Header image
«
»
  • Noční cestování bylo znát, Češi zaspali začátek a rozjetou Sbornou už nezastavili

    16.12.2016 | Ondřej Krásný
    Noční cestování bylo znát, Češi zaspali začátek a rozjetou Sbornou už nezastavili

M O S K V A - Čeští hokejisté přes noc cestovali z Finska do Ruska a na hotel se dostali až v ranních hodinách. To bylo znát i na průběhu zápasu, jelikož než se Češi rozkoukali a rozjezdili už prohrávali 3:0. Od druhé třetiny výběr trenéra Josefa Jandače podstatně zlepšil herní projev a domácí Sbornou potrápil, ta ale hrála s chutí a vítězství si vzít nenechala.

Rusko
VTB Ice Palace, Moskva
16.12.2016
17:00
5:1
(3:0, 0:1, 2:0)
Česko
Branky a nahrávky: 6. S. Plotnikov (Kovalčuk, A. Bělov), 9. Dacjuk (Kovalčuk), 12. Tkačjov (Andronov, Antipin), 43. Tělegin (Světlakov, Ničuškin), 60. Kovalčuk (Světlakov) – 28. T. Zohorna (Jordán). Rozhodčí: Brannare, Rantala – Sadovnikov, Zacharenkov. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 686. Střely na branku: 27:23. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

Rusko: Šesťorkin – J. Jakovlev, A. Bělov, Ožiganov, Kiselevič, Bereglazov, Antipin, Ljubuškin, Gavrikov – S. Plotnikov, Dacjuk, Kovalčuk – Tělegin, Světlakov, Ničuškin – Barabanov, Tkačjov, Andronov – Sannikov, Šalunov, Šumakov.

Česko: Furch – Jeřábek, Polášek, Rutta, Jordán, Vitásek, T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Pláněk – Radil, Sobotka, D. Kubalík – Kämpf, Horák, R. Kousal – Forman, R. Hanzl, T. Zohorna – Lhoták, Tomášek, Říčka.

Na českém týmu byla vidět únava z komplikovaného cestování již od prvních minut a podle očekávání domácí výběr Ruska na český tým vlétl. Smršť se naplno rozjela v šesté minutě, ale ještě před vedoucí brankou spálil velikou šanci Šalunov, který z levého kruhu nastřelil rameno Furcha. O minutu později český brankář kapituloval. Střelu od modré čáry z hole Bělova vyrazil pouze před sebe, což byla zásadní chyba, jelikož se ke kotouči dostal Sergei Plotnikov a v pádu vymetl horní roh branky českého týmu – 1:0.

Tlak Rusů neochladl, naopak domácí hnáni fantastickým publikem se dostávali do čím dál většího varu. Češi se dostávali k blízkosti Šesťorkina velice ojediněle, první střelu vyslal na domácího brankáře až v šesté minutě Pavelka. Ale poté opět trestali Rusové. Přečíslení tři na dva zakončoval Ilja Kovalčuk, který prostřelil Furcha, ale kotouč šourající se za čáru pro jistotu ještě dorazil hvězdný Pavec Dacjuk - 2:0. Opařený český celek nestačil skvěle naladěné Sborné ve všech směrech. Ve dvanácté minutě vyrazil střelu Andronova Furch pouze mezi kruhy, přímo do jízdy Vladimíru Tkačjovovi, který pohodlně trefil prázdnou branku – 3:0. Čeští hokejisté mohli upravit skóre a dostat se zpět do zápasu v přesilové hře, jenže ačkoliv domácí v útočném pásmu uzavřeli, Šesťorkin moc práce neměl.

Druhou třetinu začali čeští hokejisté úplně opačně. Možná se vyjezdili z únavy, ale najednou měl Šesťorkin plné betony práce. Proti Radilově střele mu dokonce pomohla levá tyčka. Tlak českých hokejistů stoupal a nezmírnilo ho ani nešťastné vyloučení Tomáška, přesilová hra Sborné totiž trvala jen necelou minutu kdy na trestnou lavici odkráčel Kovalčuk. Zlepšený výkon přinesl kýžený efekt. Z úhlu dorážel před branku Ruska Michal Jordán, jenž nastřelil brusli Tomáše Zohorny, od kterého se kotouč odrazil do sítě – 3:1. Hned vzápětí po vhazování se řítil na Šesťorkina sám Hanzl, jenomže trefil pouze výstroj domácího brankáře.

Domácí trenér Oleg Znaroks zareagoval na tlak českého týmu oddechovým časem. Nápor Čechů ale nezastavil. Velkou šanci měl po střele Kousala Tomáš Zohorna, který se před brankovištěm před poloodkrytou brankou natahoval po puku. Ke kontaktní brance však nevedla ani přesilová hra po vyloučení Bělova.

I do třetí třetiny vstoupil český výběr přesilovou hrou, kterou si přenesl z druhého dějství. Místo snížení však přišla po návratu Kovalčuka do hry čtvrtá branka domácích. Od mantinelu nahazoval kotouč na Furcha Světlakov a před českým brankářem krásně tečoval puk nad jeho rameno Ivan Telegin - 4:1.

Ve zbytku zápasu sice čeští hokejisté bojovali, ale zkrátka na Rusy nestačili. Ti měli možnost navýšit vedení po vyloučení Pláňka, tlak domácích byl enormní, ale nevyužitý. Tlak Sborné narůstal s přibývajícím časem, na českých hokejistech byla vidět značná únava. Minutu před koncem vystřelil domácím fanoušků třešničku na dortu a zároveň poslední radost Ilja Kovalčuk, který obešel obránce, udělal tři kroky směrem k Furchovi a toho přesnou střelou ke vzdálenější tyči překonal – 5:1.