Header image
«
»
  • Češi proti Rusům dvakrát skórovali a připisují si výhru

    01.09.2013 | Šárka Kulhánková
    Češi proti Rusům dvakrát skórovali a připisují si výhru

P a r d u b i c e - Český národní tým se v poslením zápase posledního hracího dne v Pardubicích utkal s Rusy. Češi potřebovali vyhrát, jinak by se s turnajem loučili bez jediného bodu. V utkání s Ruskem to byli právě naši, kdo vstřelil první branku. Rusové ale ještě v té same třetině vyrovnali a tím mač zdramatizovali. Sedm minut před koncem klání ale ruský tým chyboval v rozehrávce, čehož využil Jakub Petružálek, a rozhodl tak celý zápas.

Česko
ČEZ Arena Pardubice
01.09.2013
18:00
2:1
(0:0, 1:1, 1:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 24. Červenka (Jan Kovář), 54. Petružálek – 40. Averin (Varnakov). Rozhodčí: Johansson, Sjöqvist – Blümel, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7315. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Česko: Jakub Kovář (Salák) – Krajíček, Barinka, Zámorský, Čáslava, Němec, Novák, Nakládal – Červenka, Jan Kovář, Vondrka – Petružálek, Vrána, Rolinek "C"– Kašpar, Novotný, Birner – Holík, Koukal, I. Rachůnek.

Rusko: Košečkin (Galimov) – Čudinov, Alexandrov, Ketov, Zajcev, Pašnin, Jakovlev, Zubarev, Pivcakin – Kazjonov, Šipačev, Tichonov "C" – Varnakov, Burmistrov, Petrov – Kuzněcov, Averin, Plotnikov – Kokarev, Kablukov, Glukov.

Rusové se okamžitě po úvodním vhazování vrhli dopředu. Paradoxně právě oni hráli vzápětí v oslabení. Naši vyslali na Košečkina několik nebezpečných střel, ale žádná za jeho zády neskončila. Netrvalo dlouho a český národní tým si vybojoval další přesilovku. Ta se mu ale vůbec nevydařila, neboť během ní Češi ani jednou nevystřelili na bránu.

O něco aktivnějším celkem na ledové ploše pak bylo Rusko. Česká reprezentace si ale brzy dokázala vydobýt další početní výhodu. Košečkin si však svou klec opět pohlídal. Hra se pak přelévala ze strany na stranu. Čechům se několikrát podařilo ujet v přečíslení, jenže pokaždé nevyšla finální přihrávka. Na protější straně kluziště si Kovář také musel poradit s několika nebezpečnými situacemi.

Naši byli od začátku druhé periody aktivnější. Čtyři minuty po jejím zahájení šli také do vedení. Červenka se nadvakrát pokoušel dorazit puk do branky, což se mu ale nepovedlo a o to samé se pokusil i Koukal. Přesto, že ani on nebyl úspěšný, Roman Červenka vyjel zpoza brány, našel kotouč a dostal ho za brankovou čáru.

I Rusko pak mělo k dispozici přesilovou hru. Kovář měl sice párkrát namále, ale naštěstí nedovolil, aby se kotouč dostal za jeho záda. Hra na ledě byla velmi atraktivní a diváky bavila. Češi měli na holích spoustu šancí, Košečkin byl ovšem obezřetný. Rusové také ohrožovali českou svatyni, a to především v přesilovkách, nicméně i Kovář vytahoval fantastické zákroky. Patnáct vteřin před koncem druhé části se ale ruský tým prosadil, když Varnakov přihrál zpoza brány zcela nehlídanému Jegoru Jakovlevovi, který poměrně snadno překonal českého brankáře.

Do poslední dvacetiminutovky vstoupil český tým lépe a byl často na puku. Když se však do útoku dostal soupeř, znamenalo to velké ohrožení. Někdy v polovině třetí třetiny mohl při závaru v brankovišti skórovat Červenka, který se natahoval po dorážce, puk ve skrumáži ale netrefil.

Necelých sedm minut před koncem zápasu předvedl hrubou chybu jeden z ruských obránců, namazal Jakubu Petružálkovi rovnou na hůl a ten z mezikruží trefil místo nad Košečkinovou vyrážečkou. O chvíli později se za brankou Rusů strhla strkanice, za kterou byli potrestání Koukal se Zajcevem.

Rusko se pak ještě pokoušelo o vyrovnání, ale Češi si vedení pohlídali a zvítězili.

Ohlasy po utkání

Alois Hadamczik (trenér České republiky): Z dnešního zápasu mám radost. Tým měl svůj charakter, bojoval a nebyly žádné problémy. Mohli jsme vidět nasazení i v obranné činnost. Tým na turnaji neproměňoval šance a dnes jsme s trenéry ukazovali hráčům důraz v koncovce a jak jít přes hráče do branky. Pouštěli jsme jim na videu některé záběry našich špičkových hráčů, kteří střílí góly na světových polích. Nemůžeme se totiž vymlouvat na to, že nestřílíme góly, i když máme velkých počet střel na bránu. My jsme dostali celkem tři góly ve hře a tři v oslabení, takže v defenzivě to funguje. Bylo mi líto hráčů, že se neprosazovali, ale nakonec byli v dnešním zápase odměněni.

Zinetula Biljaletdinov (trenér Ruska):
Nemyslím si, že jsme dnes byli horším týmem. Řekl bych, že rozhodly zkušenosti na straně Česka, jelikož my jsme se rozhodli do Pardubic přivést velmi mladý tým. Mohl jsem vzít Kovalčuka a podobné typy, jenže nyní je potřeba dát šanci mladým, kteří sbírají zkušenosti. I když se drtivá většina z nich na Olympijské hry v Soči nepodívá. S jejich hrou jsem ale spokojen, i přes pouhé jedno vítězství jsme skončili na turnaji druzí, takže spokojenost být musí.