Header image
«
»
  • Češi si poprvé pod Vůjtkem dokráčeli pro vítězství za tři body

    19.12.2015 | Michal Chadim
    Češi si poprvé pod Vůjtkem dokráčeli pro vítězství za tři body

Český tým poprvé pod novým trenérem dokráčel pro vítězství za tři body a to za mohutné podpory ruských fanoušků, kteří Čechy hlasitě podporovali při každém kontaktu s pukem. V utkání se do vedení dostali jako první švédští hokejisté, český tým ale utkání dokázal otočit a po výborné hře ho dotáhl do vítězného konce.

Švédsko
Ice Palace, Moskva
19.12.2015
16:00
1:3
(0:0, 1:1, 0:2)
Česko
Branky a nahrávky:25. Möller (Lindström, Sjögren) – 31. Vincour (Radil, Jeřábek), 50. Filippi (Jeřábek, Doudera), 56. Zohorna (Radil) Rozhodčí: Anisimov, Bulanov – Lazarjev, Otmachov Vyloučení: 4:3 Využití: 1:0 Diváci: 6250 Střely na branku: 16:20 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:3

Švédsko: Svensson (Fasth) – Hersley, Kronwall (C), Junland, Gustafsson, Ahnelöv, Rahimi, Nilsson, Sundsström – Petersson, Engqvist, Omark – Möller, Sjögren, Lindström – Tedenby, Rosén, Wallmark – Thuresson, Zackrisson, Norman

Česko: Francouz (Furch) – Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář, Jeřábek, Doudera, Šimek, Voráček – Gulaš, Kovář (C), Zaťovič – Radil, Koukal, Vincour – Valský, Filippi, Zohorna – Jarůšek, Urban, Buchtele

Do utkání Švédska proti Čechům vstoupili lépe čeští hráči, kteří si v úvodu utkání vytvořili několik šancí, ale nedokázali se prosadit. Tu největší měl Rutta, jehož projektil švédskou branku minul opravdu jen těsně. Nebezpečně se jevila i Vincourova přihrávka před bránu na Koukala. Ten ale nezakončil přesně. Švédové hrozili v úvodu jen ojediněle, když už se ale dostali ke střele, tak Čechy podržel výborný Francouz. Zahanbit se ale nedal ani švédský brankář, který předvedl rovněž několik skvělých zákroků a nenechal se rozhodit dotírajícími českými hráči.

V závěru první třetiny pak měli dvě velké šance Koukal a Jarůšek, kteří ve vyložené šanci jen těsně minuli švédskou branku. Stejně jako v úvodním zápase českého týmu, tak i v tom druhém jsme v první dvacetiminutovce gól neviděli.

První větší šanci v druhé třetině měl český obránce Doudera, který se podél mantinelu vydal do útočné třetiny Švédů. S jeho střelou na bližší tyč si ale Svensson poradil. Na druhé straně byli Švédové úspěšnější, v přesilové hře vymetl Oscar Möller od modré čáry Francouzův horní roh.

Krátce po polovině utkání se dočkali i čeští fanoušci, když k jejich obrovské radosti přerušil střelecký půst trvající 99 minut Tomáš Vincour. Po vyrovnávací trefě se mohli Švédové dostat znovu do vedení zásluhou Lindtröma, ale ten jen těsně minul českou branku. Na druhé straně to pak byl Kolář, který střelou zápěstím na přední tyč trefil připraveného Svenssona.

Klíčový okamžik druhé třetiny se odehrál v jejím závěru, když čeští hokejisté dostali výhodu téměř devadesáti sekund trvající dvojnásobné přesilové hry. Jako první se v ní dostal do zakončení Kovář, který si nikým nehlídaný dojel zpoza brány až do zakončení. Na Svenssona ovšem nevyzrál. Další možnost měl Gulaš, jenže z hranice brankoviště gólmana Švédska neprostřelil. Víc už český tým nestihl a přesilovka zůstala nevyužitá.

Stejně jako v předcházejících dvou třetinách, tak i v té poslední si čeští hokejisté vytvořili herní převahu s několika šancemi. Tu největší měl Vincour, jehož střela jen těsně minula levou tyč. Neujala se pak ani střela Šimka, ten vyslal hodně nepřesný pokus. Jen o pár sekund později se dostal do vyložené šance Voráček, jeho gólovou příležitost ovšem zhatil Svensson skvělým zákrokem.

Klíčové okamžiky třetí třetiny nastaly v její polovině, kdy nejprve Tomáš Filippi dokázal v pádu dorazit za záda švédského gólmana Jeřábkovu dělovku od modré. O pár sekund později čeští hokejisté dostali puk do sítě potřetí. Tento gól ale nebyl uznán, neboť byl dosažen vysokou holí.

Švédy tento okamžik nabudil a málem i vyrovnali. Tedenbyho střelu bekhendem na zadní tyč ale Francouz vyrazil ramenem mimo bránu. Tahle situace bude asi švédské hráče hodně mrzet, neboť hned vzápětí přišel trest v podání Tomáše Zohorny, když přesnou střelou zápěstím vymetl švédskou šibenici.

Švédové to v závěru zkusili v power-play, s výsledkem už ale nic neudělali. Připsali si tak druhou porážku v letošním ročníku EHT, Češi naopak vůbec poprvé zvítězili v základní hrací době.

Ohlasy po utkání

Pär Mårts (Švédsko): Byl to jiný zápas než proti Rusku. Bylo to dlouho vyrovnané a ve třetí třetině jsme na chvíli ztratili koncentraci. Někdy vyhrajete, ale někdy to prostě není možné. Češi dnes hráli dobře, vždycky jsou velmi kvalitním soupeřem. My k tomu přistoupili na 100%, ale jednoduše to nevyšlo. Zbývá nám ještě jeden zápas a stále máme šanci celý turnaj vyhrát. Zítra se vrátíme odpočatí a uvidíme, jak to zvládneme.

Vladimír Vůjtek (Česko): Už ve čtvrtek to z naší strany nebylo úplně špatné, ale bohužel jsme nedávali góly. Dneska jsme vstřelili tři, a proto jsme vyhráli. Byl to úplně jiný zápas než ve čtvrtek. Finové se soustředili na obranu, perfektně zavřeli střední pásmo a my se přes ně nebyli schopní dostat. Dnes se role otočily. Vycházeli jsme z pozorné defenzivy a z ní vyráželi do brejků. S výkonem Pavla Francouze jsem spokojený, chytal dobře, stejně jako ve čtvrtek Furch. Vítězství za tři body je odměna především pro hráče. Kromě prvního zápasu Karjaly se Švédskem jsme nehráli špatně. Byly to vyrovnané zápasy, ale góly nám tam nepadaly. Dneska se štěstí otočilo na naší stranu… Rusové dnes hráli s obrovským nasazením, počínali si jako za starých časů. My je nesmíme pustit k těm jejich kombinacím, jinak by to s námi špatně dopadlo. Věřím, že jsme s nimi schopni zase odehrát vyrovnaný zápas. Na druhou stranu ale mají více času na odpočinek. Navíc po první třetině bylo rozhodnuto a pak už se jen klouzali.