Header image
«
»
  • Češi prohráli i se Švédskem, v Moskvě končí poslední

    16.12.2012 | Lukáš Majer
    Češi prohráli i se Švédskem, v Moskvě končí poslední

M o s k v a - Ani na třetí pokus to nevyšlo. Čeští hokejisté nezvládli závěrečný zápas Cannel One Cupu v Rusku, když prohráli s výběrem Švédska 0:4. Seveřané dali Čechům lekci z produktivity a dokázali potrestat chyby v obraně soupeře. Postupně se trefili dvakrát Johansson, Söderberg a Lundqvist. Porážka bolí o to víc, že tým trenéra Hadamczika se loučí s turnajem bez bodu a hrozivým skóre 2:13.

Česko
Megasports Arena, Moskva
16.12.2012
15:00
0:4
(0:1, 0:1, 0:2)
Švédsko
Branky a nahrávky:6. Johansson (Bäckström), 37. Johansson (Viklund, Hedman), 47. Söderberg (Stålberg), 59. Lundqvist (Pettersson, Persson). Rozhodčí: Gofman, Kulakov - Šeljanin, Sivov . Vyloučení: 6:5. Využití: 0:0. Diváci: 2100. Střely na branku: 27:33.Průběh utkání: 0:4 .

Česko: Salák (Pavelec) – Nakládal, Kutlák, Polák, Kindl, Němec, Novák – Voráček, Plekanec, Frolík – Hemský, Krejčí, Koukal – Petružálek, Nedvěd, Rolinek – Honejsek, Kovář, Orsava – Růžička.

Švédsko: Enroth (Lindbäck) - Kronwall, Bäckman, Hedman, Viklund, Burström, Ahnelov, Ericsson, Frögren - Hornqvist, Bäckström, Johansson - Lindström, Berglud, Danielsson, Stålberg, Söderberg, Omark - Petersson, Lundqvist, Persson - Lindberg.

Po dvou porážkách v řadě udělal český trenér Alois Hadamczik několik změn. Možná i díky zraněním Škouly se Svobodou, začali Češi utkání se Švédskem na čtyři útočné formace. Do elitního útoku se k Plekancovi posunuli Voráček s Frolíkem, v brance nastoupil Alexander Salák. Švédové nasadili, stejně jako proti Finsku, mezi tři tyče Jhonase Enrotha.

Do utkání vstoupili lépe hokejisté ze Skandinávie.Tři korunky měly lepší pohyb, více se držely na puku a snadněji přecházely přes střední pásmo. Aktivita jim přenesla ovoce. V 6. minutě zápasu, po skončení přesilovky Čechů, se ihned po buly dostal ke kotouči Marcus Johansson a kličkou z bezprostřední blízkosti nedal Salákovi šanci – 0:1.

O chvíli později to mohlo být už o dvě branky. Trio Švédů Söderberg, Lundqvist, Persson dlouho přehrávalo Čechy v útočném pásmu, největší příležitost si nakonec vypracoval Niklas Persson, jehož střelu do odkryté branky zachránil Rolinek.

Těsně po polovině první třetiny se ocitl sám před Salákem Omark, jeho úmysl dostat touš mezi betony do sítě, mrštný brankář vystihl. Čeští hráči se začali probouzet až ke konci úvodní dvacetiminutovky, ale s pokusy Nedvěda, Frolíka ani Krejčího neměl Enroth potíže.

Již od prvního střídání druhé části bylo znát, že Češi nedají Švédům výhru zadarmo. Vyrovnat mohl Michael Frolík, pěknou ránu zneškodnil Enroth. Švédský gólman podržel svůj tým i v následné přesilovce, ale střely Kutláka ani Kindla brankou neskončily.

Asi největší šanci Česka v dosavadním průběhu zápasu si vypracoval Aleš Hemský. Útočník Pardubic předložil brilantní pas na hokejsku Koukala, ten však z blízka nedokázal zvednou kotouč do sítě. V závěru třetiny se díky zbytečným vyloučením českých hráčů dostávali do převahy Švédové. Velkou příležitost měl Linus Omark, Salák ji však zneškodnil. Stejně bravurně si chvíli na to poradil i se šancí Hornqvista. Tři minuty před druhou sirénou už ale kapituloval. Ve velké skrumáži před brankou se nejlépe zorientoval Marcus Johansson a basketbalovým způsobem navýšil skóre – 0:2.

Závěrečná dvacetiminutovka přinesla obrovské šance na obou stranách. Nejdříve mohl poslat Švédy do trháku Hedman, dobře chytající Salák byl proti. První gól Česka na moskevském ledě mohl vsítit mladík Orsava, pálil ovšem pouze do připraveného Enrotha.

Neuběhla ani minuta hry a přišel trest. Viktor Stalberg našel volného Carla Söderberga, ten si položil Saláka, a v pádu uklidil do sítě – 0:3. Utkání se následně pouze dohrávalo, Švédové si hlídali vedení a nepouštěli soupeře do šancí. Naopak. V úplném závěru duel se dostal před brankou Čechů k odraženému kotouči Joel Lundqvist a střelou do horní části branky dal výsledku definitivní podobu – 0:4.