Header image
«
»
  • SUI - RUS 2:6 - Švýcaři dlouho vedli, pak se rozjela ruská mašina

    11.11.2017 | Tomáš Chramosta
    SUI - RUS 2:6 - Švýcaři dlouho vedli, pak se rozjela ruská mašina

Sobotní odpoledne v Hartwall Areně se neslo ve znamení souboje dvou týmů, které zatím na turnaji Karjaly nezískaly ani bod. Hokejisté ze země helvétského kříže ještě v průběhu závěrečné třetiny o gól vedli, jenže pak přišel kolaps švýcarské defenzívy. Sborná dokázala vstřelit pět gólů v řadě a připsala si tak premiérové vítězství.

Švýcarsko
Hartwall Arena, Helsinky
11.11.2017
12:30
2:6
(2:1, 0:0, 0:5)
Rusko
Branky a nahrávky: 15. Moser (Du Bois, Ambühl), 20. Praplan (Haas, Schäppi) – 5. Šalunov (N. Gusev, Nestěrov), 47. Kalinin (Grigorenko, Kraskovskij), 47. Nestěrov (Gusev, Chafizullin), 51. Ničuškin (Mozjakin, Kiselevič), 52. Grigorenko (Kraskovskij, Tokranov), 60. Tkačov (Mozjakin, Grigorenko) Rozhodčí: Rantala, Salonen – Elonen, Pessonen. Vyloučení: 6:4, navíc Plotnikov TH. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 476. Střely na branku: 34:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:6.

Švýcarsko: Hiller (Senn) - Untersander, Marti, Du Bois, Kreis, Loeffel, Genazzi, Fora, Maurer - Praplan, Haas, Hollenstein - Rüfenacht, Ambühl, Moser - Herzog, Suter, Scherwey - Baltisberger, Schäppi, Hofmann - Corvi.

Rusko: Sorokin (Karejev) - Gavrikov, Kiselevič, Ljubuškin, Nestěrov, Vojnov, Zubarev, Tokranov, Chafizulin - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Gusev, Šalunov, Kaprizov - Mozjakin, Tkačov, Barbanov - Kalinin, Grigorenko, Ničuškin - Kraskovskij.

Jako první šli v odpoledním zápase do vedení Rusové. Gusev v přesilové hře našel křižnou přihrávkou Maxima Šalunova, který měl dostatek času na přesné zakončení. Bleskovou odpověď měl na holi Scherwey, švýcarský útočník v početní výhodě z mezikruží napálil puk pouze doprostřed brány.

Rusové po zbytečném krosčeku Andronova museli do tří a následně Simon Moser využil dvojnásobnou přesilovku. Po ráně od modré čáry se nejlépe zorientoval na brankovišti a ze vzduchu doklepnul kotouč za brankovou čáru i za přispění brankáře Sorokina.

Půl minutu před první sirénou švýcarská reprezentace otočila stav utkání a opět se jednalo o branku v početní výhodě. Vincent Praplan měl před sebou jednoduchou práci, když ruský brankář vyrazil Haasovu přízemní střelu přímo na jeho hůl.

Favorité se pokusili vrátit do hry hned zkraje druhého dějství. Mozjakin posunul kotouč Tkačovovi, který z ostrého úhlu pálil pouze do tyče švýcarské brány. Krátce poté obdržel Sergej Plotnikov nezvyklý trest ve hře. Po krátké dohodě obou hlavních arbitrů musel ruský útočník předčasně do šatny za podkopnutí.

Švýcaři mohli v dlouhé pětiminutové přesilovce zvýšit vedení na rozdíl dvou branek. Hollenstein si dlouho rovnal kotouč na holi, takže se Sorokin stihl přemístit do ideální pozice a zastavit tuto šanci.

Po vyloučení Plotnikova se tak do hry dostal třináctý útočník Kraskovskij, který měl zhruba v polovině zápasu na holi vyrovnání. Ruský útočník se dostal k odraženému kotouči, jenže z mezikruží našel pouze připraveného Hillera ve švýcarském brankovišti.

Sborná měla ideální možnost skórovat hned od prvních vteřin třetí dvacetiminutovky, kdy hrála přesilovou hru. Byli to však paradoxně Švýcaři, kteří hrozili směrem dopředu. Schäppi s Herzogem uháněli do přečíslení dva na jednoho, jenže jejich akce ztroskotala na brankáři Sorokinovi.

Ruští hokejisté dokázali otočit utkání během 40 sekund. Nejprve uplatnil důraz na brankovišti Sergej Kalinin, poté ze zpětné přihrávky Guseva vypálil obránce Nikita Nestěrov.

Švýcaři v následujících minutách definitivně ztratili nadějně rozehraný zápas. Sborná opět udeřila dvěma slepenými brankami. Valerij Ničuškin v 51. minutě zakončil bez přípravy pohlednou kombinační akci, o chvíli později se prosadil Michail Grigorenko.

Závěr utkání zarámovala ruská přesilovka, z níž si svěřenci trenéra Znaroka odnesli zranění Ničuškina, kterého před brankovištěm nastřelil spoluhráč, a šestý gól. Mozjakin geniální přihrávkou z otočky našel osamoceného Vladimira Tkačova, který zakončil do poloprázdné branky.