Header image
«
»
  • Český tým nedokázal překonat finskou obranu, na úvod Channel One Cupu tak padl

    17.12.2015 | Martin Augustin; foto: Aleš Krecl/ČSLH
    Český tým nedokázal překonat finskou obranu, na úvod Channel One Cupu tak padl

Čeští hokejisté nedokázali v předehrávce Channel One Cupu bodovat a v pražské O2 areně podlehli Finsku 0:3. Po bezbrankové úvodní části svěřenci Vladimíra Vůjtka Seveřany přitlačili a vytvořili si řadu šancí. Ty však nedokázali proměnit a za to byli ve 33. minutě potrestáni zásahem Paloly. V závěrečné dvacetiminutovce si už celek Suomi zápas pohlídal a přidal ještě dva góly, ten druhý při české power-play.

Česko
O2 arena, Praha
17.12.2015
18:30
0:3
(0:0, 0:1, 0:2)
Finsko
Branky a nahrávky: 33. Palola, 43. Nutivaara (Filppula), 58. Enlund (Sallinen). Rozhodčí: Björk, Öhlund (SWE) - Lederer, Tošenovjan (CZE). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 16257. Střely na branku: 28:19. Průběh utkání: 0:3.

Česko: Furch (Francouz) – M. Doudera, Jeřábek, Kempný, Kundrátek, Kolář (A), Rutta, Voráček, Šimek – Zaťovič, J. Kovář (C), Gulaš – Zohorna, Filippi, Radil – Vincour, Koukal (A), Valský – Buchtele, Horák, Jarůšek – Urban.

Finsko: Säteri (Rynnäs) – Kivistö, Hietanen (C), Niskala, V. Lajunen, Nutivaara, Mäntylä (A), Kousa – Enlund, Sallinen (A), Kuusela – Koivisto, Niemi, Elo – Pihlström, J. Lajunen, Filppula – Lehkonen, Nättinen, Palola – Saarinen.

Utkání předcházel slavnostní ceremoniál, v němž byli do Síně slávy českého hokeje uvedeni Jan Hrbatý, Jiří Kučera, Robert Lang a legendární masér Pavel Křížek.

Jako první musel zasahovat po minutě hry Dominik Furch, ale jinak se úvod utkání nesl spíše ve znamení vzájemného oťukávání. Domácí se postupně osmělili a v 7. minutě musel Sätteri vyrážet jedovku Filippiho. V polovině periody to měl gólman Suomi ještě složitější, když se puk po Kolářově nahození odrazil mezi kruhy k Vincourovi, ovšem ten ve velké šanci Sätteriho nepřekonal. Český tým byl v těchto minutách aktivnější a na konci 15. minuty mohlo udeřit. Kapitán Kovář našel od zadního mantinelu před brankou volného Gulaše, leč tomu sjel v ideální pozici puk z hole. A když kryl krátce před přestávkou Furch dělovku Hietanena od modré, šlo se do šaten za bezbrankového stavu.

Jestliže první třetina se nesla spíše v opatrnějším rázu, do té druhé nastoupili čeští hráči parádně. Od jejího začátku přečíslovali obranu Seveřanů a vytvářeli si velké šance. Kovářovu střelu však přizvedl lapačkou Sätteri, z druhé vlny najíždějící Jarůšek mířil z osy hřiště pouze do finského gólmana a výbornou pasáž svěřenců Vladimíra Vůjtka uzavřel Gulaš. Tomu připravil skvělou pozici Kovář, ale výborně chytající Sätteri skulinku mezi rukou a tělem zaklapl. Finové pak dostali možnost hrát přesilovou hru, na bránící čtveřici soupeře však nevyzráli.

Při hře 5 na 5 byli jasně aktivnější opět domácí, jenže ve 33. minutě paradoxně inkasovali. Po velkém závaru před svým brankovištěm ztratil Furch puk z dohledu a ten mu nešťastně projel mezi betony až za brankovou čáru. Autorem gólu byl Olli Palola. Národní tým odpověděl opět náporem. Sätteri však vychytal Radila, jenž oklamal obránce a mířil mezi betony a následně si poradil i se všemi ranami v přesilovce soupeře. Hokejisté Česka finského gólmana ostřelovali i v závěrečné minutě prostřední části, ale vyrovnání nepřinesly ani pokusy Koláře a Rutty.

Hned po dvou minutách Finové podruhé potrestali neschopnost Česka proměňovat šance. Filppula našel zpoza branky Markuse Nutivaaru, jenž zamířil do volné poloviny Furchovy klece. Tento moment vzal Vůjtkovu souboru vítr z plachet a zaplněná O2 Arena mohla být ráda, že hosté v následných dvou přesilových hrách nepřidali třetí zásah. V závěrečné desetiminutovce se ještě čeští hráči snažili se zápasem něco udělat, naráželi však na pozornou defenzivu a nebo v pohodě chytajícího Sätteriho. Ten si poradil například s ranou Jarůška,který to chytře zkoušel přes obránce. Necelé tři minuty před koncem to domácí odvolali brankáře, ovšem za to je rychle potrestal střelou do opuštěné svatyně Jonas Enlund.

Ohlasy po utkání

Vladimír Vůjtek: Byl to ve všech směrech vyrovnaný zápas proti soupeři s propracovanou obranou, který hraje tímto systémem již dlouho. My jsme se navíc málo tlačili do předbrankového prostoru a z toho vyplynulo, že tam bylo málo střel a dorážek. Proto jsme zůstali s nulou. Diváci byli fantastičtí.