Header image
«
»
  • Národní tým přehrál v krásném zápase domácí Rusy a je stále ve hře o celkové prvenství!

    20.12.2015 | Martin Augustin
    Národní tým přehrál v krásném zápase domácí Rusy a je stále ve hře o celkové prvenství!

Čeští hokejisté zakončili svou účast na Channel One Cupu v Moskvě stylově, když dokázali přehrát domácí Rusko 2:4. Hrál se parádní hokej, který se musel nezaujatému divákovi líbit. Svěřenci Vladimíra Vůjtka začali utkání velmi dobře a už v 6. minutě šli do vedení zásluhou Vincoura. Sborná odpověděla dvěma zásahy v úvodu druhé periody a v té chvíli to vypadalo, že zápas zlomí na svou stranu. V době největšího domácího náporu však vyrovnal svým premiérovým reprezentačním gólem Tomáš Kundrátek a čeští hráči zase najednou hráli skvělý hokej. Za to byli v závěru prostřední části odměněni ještě dvakrát. Nejprve se trefil v přesilovce Martin Zaťovič a 51 sekund před přestávkou premiérově skóroval v národním týmu Richard Jarůšek. V závěrečné dvacetiminutovce už Rusové korigovat stav nedokázali, na čemž má velkou zásluhu český brankář Dominik Furch, který své mužstvo několikrát výrazně podržel. Národní tým tak zůstává ve hře o prvenství na Channel One Cupu, k tomu ale potřebuje, aby Finové neporazili v odpoledním zápase Švédsko po normální hrací době.

Rusko
místo neznámé
20.12.2015
12:00
2:4
(0:1, 2:3, 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 23. Kartajev (Gusev), 26. Antipin (Radulov, Kovalčuk) – 6. Vincour (Koukal), 28. Kundrátek (Gulaš), 35. Zaťovič (Kovář), 40. Jarůšek. Rozhodčí: Fonselius, Rantala (FIN) – Šeljanin, Sivov (RUS). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 12000. Střely na branku: 22:17. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.

Rusko: Murygin – Jakovlev, Bělov, Antipin, Čudinov, Zajcev, Denisov, Višněvskij, Kiselevič – Kovalčuk, Šipačjov, Radulov – Zaripov, Prochorkin, Mozjakin – Apalkov, Kartajev, Kokarev – Dadonov, Andronov, Širokov – Gusev.

Česko: Furch – Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář, Jeřábek, Doudera, Šimek, Voráček – Gulaš, Kovář (C), Zaťovič – Radil, Koukal, Vincour – Valský, Filippi, Zohorna – Jarůšek, Urban, Buchtele.

V pravé poledne českého času nastoupili svěřenci kouče Vladimíra Vůjtka ke svému poslednímu zápasu na moskevském Channel One Cupu, jejich soupeřem byli domácí Rusové. Před utkáním byly karty rozdáné jasně, vítěz zápasu si udrží šanci na celkové prvenství v turnaji.

Český tým se Sborné nezalekl a začal utkání výborně. Hned v úvodu ujeli do přečíslení 2 na 1 Zaťovič s Kovářem, ale s ranou českého kapitána si poradil brankář Murygin. V 6. minutě už však udeřilo. Koukal nabil Tomáši Vincourovi a ten přesnou střelou z levého kruhu zmrazil natěšené publikum. Rusové se poté vrhli dopředu, naráželi však na kvalitní defenzivu soupeře, který z ní navíc vyrážel do rychlých brejků. Murygin tak musel hned dvakrát zasahovat proti nepříjemným pokusům dravého Radila. Domácí našli skulinku v obraně Česka až ve 12. minutě, kdy se Šipačjov už řítil sám na Furcha. Český brankář mu však vypíchl puk a následně skončil po srážce s ruským forvardem ve své kleci. Hosté poté dostali výhodu přesilové hry, kterou ovšem nesehráli dobře. Přesto ještě mohli v závěru periody navýšit stav. Blízko ke skórování měl zejména Radil, jenž se dostal k puku po Kundrátkově nepovedené střele a už najížděl sám na Murygina. Ten mu však zabránil v zasunutí kotouče za brankovou čáru lapačkou. Když těsně před přestávkou neujala ani střela Širokova přes obránce, šli Rusové do šaten s jednobrankovým mankem.

Do druhé části vstoupili čeští hokejisté také aktivně, jenže v čase 22:28 se prosadili domácí. Gusev ujel podél pravého mantinelu a v situaci 2 na 1 poslal kotouč před branku, kde ho ze vzduchu sklepl za Furchova záda Vladislav Kartajev. Platnost gólu ještě musel posoudit videorozhodčí, který usoudil, že Kartajevova hůl vysoko nebyla. Rusové se po vyrovnání probudili a před českou brankou rozpoutali doslova uragán. Furch se ocitl v ohni střel a ve 26. minutě už byl i on bezmocný poté, co Viktor Antipin dostal puk na vnitřní okraj pravého kruhu a zápěstím vymetl přesně horní růžek nad lapačkou brankáře. Domácí byli v tu chvíli v obrovské euforii a hnáni vyprodanou arénou soupeře nadále hrozivě svírali. V momentě, kdy to vypadalo, že je další branka v české síti jen otázkou času, však přišel nečekaný úder svěřenců kouče Vůjtka. Milan Gulaš zatáhl kotouč až před branku, kde ho předložil obránci Tomáši Kundrátkovi a ten trefil odkrytou část klece.

Najednou zase ožili i čeští hokejisté a hra nabrala obrovské tempo. Útoky se přelévaly ze strany na stranu a přicházely také velké šance. Nejprve se musel vytáhnout Furch, který vyrazil střelu Bělova z mezikruží reflexivně ramenem. Pak ale úřadoval národní tým. Ve 33. minutě dostal z druhé vlny sjíždějící Kempný puk na osu hřiště, odkud zamířil jen do břevna. Poté přišla česká přesilovka a v ní se děly věci. Milan Gulaš od pravého mantinelu orazítkoval pouze tyčku, ale o chvíli později se už mohl se svými spoluhráči radovat. Jan Kovář totiž našel nádherným křížným pasem Martina Zaťoviče, jenž dokázal i z ostrého úhlu zvednout puk nad beton přesouvajícího se Murygina – 2:3. Otřesená Sborná mohla odpovědět střelou Dadonova, jež minula horní růžek branky jen o kousek. Národní tým ale hrál v závěru třetiny zřejmě nejlepší hokej v sezóně a 51 sekund před koncem prostřední části skóroval ještě jednou. Střelu Richarda Jarůška z pravého kruhu ruský gólman vyrazil, ovšem sám Jarůšek se k odraženému puku dostal mezi kruhy znovu a tentokrát ho umístil nad pravé rameno Murygina.

Třetí třetinu Česko začalo přesilovou hrou, jelikož až po druhé siréně byl vyloučen Radulov. Tuto výhodu však hosté nevyužili a tak se nadále pokračovalo za stavu 2:4. Rusové se poté samozřejmě vrhli dopředu ve snaze co nejrychleji snížit. Střelu Antipina z mezikruží vykopl Furch a podobně dopadl krátce po něm také Kokarev. V 50. minutě byla Sborná hodně blízko kontaktní brance. Po Apalkovově střele skončil Furch na zemi a Zaripov tak mohl pálit do prakticky prázdné klece. Radost mu ale pokazil fantastickým zákrokem ležící český brankář. Následně přišly další horké chvilky pro českou obranu, když byl za vysokou hůl vyloučen Gulaš. Svěřenci kouče Vůjtka ovšem obětavou hrou nedovolili soupeři skórovat a celé dvě minuty skvěle odbránili. V závěru to celek Olega Znaroka zkoušel i bez brankáře, ale jelikož Furch vychytal i Šipačjova, jenž mířil do téměř prázdné branky, skóre se už do konce utkání nezměnilo.

Ohlasy po utkání

Oleg Znarok (Rusko): Nestihli jsme se zotavit po sobotním zápase. Celý náš tým hrál špatně. Nebyl jsem spokojen s herní disciplínou. S takovou sestavou se od náš očekává, že dáme více branek a český tým porazíme.

Vladimír Vůjtek (Česko): Do dnešního utkání jsme šli s cílem navázat na náš výkon proti Švédsku. Chtěli jsme se tlačit před bránu a využívat veškeré příležitosti, které nám soupeř povolí. Můžu říct, že to se nám dařilo. Dobře jsme taky bránili a hráli obětavě. Dokázali jsme zablokovat dost ruských střel a následně díky tomu jsme vyráželi do protiútoku. Celkově turnaj hodnotím určitě pozitivně, neboť i v zápase proti Finsku jsme nebyli horším týmem a s naší předvedenou hrou jsem spokojen.