Header image
«
»
  • Švédsko obhájilo prvenství na Karjala Cupu

    08.11.2015 | Daniel Kubelka
    Švédsko obhájilo prvenství na Karjala Cupu

Reprezentace Švédska v posledním utkání letošního Karjala Cupu přehrála v severském derby domácí výběr v poměru 3:2 a obhájila loňský turnajový titul z finského podniku. O branky vítězů se postarali Lundqvist, Ericsson a Omark, za Finsko pouze snižovali Lepistö a v poslední minutě Kuusela.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
08.11.2015
16:00
2:3
(0:1, 1:1, 1:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 35. Lepistö (Hietanen, Pesonen), 60. Kuusela (Koivisto) – 14. Lundqvist (Johansson, Axelsson), 24. Ericsson (Kronwall, Norman), 50. Omark (Hersley). Rozhodčí: Hribik, Hradil – Suominen, Hägerström. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:1. Diváci: 11.295. Střely na branku: 29:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3.

Finsko: Metsola – Salmela, Hietanen, Kukkonen (C), Ohtamaa, Lepistö (A), Kivistö, Elorinne – Koivisto, Koskiranta, Jormakka – Huhtala, Sallinen, Kuusela – Pesonen, Kontiola (A), Osala – Pyörälä, Lajunen, Hartikainen – Kiiskinen.

Švédsko: Fasth – Nygren, Gustafsson, Ahnelöv, Fransson, Junland, Rahimi, Hersley, Kronwall (C) – Axelsson, Lundqvist (A), Johansson – Norman, Ericsson (A), Sörensen – Lundberg, Rosen, Ullström – Danielsson, Engqvist, Omark.

Z velké části zaplněná Hartwall Arena viděla v závěrečném duelu Karjala Cupu souboj tradičních rivalů ze severu, tedy výběrů Finska a Švédska. Do utkání lépe vstoupili svěřenci trenéra Pär Mårtse, kteří se na konci čtrnácté minuty ujali vedení zásluhou přesné trefy Joela Lundqvista, který využil perfektní Johanssonův pas zpoza branky - 0:1. Suomi mohli srovnat krok se soupeřem v závěru první periody. V 18. minutě však neuspěl s dorážkou Petri Kontiola a krátce před první sirénou si Fasth poradil i se zakončením Ohtamy Jormakky.

Finové se i na počátku prostředního dějství drali za vyrovnáním, ale ránu Pyöräläho bez přípravy z levého kruhu vytěsnil perfektním zákrokem lapačkou Fasth. O chvíli později tak Švédové navýšili své vedení na dva góly, když se po Metsolově pokusu o objetí branky prosadil na brankovišti důrazný Jimmie Ericsson - 0:2. V polovině 34. minuty dostal před švédskou brankou hodně volného prostoru Koivisto, jenže však brankáře Švédska rovněž nepřekonal. O minutu později dostali domácí výhodu přesilové hry a k jejímu využití potřebovali pouhé čtyři vteřiny. Po vyhraném vhazování se kotouč dostal na modrou čáru na obránce Samiho Lepista, tomu sice tvrdá rána bez přípravy nesedla, kotouč se však obloučkem přeci jen dostal za Fasthova záda - 1:2. Když se na konci 39. minuty neprosadil po dalším perfektním pasu Hartikainena mezi kruhy zcela volný Pyörälä, odešli tak do šaten spokojenější hráči ze země tří korunek.

Závěrečnou třetinu odstartoval velkou hrubkou do té doby bezchybný Viktor Fasth, jehož zaváhání však nedokázal potrestat Harri Pesonen, jenž minul zcela odkrytou švédskou branku. V 50. minutě už se skóre měnilo, k nelibosti domácích fanoušků ale na švédské straně. V přesilové hře vypálil z pravého kruhu přesně Linus Omark a hosté znovu vedli o dvě branky - 1:3. Vedení Tre Kronor mohl ještě navýšit v 57. minutě Rosén, jehož střela Metsolovi nejprve propadla, finský gólman ale své zaváhání dokázal napravit a puk lapačkou zastavil ještě před brankovou čarou. Domácí hráči to ještě v závěru utkání zkusili při hře bez brankáře a severské derby ještě dokázali zdramatizovat. V čase 59:52 využil krásnou přihrávku Koivista napříč brankovištěm u pravé tyče stojící Kristian Kuusela a snížil stav zápasu - 2:3. Více už ale domácí Finové v posledních vteřinách nestihli a jejich soupeř se tak mohl radovat nejen z vítěství 3:2, ale rovněž z prvenství na celém turnaji.