Header image
«
»
  • Dva góly a čistý štít Saláka znamenaly na úvod turnaje v Malmö zdolání Švédů

    07.02.2013 | Jan Salajka
    Dva góly a čistý štít Saláka znamenaly na úvod turnaje v Malmö zdolání Švédů

M a l m ö - Český národní tým v rámci svého úvodního zápasu Oddset Hockey Games zdolal ve švédském Malmö hostitelský výběr a ještě více prohloubil jeho marné výkony v letošní sezoně. Švédové sice byli nadpoloviční většinu zápasu lepším týmem, ale výborný Salák za sebe nepustil ani jeden kotouč a velkou měrou přispěl ke zdárnému vstupu české reprezentace do turnaje.

Česko
Malmö Arena
07.02.2013
19:00
2:0
(0:0, 1:0, 1:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 25. Vondrka (Průcha), 41. Novotný (Irgl). Rozhodčí: Levonen, Kaukokari – Pihlblad, Haster. Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 5097. Střely na branku: 23:37. Průběh utkání: 2:0.

Česko: Salák – Barinka, Krajíček, Kašpar, Novotný, Irgl – Čáslava, Němec, Vondrka, Nedorost, Průcha – Nakládal, Mojžíš, Tenkrát, Vrána, Petružálek – Krejčík, Zámorský, Rachůnek I., Hertl, Rachůnek T. – Adamský

Švédsko: Eriksson – Ahnelöv, Burström, Thörnberg, Söderberg, Paulsson – Fransson, Bäckman, Pettersson, Lundqvist, Persson – Nygren, Skogs, Andersson, Lindberg, Ericsson – Viklund, Fasth, Rasmussen, Äslund, Hjalmarsson, Arlbrandt

Úvodní utkání Oddset Hockey Hames v Malmö Areně pro 13 000 diváků český výběr po herní stránce příznivě neodstartoval. Švédové byli daleko aktivnější, dominovali v osobních soubojích, které se výběru Aloise Hadamczika vůbec nedařily, a vynikali i v tahu na branku. Reprezentaci České republiky chyběla kvalitní střelba a v útočném pásmu navíc často ztrácela kotouče.

Jen na chvilku se čeští hokejisté dokázali vymanit z tlaku soupeře a sami zahrozili. Asi nejvýrazněji v první dvacetiminutovce zapůsobila akce, kdy se tečovaný kotouč odrazil mezi kruhy k Jiřímu Novotnému, ale ten trefil pouze špičku betonu výborného Erikssona. Za vyrovnaný stav po první třetině mohli Češi děkovat Alexanderu Salákovi, který dokázal zazářit, i když se zbytku týmu příliš nedařilo.

Češi se v prvních pěti minutách druhého dějství dostali do vedení, jejich branka však s ohledem na dosavadní nadvládu Švédů mohla působit nespravedlivým dojmem. Chyba na modré čáře vyústila v únik Michala Vondrky, jenž vyslal na gólmana nechytatelnou střelu do horního růžku.

Po inkasované brance měl švédský výběr šanci na reparát při přesilové hře, kterou však nevyužil a Češi svého soka následně dostali pod tlak. Do samostatného úniku se dostal Petr Tenkrát, ale při svém zakončení byl faulován. Trestné střílení poté zkoušel zakončit mezi betony, jenže švédský brankář tento pokus bez sebemenších problémů vystihl.

Do šance se jen krátce nato dostal Václav Nedorost, jehož střela z mezikruží sice překonala Erikssona, ale od pohromy Švédy zachránila horní tyčka. Ze strany Seveřanů nebylo vidět ve druhém dějství tolik aktivity a důrazu jako ve třetině první, nicméně i tak předvedli velmi dobrý výkon.

Krátce po začátku poslední dvacetiminutovky se ještě hratelná jednobranková ztráta Švédů změnila v již obtížněji korigovatelnou dvoubrankovou. V chumlu před brankou doklepl kotouč za bezmocného Erikssona Zbyněk Irgl a navedl český tým na vítěznou cestu.

Alois Hadamczik naordinoval svým svěřencům hlubokou defenzivu, na níž švédský výběr nedokázal dynamicky zareagovat. Trenér Mårts Pär v závěru utkání zkusil štěstí s odvolaným brankářem, ale do šancí se naopak dostávali Češi, kteří ke své smůle ani jednou prázdnou branku netrefili. Švédové tak duel před spíš pasivním vlastním publikem prohráli.

Ohlasy po utkání

Pär Mårts (hlavní trenér Švédska): Myslím si, že český tým dnes tvrdě pracoval a uspěl svým tradičním hokejem. Jednoduše řečeno náš soupeř hlavně více pracoval. V utkání jsme sice měli hodně střeleckých pokusů, nicméně těch vyložených příležitostí bylo málo. A to především z toho důvodu, že nám chyběl větší důraz před brankou soupeře.

Alois Hadamczik (Česká republika): Dnes jsme věděli, jakou hru hrát a hlavně jsme věděli, čím se bude prezentovat soupeř. Do zápasu jsme nastoupili s tím, že se budeme soustředit především na náš výkon, kterému se budou muset Švédové přizpůsobovat. V první třetině se to příliš nevyvedlo, ale potom hráči ukázali víru, nasazení a také touhu bojovat o „tričko“ v národním týmu. Kromě toho předvedli sebevědomí a sílu kolektivu.