Header image
«
»
  • Švédové v úvodním duelu Channel One Cupu zaskočili domácí sbornou

    17.12.2015 | Jan Kousal, foto: fhr.ru
    Švédové v úvodním duelu Channel One Cupu zaskočili domácí sbornou

První utkání Poháru Prvního programu ovládla reprezentace Tří korunek. Proti domácímu výběru Ruska dokázal tým Pära Martse otočit nepříznivé skóre a zvítězit 4:1. Ve VTB Ledovém Paláci byla klíčová prostřední část, v níž Švédové nasázeli Rusům tři branky.

Rusko
VTB Ice Palace, Moskva
17.12.2015
17:00
1:4
(0:0, 1:3, 0:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 22. Čudinov (Zaripov, Radulov) – 27. Petersson (Hersley, Omark), 30. Ahnelöv (Omark, Rahimi), 34. Norman (Rahimi, Johnson), 60. Möller (Sjögren). Rozhodčí: Hodek, Šír – Šeljanin, Sivov. Vyloučení: 6:5, navíc Radulov (RUS) - Rahimi (SWE) oba 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 500. Střely na branku: 34:23. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

Rusko: Sorokin – Děnisov, Zajcev, Jakovlev, Bělov, Antipin, Čudinov, Zubarev, Višněvskij – Grigorenko, Prochorkin, Radulov – Mozjakin, Šipačjov, Dadonov – Kovalčuk, Andronov, Kokarev – Averin, Kartajev, Zaripov – Apalkov

Švédsko: Fasth – Hersley, Kronwall, Junland, Gustafsson, Ahnelöv, Rahimi, Nilsson, Wallmark – Petersson, Engqvist, Omark – Möller, Sjögren, Lindström – Johnson, Rosén, Norman – Sundström, Zackrisson, Thuresson

V úvodu utkání se hra plynule přelévala z jedné strany na druhou a na obou týmech byl patrný zájem hrát. Vůbec prvního přerušení se diváci v moskevské hale dočkali až po dvanácti minutách hry.

To nejzajímavější z první periody se odehrálo až v posledních vteřinách. Domácí Radulov uvolnil svého spoluhráče Igora Grigorenka, který gólmana Fastha překonal těsně po uplynutí konce úvodního dějství. Rozhodčí ještě celou situaci konzultoval s kolegou u videa, jenž doporučil branku neuznat.

Sborné se i po neuznaném gólu podařil skvělý vstup do druhého dějství. Dadonov sice po nahrávce Mozjakina v souboji tváří v tvář se švédským brankářem ještě neuspěl. Maxim Čudinov však o pár vteřin později využil hustého provozu před Fasthem a tvrdým projektilem od modré čáry otevřel skóre – 1:0. Rusové mohli přidat i další trefu, jenže Mozjakin, který zakončoval přečíslení dva na jednoho, bránu hostujícího celku minul.

Švédy nakopla až přesilovka pět na tři, při níž si Andre Petersson vybruslil zpoza brankové čáry do levého kruhu a poté svižnou střelou prostřelil Sorokina – 1:1. V polovině druhé části se podařilo Třem korunkám dokonce obrátit. Rychlý protiútok zakončil Jonas Ahnelöv přesně mezi lapačku a tělo ruského gólmana – 1:2. A to ještě nebylo vše. John Norman se totiž šest minut před koncem druhé třetiny nejlépe zorientoval ve skrumáži před ruskou klecí a bekhendem vsítil další gól Švédska – 1:3.

Hokejisté Tre Kronors dokázali své vedení udržet i do začátku třetí části, v níž svůj náskok mohli ještě zvýraznit. Hersley našel nikým nehlídaného Ahnelöva, ten ale nevyzrál na skvělého Sorokina. Blýskl se i Fasth. Kovalčuk ideálně našel Bělova v mezikruží, jenže strážce švédské svatyně domácího střelce vychytal.

Rusové v poslední minutě zkusili zariskovat, odvolali Sorokina a snažili se vyzrát na tuhou defenzivu Švédů v šesti. Seveřané se ale ubránili a čtyřiadvacet sekund před koncem navíc pečetil jejich vítězství brankou do odkryté klece Oscar Möller – 1:4. Výběr Pära Martse si tak připsal do tabulky turnaje první tři body, když domácí reprezentaci Ruska porazil poměrem 4:1.