Header image
«
»
  • Sborná přetlačila v dramatické bitvě Švédy, na turnaji si zahraje o celkové prvenství

    05.11.2016 | René Chyla
    Sborná přetlačila v dramatické bitvě Švédy, na turnaji si zahraje o celkové prvenství

V prvním sobotním zápase na turnaji finské Karjaly na sebe narazili Rusové, kteří v úvodním utkání smetli domácí Finy, a hráči Tre kronor, jež se museli v Plzni sklonit českému výběru. Svěřenci Olega Znaroka byli už od prvních minut lepším mužstvem, což ale dokázali potvrdit v první třetině pouze jedinou brankou, která padla z hole Rafikova. Rusové pak navýšili zásluhou štírka Barabanova a ve třetí třetině si výhru pojistili trefou Ničuškina. Švédové snížili dvakrát z přesilovky, nicméně to bylo z jejich strany vše a sborná tak mohla slavit zasloužené vítězství 3:2.

Švédsko
Hartwall arena
05.11.2016
12:30
2:3
(0:1, 1:1, 1:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 25. Gynge (Bergström, Tömmernes), 50. Klingberg (Pettersson, Hultström) – 20. Rafikov (Tkačjov, Šumakov), 24. Barabanov (N. Gusev), 49. Ničuškin (Světlakov). Rozhodčí: Fonselius, Heikkinen – Puolakka, Nikulainen (FIN). Vyloučení: 6:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 111. Střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

Švédsko: Svedberg – Hultström, Kronwall, Tömmernes, Ahnelöv, Junland, Andersén, Andersson – Pettersson, J. Lundqvist, Klasen – Cehlin, Westerholm, Everberg – Gynge, Zackrisson, Bergström – Klingberg, Sjögren, Kempe – Wännström

Rusko: Šesťorkin – Ožiganov, Antipin, Ljubuškin, Bereglazov, Zub, Mironov, Rafikov – Barabanov, Prochorkin, N. Gusev – Ničuškin, Světlakov, Golyšev – Sannikov, Tkačjov, Šumakov – Korškov, Kraskovskij, Leščenko – Okulov

Do první vážnější situace se dostali Švédové. Carl Klingberg získal kotouč v pravém rohu kluziště, poslal jej před brankoviště, kde se od Viktora Antipina odrazil přesně na hůl Niclase Andersena. Švédský forvard ale trefil pouze připraveného Šesťorkina. O dvě minuty později získal touš na útočné modré Alexandr Barabanov, který vybruslil mezi kruhy a skvělou přihrávkou našel na levé straně osamoceného Nikitu Guseva. Ruský útočník pálil do horní části branky, Niklas Svedberg ale se štěstím vytěsnil puk mimo tři tyče.

Ruská sborná poté dostala výhodu přesilové hry, v níž se do největší příležitosti dostala dvojice Nikolaj Prochorkin – Nikita Gusev. Prvně jmenovaný nahrával před brankoviště najíždějícímu Gusevovi, ten ale z metru nedokázal usměrnit puk do sítě. Mužstvo Tre Kronor uzavřelo Rusko v útočném pásmu na delší dobu až ve čtrnácté minutě, ke střele to ale nakonec nevedlo. Rusové trestali až pětadvacet vteřin před koncem první třetiny. Vladimír Tkačjov přihrával na levý kruh Rušanu Rafikovovi, který z první zamířil přesně k levé tyči – 0:1.

Jak sborná ukončila první dvacetiminutovku, tak mohla začít i tu druhou. Andrej Světlakov sice uháněl po ose hřiště sám na Svedberga, ten ale proti jeho pokusu vytáhl pravý beton. O pár vteřin později tak mohli srovnávat hráči v modrožlutých dresech. Na Fredrika Petterssona zívala naprosto prázdná branka, forvard z elitní formace však nedokázal skákavý kotouč trefit. Tuto minelu tak ve čtyřiadvacáté minutě potrestali svěřenci Olega Znaroka. Alexandr Barabanov nejprve na levém kruhu parádně obelstil stahovačkou Jonase Junlanda, poté byl jedním ze Švédů faulován a v pádu dokázal nalézt skulinku mezi Svedbergovými betony – 0:2.

Za minutu kontrovali „domácí“ Švédové. Alexandr Bergström nahrál z rohu kluziště mezi kruhy Richardu Gyngemu, který střelou pod víko využil přesilovku a vykřesal tak pro tým Rikarda Grönborga jiskru naděje – 1:2. Rusové však byli i nadále aktivnější a problémy švédské obraně dělala zejména první formace v čele s Alexandrem Barabanovem a Nikitou Gusevem, další gól však už hráči ruské sborné nestihli ve druhé třetině přidat.

V přesilovce na začátku třetí třetiny pálil z pravého kruhu po přihrávce od Zuba Vladimír Tkačjov, Svedberg se ale stihl včas přesunout. Na druhé straně zahrozil zase Joel Lundqvist, ten ale nedokázal odkrytou branku trefit. Pálit ostrými začali znovu Rusové. V devětačtyřicáté minutě zachytil špatnou rozehrávku modrožlutých Andrej Světlakov. Jeho samostatný únik sice Svedberg zlikvidoval levým betonem, proti bekhendové dorážce Valerije Ničuškina však byl švédský gólman již krátký – 1:3. O pár sekund později ale Fredrik Pettersson poslal puk na levý kruh Carlu Klingbergovi, který zamířil do prostoru nad Šesťorkinovou lapačkou – 2:3.

Sborná ale mohla znovu odskočit, ještě v téže minutě orazítkoval Sergej Šumakov ze tří metrů levou tyč. Tre kronor se už už nadechovalo k závěrečném tlaku, jenže Švédové dvakrát hloupě faulovali a připravili se tak o velkou možnost na vyrovnání. Nikita Gusev pár vteřin před závěrečnou sirénou pelášil při závěrečné power-play sám na prázdnou klec, ve velké šanci ale trefil pouze brusle Kronwalla. V úplném závěru ještě atraktivní duel okořenila bitka mezi Hultströmem a Světlakovem, která ale již nic nezměnila na tom, že Rusko bude v neděli s Českem hrát o celkové prvenstí na finském turnaji.