Header image
«
»
  • RUS – FIN 1:2: Finové zdolali Rusko a rozhodli, že Češi obhájili zlato na turnaji

    21.04.2018 | Lukáš Foff
    RUS – FIN 1:2: Finové zdolali Rusko a rozhodli, že Češi obhájili zlato na turnaji

Rusové nezvládli ani druhý zápas pod novým trenérem Iljou Vorobjevem a opět padli se severským soupeřem 1:2. Sborná se sice zásluhou Guseva dostala do vedení 1:0, jenže ve druhé části o něj přišla, když přesilovou hru využil Jokiharju. Když už to vypadalo, že zápas půjde do prodloužení, tak vítězný gól vstřelil Sallinen a rozhodl o tom, že Česká republika obhájila titul na Carlson Hockey Games.

Rusko
Tipsport arena, Pardubice
21.04.2018
18:15
1:2
(1:0, 0:1, 0:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 8. N. Gusev (Byvalcev, Dadonov) – 35. Jokiharju (Suomela, Jormakka), 59. Sallinen (Anttila, Honka). Rozhodčí: Hribik, Pešina – Brejcha, Tošenovjan. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 3357. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči: Igor Šesťorkin – Ville Husso.

Rusko: Šesťorkin – A. Bělov, Chafizullin, Zub, Gavrikov, J. Jakovlev, Běreglazov, Jelesin, Trjamkin – Dadonov, Byvalcev, N. Gusev – I. Michejev, K. Semjonov, Kručinin – Sošnikov, V. Tichonov, Kagarlickij – Barabanov, Kablukov, Slepyšev.

Finsko: Husso – Pokka, Riikola, Honka, Kivistö, Jokiharju, Vaakanainen, Jürgens – Palola, Manninen, Jormakka – Rajala, Suomela, Savinainen – Anttila, Niemi, Enlund – Björkqvist, Sallinen, Suomi – Ikonen.

V sobotní podvečer hostila pardubická Tipsport arena první nečeský zápas mezi ruskou sbornou a týmem Finska. Lépe začali Finové a hned na konci 2. minuty měl tutovku Eemeli Suomi, jenže výtečně zasáhl Šesťorkin. Prvního zásahu ale docílili Rusové, a to v 8. minutě. Nikita Gusev dostal přihrávku zpoza brány přesně na hůl a o finského obránce otřel svojí střelu, která nakonec skončila pod horní tyčí. Jinak se hrálo bez větších šancí, ale rozhodně více ze hry mělo Rusko. Změnit to mohl v poslední minutě Manninen po přihrávce od Honky, jenže si ji nezpracoval ideálně a byl velmi blízko ruskému gólmanovi, který nakonec lapačkou puk přikryl.

Kvalita hokeje ve druhé třetině dlouho hodně pokulhávala. Obě mužstva se dopouštěla řady nepřesností a ani bruslařsky se to nerovnalo zápasu České republiky a Švédska. Finové se dostali do zápasu díky dvěma přesilovkám, které jim Rusové nabídli. Ta první za moc nestála, ale ta druhá byla sehrána o poznání lépe a těsně před jejím koncem byla také využita. V čase 34:39 totiž pověsil kotouč pod horní tyčku Henri Jokiharja a začínalo se prakticky od začátku. Finové byli do konce třetiny lepším mužstvem, ale žádnou další branku to nepřineslo. Čtvrtý zápas Carlson Hockey Games tak byl před třetí třetinou 1:1.

Do třetí části opět vlétli lépe Seveřané, Sallinenova rána sice měla obrovskou razanci, ale postrádala přesnost, takže pouze práskla o tvrzené sklo za bránou Šesťorkina. Obě mužstva si zahrála přesilové hry, ale zápasu kralovali oba gólmani, kteří drželi své týmy nad vodou. V 52. minutě po Honkově ráně cinkla tyč, ale u levé tyče ruské brány pravděpodobně stejně nebylo žádné místo, kudy by mohl kotouč projít. Místo ale našel necelé dvě minuty před koncem Jerre Sallinen u vzdálenější tyče a poslal svůj tým do těsného vedení. To už si Suomi pohlídalo až do konce. Tento výsledek nejvíce nahrál České republice, která tak po dvou zápasech měla jistotu prvního místa na turnaji Carlson Hockey Games!