Header image
«
»
  • Na závěr turnaje zdolali Češi Rusko po nájezdech!

    08.11.2015 | Michal Belšán
    Na závěr turnaje zdolali Češi Rusko po nájezdech!

Do utkání s Ruskem nastoupili Češi opět se změnami v sestavě. Do branky se opět postavil Jakub Kovář, mimo sestavu zůstali obránci Radim Šimek s Tomášem Voráčkem. Česko se nakonec po vyrovnaném průběhu utkání mohlo radovat z vítězství na samostatné nájezdy!

Rusko
Hartwall Arena, Helsinky
08.11.2015
12:00
3:4 sn
(0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 25. Širokov (Mozjakin), 45. Grigorjev (Cvetkov, Širokov), 56. Antipin (Šipačjov, Dadonov) - 21. Zohorna (Sobotka, Radil), 50. Doudera (Jan Kovář), 52. Gulaš (Kubalík, Doudera), rozh. náj. Jan Kovář. Rozhodčí: Pajula, Rantala – Nieminen, Puolakka. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 3 384. Střely na branku: 15:33. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3 - nájezdy 1:2.

Rusko: Sorokin – Zajcev, Kiselevič, Čudinov, Antipin, Višněvskij, Jakovlev, Grigorjev, Pašnin – Andronov, Prochorkin, Kovalčuk "C" – Dadonov, Šipačjov, Mozjakin "A" – Burdasov, Cvetkov, Širokov "A" – Apalkov, Kartajev, Gusev – Kablukov

Česko: Jakub Kovář – Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Doudera, Trončinský, Kolář "A", Stříteský, Krejčík – Radil, Sobotka "C", Zohorna – Gulaš, Jan Kovář "A", Kubalík – Řepík, Filippi, Birner – Olesz, Horák, Hruška

Rusové vstoupili do utkání velmi aktivně a na dlouhou dobu sevřeli Čechy v obranném pásmu. Hned ve třetí minutě měli velkou šanci, když Trončinskému sebral puk Šipačjov. Svůj samostatný únik ale nezakončil úspěšně. Posléze byl vyloučen Radil a sborná hrála přesilovku, v níž si vytvořila dobré příležitosti, jenomže gól z nich nevytěžila. Do hry už se poté výrazně dostala i česká reprezentace, která několikrát prověřila Sorokinovu pozornost. Situaci jí ovšem komplikoval velký počet vyloučení. V 17. minutě si díky tomu dvě dobré šance před brankou vytvořil Dadonov, ani jednou ale nezamířil přesně. V první části hry jsme tak gól neviděli, do kabin se šlo za stavu 0:0.

Vstup do druhé třetiny vyšel Česku parádně. Vladimír Sobotka pěkným pasem našel volného Tomáše Zohornu, jenž střelou zápěstím udělal z pavouků bezdomovce – krásně vymetl šibenici a bylo to 1:0! Na druhé straně ovšem ve 25. minutě svou příležitost dokázal proměnit na pravém křídle volný Sergej Širokov, jenž tak vyrovnal na 1:1. O chvíli později se Rusové dostali do přečíslení, ale překombinovali ho a tak k zakončení nedošlo. Ve 32. minutě se do úniku dostal Roman Horák, ale Sorokin jeho pokus zneškodnil. Druhá dvacetiminutovka tedy rovněž skončila za vyrovnaného stavu, ovšem s góly na obou stranách po solidní hokejové podívané.

Na začátku třetího dějství měl po střele Řepíka dobrou šanci Birner, skákající kotouč ale nedokázal trefit ideálně. Ve 45. minutě se do vedení dostali svěřenci kouče Znaroka, když střelou zápěstím překonal Jakuba Kováře Michajl Grigorjev. O pět minut – později ale Češi dokázali vyrovnat, když se v přesilovce po pěkném pasu od Jana Kováře prosadil Milan Doudera – 2:2! Pro třineckého beka to byla první trefa v reprezentaci. A o chvíli později bylo ještě veseleji. Dominik Kubalík posunul puk na Milana Gulaše, který dal i ve třetím utkání na turnaji za sebou gól! V průběhu 56. minuty ale sborná srovnala v přesilové hře, když se prosadil Viktor Antipin. Posléze zakončoval dobrou kombinaci Zohorna, ale trefil jen brankáře Sorokina. Utkání tedy za stavu 3:3 dospělo do prodloužení.

V něm měli jako první velkou šanci Češi, ale Olesz se Sobotkou se z předbrankového prostoru nedokázali prosadit. Oba celky se snažily o aktivní hru, ale branku vstřelit nedokázaly a na řadu tak musely přijít samostatné nájezdy.

Ty se nakonec povedly lépe Čechům, kteří je vyhráli 2:1. Ten vítězný proměnil Jan Kovář, prosadil se také Vladimír Sobotka.