Header image
«
»
  • Finové na úvod turnaje otočili zápas s Ruskem

    05.11.2015 | Adam Joska
    Finové na úvod turnaje otočili zápas s Ruskem

Finskému reprezentačnímu výběru první utkání na domácím turnaji vyšlo, po obdržené brance se střelecky zvedli a celý zápas s Rusy otočili. Rusové sice vstoupili do utkání lépe po přesné Kovalčukově střele v 16. minutě, ale domácí dokázali během minuty vyrovnat zásluhou Kukkonena. Celé utkání rozhodl deset minut před koncem v přesilové hře Kontiola, který tak dokonal obrat v podání Finska

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
05.11.2015
17:30
2:1
(1:1, 0:0, 1:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 17. Kukkonen (Huhtala, Ohtamaa), 50. Kontiola (Lepistö, Hietanen) – 16. Kovalčuk (Grigorenko, Grigorjev). Rozhodčí: Marcus Linde, Mikael Sjöqvist – Pasi Nieminen, Hannu Sormunen. Vyloučení: 1:2 a navíc Ilja Kovalčuk osobní desetiminutový trest. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7631. Střely na branku: 25:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1.

Finsko: Metsola – Laakso, Salmela, Hietanen, Lepistö (A), Ohtamaa, Kukkonen (C), Kivistö, Elorinne – Hartikainen, Koskiranta, Jormakka – Osala, Kontiola (A), Kiiskinen – Kuusela, Sallinen, Huhtala – Koivisto, Lajunen, Pesonen – Pyörälä.

Rusko: Sorokin – Čudinov, Antipin, Zajcev, Děnisov (A), Grigorjev, Pašnin, Menšikov, Jakovlev – Dadonov, Šipačjov, Mozjakin (A) – Kovalčuk (C), Prochorkin, Grigorenko – Andronov, Kablukov, Burdasov – Kartajev, Apalkov, Gusev – Širokov.

Po opatrném vstupu obou celků do prvního utkání turnaje, se do první vážnější šance dostalo Finsko. V 7. minutě se kotouč zpoza branky odrazil k tyčce, kde číhal Kivistö, jehož střela ale pouze prosvištěla brankovištěm mimo. Finští svěřenci měli sice mírnou převahu, první branku letošního Karjala Cupu však zaznamenalo Rusko. V 16. minutě Grigorenko zachytil vyhození domácích z rohu kluziště, poté s pukem popojel do pravého kruhu pro vhazování, odkud nasměřoval svou přihrávku na před brankou zcela osamoceného Ilju Kovalčuka. Ten už měl poměrně snadnou práci, když zakončoval bekhendem do odkryté části branky – 0:1.

Domácí Finové nečekali se svou odpovědí příliš dlouho, minutu po obdrženém gólu Lasse Kukkonen srazil kotouč letící obloučkem do útočného pásma rukavicí k ledu před sebe, obránci ho nestihli zastavit a on tvrdou ranou příklepem zamířil přesně pod lapačku Sorokina – 1:1.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hokejisté Suomi, po úvodním vhazování pálil od útočné modré čáry Salmela, jehož tečovaný pokus dokázal Sorokin reflexivně vyrazit betonem. Hostující gólman měl plné ruce práce i poté, když v úniku dva na jednoho vzal zodpovědnost na sebe Jorkamakka, jehož střelu vyrazil brankář před sebe, k puku se nejrychleji dostal Koskiranta, ale ani on na Sorokina nevyzrál.

I Rusové se dokázali dostat do zajímavých šancí, jenže ani jejich ke vstřelení branky v druhé třetině nevedly. Ve 25. minutě se ujal puku v mezikruží Zajcev, jenž se s ním přiblížil k brance a následně vypálil, do jeho střely se ale obětavě položil domácí obránce a zastavil puk. O pět minut později se Gustav dokázal odpoutat za brankou od obránce a nasměřoval puk k pravému kruhu pro vhazování na Kartajeva, jehož pokus zlikvidoval výborným zákrokem Metsola. Ani jednomu z celků se příliš nedařil přechod přes střední pásmo, a tak spíše nahazovali kotouče, ale to ani na jedné straně neslavilo úspěch.

Po aktivnějším vstupu Finska do poslední dvacetiminutovky a následných nepřesnostech na obou stranách dostal dvě minuty za podražení Menšikov, čehož Finsko dokázalo využít. V 50. minutě si Petri Kontiola vyměnil kotouč s Lepistöem, prvně jmenovaný se střelou z hranice levého kruhu chvíli vyčkával, následně vypálil na zadní tyč a puk s mírnou pomocí brusle hostujícího obránce skončil za brankovou čarou – 2:1.

Minutu a půl před koncem základní hrací doby se Rusové odhodlali k odvolání gólmana a Finsko toho málem dokázalo využít, mířící puk do branky ale Dadonov stačil dobruslit a zastavit. Sborná už vyrovnat nedokázala, domácí Finsko si tak připsalo svou první výhru v turnaji.