Header image
«
»
  • Češi v úvodním zápase Channel One Cupu nestačili na Finy a prohráli 2:4

    15.12.2016 | Lukáš Foff
    Češi v úvodním zápase Channel One Cupu nestačili na Finy a prohráli 2:4

Čeští hokejisté vstoupili do zápasu velmi smolně a dali si vlastní gól. Polášek totiž nastřelil Jeřábka do brusle a Francouz už s tím nemohl nic nadělat. Finové záhy přidali druhou branku a tento náskok kontrolovali po celé utkání, protože na kontaktní gól debutanta Tomáška bleskově odpověděl Hintz a po něm Erkinjuntti. Ve třetí třetině vidělo více než pět tisíc diváků ještě gól Jordána, ale i proto, že Kousal nepřetavil svůj samostatný únik v branku, zůstalo skóre 4:2.

Finsko
Helsingin Jäähalli
15.12.2016
17:30
4:2
(2:0, 2:1, 0:1)
Česko
Branky a nahrávky: 3. Aaltonen, 12. Aaltonen (Koivisto, Lepistö), 28. Hintz (Gröndahl), 33. Erkinjuntti (Haapala, Osala) – 23. Tomášek (Říčka, Jeřábek), 48. Jordán. Rozhodčí: Linde, Holm – Suominen, Hägerström. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 5056. Střely na branku: 19:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2. Nejlepší hráči: Miro Aaltonen – Jan Rutta

Finsko: Ortio – Koivisto, Lepistö, Gröndahl, Eronen, Rissanen, Lehtonen, Mikkola – Hartikainen, Aaltonen, Haapala – Mankinen, Kemppainen, Pesonen – Erkinjuntti, Hintz, Osala – Nättinen, Lajunen, Suoranta.

Česko: Francouz – Jeřábek, Polášek, Jordán, Vitásek, T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Pláněk – Kubalík, Sobotka, Radil – Horák,Kousal, Kämpf – T. Zohorna, R. Hanzl, Červený – Říčka, Tomášek, Lhoták – Forman.

Češi nastoupili k úvodnímu zápasu Channel One Cupu proti výběru Finska netradičně na stadionu Helsingin Jääskalli a ten jim příliš štěstí nepřinesl. Hned ve 3. minutě si totiž čeští reprezentanti vstřelili velmi kuriózní gól. Pavel Francouz vyrazil kotouč před sebe a Polášek se jej snažil odpálit do rohu. Trefil však pouze Jeřábka, od kterého puk zamířil do brány. Branka byla připsána Miro Aaltonnenovi – 1:0. Český tým měl vzápětí velkou šanci na odpověď, protože si v přesilové hře vytvořil velký tlak. Žádný z pokusů se však do sítě nedostal.

Čeští reprezentanti se nenechali gólem vyvézt z míry a hráli velmi aktivně. Díky dobrému forčekingu se k puku dostal Robert Říčka, ale Ortia u bližší tyče nenachytal. Co se dařilo v útoku, nešlo v obraně. Tam Češi několikrát propadli a jednou toho dokonale využil tečující Miro Aaltonnen, jenž úplně osamocen nedal Francouzovi šanci a připsal si druhou branku v utkání. Od té doby byli domácí lepším mužstvem a nebýt zákroků českého brankáře proti Kemppainenovi či Osalovi, mohl být stav po první části ještě horší než 0:2 z českého pohledu.

Nástup Jandačových svěřenců do prostředního dějství byl výborný a zaslouženě se dočkali snížení. Skvěle zafungovala spolupráce dvou debutantů v reprezentaci – střílejícího Roberta Říčky a tečujícího Davida Tomáška. Pardubický forvard změnil dráhu kotouče tak dobře, že Ortio nemohl zareagovat. Málem se podařilo srovnat Kubalíkovi, kterého trefil Horák, ale kotouč jen těsně minul levou tyč finské brány.

Když se českému reprezentačnímu výběru vůbec nepovedla druhá početní výhoda, přišel finský trest. Rope Hintz si převzal puk ve středním pásmu a v čase 27:02 překonal střelou na dlouhou tyč českého brankáře. O pět minut a padesát vteřin bylo ještě hůře. Finové dostali svoji první výhodu přesilové hry a bleskově ji využili. Krásnou kombinaci zakončil do prázdné brány Antti Erkinjuntti, a zvýšil tak na 4:1. Český výběr byl evidentně zaskočen a rázem byl u každého puku pomaleji. Jediná povedená akce přišla po vhazování, když se ke střele dostal Lukáš Lhoták, ale Ortio máchl lapačkou a rázem bylo po šanci.

Do třetí třetiny vstoupili čeští hráči s vědomím, že pokud chtějí srovnat, musí zabrat hned od začátku. Do šance se ve 43. minutě prodral kapitán Vladimír Sobotka, ale místo střely volil ještě přihrávku na Kubalíka, do které se vložila finská obrana. Ve 48. minutě však přece jenom přišel záblesk naděje pro české barvy. Michal Jordán vybojoval puk v rohu kluziště a nevěděl co s ním, tak jej poslal na branku téměř z nulového úhlu. K překvapení všech u své bližší tyče nechal mezírku Joni Ortio a do té se kotouč vměstnal – 4:2.

Kdo ví, jak by zápas vypadal, kdyby v čase 53:57 proměnil svůj únik Robert Kousal. Ten totiž obdržel skvostný pas od Adama Poláška a od modré čáry upaloval úplně osamocen na bránu. Zvolil střelu švihem, ale mířil příliš přesně a kotouč pouze narazil do tyče. Kousal tento moment neunesl a záhy se po zbytečném zákroku mimo hru nechal vyloučit, čímž otupil český tlak. V závěru zápasu se Češi pustili do power-play, při které si pár náznaků vypracovali, ale k jejich využití nedošlo. Finsko zaslouženě zvítězilo na domácím ledě 4:2.