Header image
«
»
  • Skandinávské derby ovládli Švédové a jsou vítězi Channel One Cupu

    17.12.2016 | Jan Tajzler
    Skandinávské derby ovládli Švédové a jsou vítězi Channel One Cupu

Sobotní program Channel One Cupu v Moskvě nabídl skandinávské derby mezi reprezentací Finska a Švédska. Výběr Tre Kronor potvrdil mimořádnou formu, která jej na tomto turnaji provází a od úvodních minut dělal Finům obrovské problémy. Výsledkem bylo vedení 2:0 po 1. třetině. Výborný hokej z obou stran nabídla druhá perioda, prosazovali se obě mužstva. Větší úspěšnost v koncovce však předvedli Švédové a po druhé třetině vedli 4:2. Závěrečná pasáž hry přinesla opět markantní tlak Švédů, ale Sateriho v brance Finů chránily od další pohromy dobře postavené tyče. Švédsko je tak po vítězství nad Finy nadále stoprocentní a už teď je jisté, že se stane vítězem letošního Channel One Cupu. Turnaj Švédové zakončí utkáním s českou reprezentací.

Švédsko
VTB Ice Palace, Moskva
17.12.2016
10:00
4:2
(2:0, 2:2, 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 25. M. Aaltonen (Peltola), 29. Haapala (Hintz) – 6. Gustafsson (Omark), 17. Bergström (Zackrisson, Rundblad), 22. Nygren (Tömmernes, Omark), 28. Zackrisson (Tömmernes). Rozhodčí: Naumov, Ravodin – Shalagin, Shislo. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5240. Střely na branku: 18:37. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

Švédsko: Fasth – Nygren, Gustafsson, Bertilsson, Rundblad, Aho, Tömmernes, E. Johansson, Rensfeldt – Lindblom, Ryno, Omark – Thuresson, Zackrisson, Bergström – Klingberg, Westerholm, Önerud – Brodin, Rosén, Norman.

Finsko: Säteri – Lepistö, Peltola, Gröndahl, Eronen, Rissanen, Lehtonen, Koivisto, Mikkola – Hartikainen, M. Aaltonen, Haapala – Mankinen, Kemppainen, Pesonen – Hintz, Osala, Nättinen – J. Lajunen, Suoranta, Manninen.

Severské derby mezi Finskem a Švédskem začali aktivněji hokejisté Tre Kronor. V útočném pásmu přinutili aktivně napadající Švédové svého soupeře k řadě nepřesností a brankář Sateri musel hned v úvodu řešit několik švédských pokusů o vstřelení první branky utkání. Úvodní tlak Švédska byl umocněn v čase 3:21 přesilovou hrou, ta se sice švédským hokejistům využít nepodařila, ale záhy po jejím skončení si za brankou pohrál s pukem Linus Omark, počkal si na najíždějícího Alexndra Bergstroma, ten po Omarkově přihrávce okamžitě vypálil a brankář Sateri tentokrát neměl nárok – 1:0.

Žlutomodří se i v dalším průběhu první třetiny činili, ale v čase 12:27 dostali možnost přesilové hry Finové. Švédové ovšem předvedli, jak skvěle umí bránit početní výhody, za Finsko zahrozil pouze Pessonen, ale se svou tečí na Fastha nevyzrál. Švédové ovšem při hře pět na pět znovu zapnuli na vyšší obrátky a výsledkem byla v čase 16:31 druhá branka do sítě Sateriho, Thuresson poslal přihrávku do jízdy Eriku Gustafssonovi a ten zavěsil přesně k levé tyči. Finové ještě v závěru 1. třetiny měli možnost další početní výhody, kterou si přenesli i do prostřední části hry, ale zůstala nevyužita.

Prostřední dějství nabídlo z obou stran mnohem svižnější hokej. Poté, co Švédové ustáli oslabení, byl vyloučen na druhé straně Lepistö, Švédové Finy uzamkli v jejich obranné třetině a v čase 21:42 Tömmernes nabil svému spoluhráči Magnusu Nygrenovi a ten střelou z první krásně trefil nad lapačku Sateriho – 3:0. Krátce na to byl vyloučen Rosen, Finové tentokrát už byli v početní výhodě úspěšní, konrétně Miro Aaltonen, jenž vypálil z pravého kruhu a svou třetí brankou na turnaji snížil na 3:1. Slušně zaplněn Ledový palác sledoval hokej nahoru dolů, v čase 27:24 si výběr Tre Kronor vzal zpět tříbrankový náskok. Satori nejprve vyrazil střelu Tommernese, možnost odpálit puk měl Kemppainen, ale promáchl a tím se k odraženému puku dostal Patrick Zackrisson a pověsil puk do sítě Sateriho.

Trend vylučování ve druhé třetině pokračoval v čase 28:34, kdy na lavici hanby usedl švédský obránce Rundbland, Finové zásluhou Henrika Haapaly využli druhou přesilovou hru v utkání, když se Haapalovi povedlo usměrnit za záda Fastha střelu Hinntze. Místo snahy o kontakt však přišlo další finské vyloučení, což Švédy opět dostalo do tlaku. Tre Kronor pak následně převzali iniciativu, ale ve druhé desetiminutovce druhé třetiny už další branku nepřidali.

Úvod třetí třetiny přinesl obraz hry, který platil po většinu utkání, Švédové opět uzamkli Finy v jejich obranném pásmu a ohrožovali Sateriho. Slibnou příležitost znovu připravil Omark, tentokrát vybízel ke skórování Ryna, ale nedokázal trefit finskou branku. Ryno byl i u další velké příležitosti Švédu, po přihrávce od Lindbloma trefil tyč. Zvonkohra se udála také o necelou minutu později, tentokrát trefil tyč dělovou ránou Nygren. Sateri si před třetí třetinou musel branku velmi dobře ukotvit, protože tyč jej zachránila i v čase 51:00, tentokrát zazvonil Gustafsson.

Finové marně hledali odpověď na aktivní Švédy, navíc v závěru utkání museli čelit dvouminutové dvojnásobné početní výhodě, kterou však Švédové trestuhodně nevyužili. Finům zbyl sice ještě čas na odvolání brankáře, ale výborná defenzíva Tre Kronor už nepřipustila zdramatizování utkání.

Švédsko tak oplatilo Finsku porážku z Karjaly, kde skončilo na poslední místě. Druhý díl Euro Hockey Tour však Švédové už s jistotou vyhrají, nic na tom nezmění ani případná porážka od českého týmu.