Header image
«
»
  • Češi v KV Areně přehráli Rusy a poprvé letos slaví

    05.02.2015 | Michal Slavík
    Češi v KV Areně přehráli Rusy a poprvé letos slaví

K a r l o v y V a r y - Čeští hokejoví reprezentanti si v ročníku 2014/15 připsali první vítězství. Před vyprodanou KV Arenou zdolali Rusko 3:0, o branky se podělili Petr Koukal, Dominik Simon a Michal Vondrka. Kvalitním výkonem se prezentoval gólman Alexander Salák.

Česko
KV Arena, Karlovy Vary
05.02.2015

3:0
(1:0, 2:0, 0:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 3. Koukal (Vondrka, Gulaš), 33. Simon (Ručinský), 35. Vondrka (Kempný). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist (oba SWE) - Lhotský, Suchánek. Vyloučení: 3:3, navíc Klesla (CZE) 5 min. a do konce utkání - Timkin (RUS) 5 min a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5985. Střely na branku: 25:20. Průběh utkání: 3:0.

Česko: Salák - Němec, Kolář II, Nakládal, Klesla, Zámorský, Čáslava, Ševc, Kempný - Simon, Sobotka, Ručinský - Adamský, Novotný, Smoleňák - Radil, T. Zohorna, Zaťovič - Gulaš, Koukal, Vondrka

Rusko: Šaryčenkov - Višněvskij, Kiselevič, Ožiganov, Jakovlev, Grigorjev, Chafizullin, Gavrikov, Koledov - An. Popov, Loktionov, Glinkin - Sošnikov, Al. Popov, Kugryšev - Slepyšev, Tkačev, Lazarev - Timkin, Andronov, Fiščenko

To, jak moc si kouč Vladimír Růžička přeje získat první výhru v sezoně, se dalo vyčíst už ze soupisky nominovaných hráčů. Mladých hráčů, kteří se představili na turnajích ve Finsku a Rusku výrazně ubylo, naopak šanci ukázat se před domácím publikem dostali ostřílení borci. Věkový průměr českého týmu se oproti předchozím zápasům zvedl na více než 28 let.

A to i díky tomu, že Růžička povolal Martina Ručinského. Olympijský šampion z Nagana se ve svých 43 letech stal nejstarším hráčem, který kdy za český národní tým nastoupil.

Že by ale pro Ručinského měl být jeho věk překážkou? Ani zdaleka. Jeho lajna s Vladimírem Sobotkou a Dominikem Simonem se postarala o druhou branku zápasu. Po spolupráci nejstaršího Ručinského s nejmladším Simonem, vedli Češi v polovině zápasu už 2:0.

Úvodní branku utkání totiž viděla KV arena už ve třetí minutě. Hned během svého prvního střídání překonal Šaryčenkova po parádní přihrávce od Vondrky ranou za zadní tyč Petr Koukal.

A čtvrtá Koukalova lajna o sobě dala v zápase vědět ještě jednou. Kempný vyslal přesným pasem přes půlku kluziště do útoku Michala Vondrku, který kotouč poslal těsně nad Šaryčenkovův beton. Pro mladého rodáka z Nižného Novgorodu, který působí coby dvojka v Dynamu Moskva, to tedy nebyla nijak vydařená premiéra v brance sborné.

Na Rusech, kteří ke dvojzápasu přijeli s velmi omlazeným týmem bez hvězd, ale nedostatek zkušeností rozhodně nebyl znát. Když už se jim nedařilo vyzrát na vynikajícího Alexandera Saláka v brance, alespoň hráli Čechům do těla. Výjimkou tak nebyly ani časté strkanice, které nakonec vygradovali na konci utkání bitkou.

Klesla se dostal několik vteřin před poslední sirénou do klinče s Timkinem. Jejich pěstní výměna názorů ale už na vývoji utkání nic nezměnila. Češi se před vyprodanou KV arenou radovali z první výhry v sezoně.

Ohlasy po utkání

Vladimír Růžička (Česká republika): Byl to poměrně těžký zápas, i když Rusko přijelo s obměněnou sestavou. Hráči ukázali, že jsou rychlí, měli pohyb, byli nepříjemní a měli dobré protiútoky. Jsem rád, že se nám ho podařilo zvládnout, i když jsme opět udělali určité chyby ve středním a obranném pásmu. Důležité bylo, že nás podržel gólman.

Oleg Znarok (Rusko): „Není třeba tuto prohru nějak dramatizovat. V zápase jsme měli i silné okamžiky. Ty ale přišly pozdě. Kdybychom tak hráli i na začátku zápasu, bylo by pro nás utkání mnohem jednodušší. Každopádně pro náš mladý tým to byly cenné zkušenosti.“