Header image
«
»
  • Po tuhém boji, ale přece - Rusové zdolali v Petrohradu Finsko

    09.02.2017 | Jaroslav Svoboda
    Po tuhém boji, ale přece - Rusové zdolali v Petrohradu Finsko

Petrohrad hostil zahajovací duel Švédských hokejových her a domácí Rusko dlouho hledalo recept na zarputilé Finy, kteří byli většinu zápasu lepším týmem. Jenže to byli domácí, kdo nakonec rozhodl o zisku tří bodů, když ze závěrečného tlaku vytěžili vítězný gól po teči Anatolije Golyševa. Do Göteborgu se tak budou v lepší náladě stěhovat Rusové, Finové naopak s nulou bodů na kontě.

Rusko
Petrohrad
09.02.2017
17:30
2:1
(0:0, 1:0, 1:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 36. Kručinin (Světlakov, Rykov), 59. Golyšev (Tkačjov) – 41. Palola (Sallinen, Koivisto). Rozhodčí: Hodek, Hradil - Ivanov, Nestěrov. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 6778. Střely na branku: 21:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Rusko: Šesťorkin - Ljubuškin, Bereglazov, Jarullin, Musin, Arzamascev, Gavrikov, Osipov, Rykov - Kaprizov, Tkačjov (A), Golyšev - Sannikov (C), Šalunov, Šumakov - Mamin, Světlakov, Kručinin - Okulov, Prochorkin (A), Fjodorov - Karpov.

Finsko: Koskinen - Koivisto, Mikkola, Kousa, Lehtonen, Järvinen, Melart, Kivistö - Palola, Sallinen (C), Haapala – Peltola, Manninen, Savinainen – Jo. Nättinen, Suomela, Erkinjuntti (A) – Ojamäki, Hintz, Kärki. Trenér:

Ruský Petrohrad přivítal první utkání letošního ročníku Švédských hokejových her, řízení zápasu se pak ujali čeští rozhodčí Pavel Hodek a René Hradil.

A byli to domácí reprezentanti, kteří vstoupili do zápasu aktivněji. Výrazně tomu napomohl i Miika Koivisto, který si hned v úvodu zápasu vykoledoval dvě trestné minuty. Jenže Koskinen nemusel i přes tlak Rusů výrazněji zasahovat.

A tak se první větší šance zápasu zrodila až v osmé minutě, kdy Hintz lehce tečoval rychlý pas Ojamäkiho, Šesťorkin však máchl lapačkou a udržel čisté konto. Sborná se i nadále snažila získat si trvalejší tlak, více příležitosti si však stále vytvářeli Finové. Ve 13. minutě tentokrát zahrozil Joonas Nättinen, jeho nebezpečná teč ale minuly konstrukci Šesťorkinovy branky.

V závěru třetiny pak Finové ještě hráli přesilovku, když se provinil Bereglazov, paradoxně však náhle ustal tlak hostů.

Druhá třetina začala tentokrát lépe pro Finy, když v přesilové hře zahrozil Joonas Nättinen, který si vybruslil zpoza branky, ale Šesťorkina pokusem mířeným mezi betony nepřekonal. Podobně dopadl i Suomela, který se ve 25. minutě také natlačil před brankoviště a zkusil překvapivou koncovku na přední tyč, vyrážečkou však ruský gólman šanci pokryl.

Až poté si ruský tým vytvořil tlak, ze kterého plynuly i gólové příležitosti. Tu největší měl ve chvíli, kdy Finové špatně načasovali střídání, Kirill Kaprizov, jeho bekhendové zakončení však minulo branku.

V druhé polovině třetiny pak poslali čeští sudí hosty do čtyř za jasný faul Koivista, ale domácí přesilovku i přes tlak nevyužili. Dočkali se až ve 36. minutě. To od mantinelu vyvezl kotouč Alexej Kručinin a svou gólovou trefu schoval nejen za napadajícího obránce Melarta, ale i dvojici hráčů clonící ve výhledu Koskinenovi. Finskému brankáři propadl kotouč výstrojí až do sítě. Další gól mohl přidat Maxim Mamin, ale sám před Koskinenem neuspěl.

Hned v úvodu třetí třetiny však bylo vyrovnáno. Ruskou radost uťal hned ve 41. minutě Olli Palola, který v brejku překonal Šesťorkina ránou mezi betony. Domácí celek se sice snažil okamžitě zase strhnout vedení na svou stranu, ale v koncovce postrádal důraz a přesnost. Změnu nepřinesla dokonce ani přesilovka po faulu Erkinjunttiho, ve které se svěřenci Olega Znaroka nedostali do koncovky vůbec.

Poněkud hokejově otupělé intermezzo gradovalo ruským tlakem v posledních minutách, jenže Bereglazov Koskinena nepřekvapil, neuspěl ani Kručinin. Šalunov pak branku zcela minul. Přesto se Rusové dočkali, když v polovině 59. minuty napřáhl na modré Vladimír Tkačjov a Anatolij Golyšev přesnou tečí pasoval Koskinena do role pouhého statisty. Finové při nejbližší příležitosti zahráli power-play, jenže klíčovou roli sehrál v závěru Šesťorkin, který pochytal vše potřebné.

Rusko tak sice s obtížemi, ale přesto potvrdili roli vedoucího týmu Euro Hockey Tour a v domácím prostředí v Petrohradu uhráli tři body.