Hrál se parádní hokej plný šancí, oba týmy skvěle bruslily a více vzruchu bylo především na domácí straně. Nádherný ťukec předvedla trojice Řepík – Sekáč a střílející Hanzl. Zuby na finském brankáři si pak vylámal po parádní Voráčkově zadovce aktivní Hronek. Tutovku měl i Moravčík, stav se však stále neměnil. Tlak vrcholil závěrem utkání. Kouč Říha zkusil hru bez brankáře, jenže druhým gólem v zápase se prezentoval Sakari Maninnen - 3:1.

V čase 59:33 bylo znovu o co hrát. Češi hráli přesilovku, navíc posilněnou o dalšího hráče do pole. Kovář zůstal na střídačce a početní výhodu zhodnotil obránce Radko Gudas. Jeho pumelice prošla mezi betony finského gólmana - 3:2. Ten stejný hráč mohl tři vteřiny před koncem vyrovnat, ale těsně minul bránu. První zápas turnaje tak zvládli Finové.