Header image
«
»
  • Rusko zůstalo na domácím turnaji neporaženo

    16.12.2012 | Vojtěch Pojer
    Rusko zůstalo na domácím turnaji neporaženo

Moskva - Zápas Finska s Ruskem nabídl zpočátku vyrovnaný hokej, jenže Rusko ke konci ukázalo svou sílu, a také díky svým posilám z NHL zvítězilo. Finy ochromilo dvěma rychlými góly, což ještě skandinávské hráče nesrazilo, stihli snížit na dva jedna. Sborná však znovu odskočila na dva góly, a s tím si už Finsko poradit nedokázalo. Rusko vyhrálo Channel One Cup bez ztráty jediného bodu.

Rusko
Megasports Arena, Moskva
16.12.2012
11:00
3:1
(0:0, 2:1, 1:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 29. Šipačjov (Dacjuk), 31. Malkin (Mozjakin, Kuljomin), 42. Kovalčuk (Šipačjov, Dacjuk) - 36. Mäenpää (Näkyvä, Kuusela). Rozhodčí: Šindler, Hribik - Sadovnikov, Zacharenkov. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 14000. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Rusko: Barulin - Nikulin, Birjukov, Jemelin, Medvěděv, Tjutin, Denisov, Chudinov, Kalinin - Kuljomin, Malkin, Mozjakin - Šipačjov, Dacjuk, Kovalčuk - Žerděv, Těreščenko, Ovečkin - Plotnikov, Anisimov, Širokov.

Finsko: Ahonen - Eronen, Laakso, Näkyvä, Mäenpää, Melart, Lepistö, Kukkonen, Ohtamaa - Aaltonen, Lehterä, Kiiskinen - Kuusela, Ramstedt, Pihlström - Sallinen, Viitaluoma, Enlund - Kahkonen, Lahti, Huhtala.

Zatím neporažení Rusové nastoupili do zápasu s menší vervou než do utkání minulých. Finové svého soka v prvních pěti minutách přehrávali, sborná se však dostala rychle do tempa a finský brankář Ahonen měl co dělat, aby svůj tým podržel. Za Rusko se z úniku například neprosadil Malkin, se střelou od modré neuspěl Mozjakin a při obrovském závaru se netrefil Jemelin.

V závěru se probudili také Finové, kteří vypudili Rusy ze svého obranného pásma. Až na takovéto výjimky však vypadala první třetina značně jednostranně, domácí hráči se nedopustili žádné větší chyby a Finy jasně přehráli.

Druhá třetina nabídla o poznání vyrovnanější hokej. Finové se dostali do tempa a Rusům byli více než vyrovnaným soupeřem, přesto inkasovali jako první. Po hrubé chybě, které se dopustil finský obránce Ohtamaa, se podařilo ujet Vadimu Šipačjovi, který otevřel gólový účet zápasu. Jen pár chvil poté bylo Finsko potrestáno za příliš mnoho hráčů na ledě. Sborná se chopila příležitosti, po nádherné přihrávce Mozjakina zakončoval Jevgenij Malkin do prázdné brány.

Finsko však svůj boj o vítězství nevzdalo, i přes dvougólové manko se dralo ke snížení. Po pár minutách se mu to nakonec povedlo. Rusko obdrželo dvouminutový trest a Mikko Mäenpää si s přihrávkou na modrou čáru poradil vskutku brilantně. Propálil vše, co mu stálo v cestě, včetně brankáře Barulina. Do konce třetiny zbývaly čtyři minuty, které nabídly vyrovnaný hokej s šancemi na obou stranách. Finsko však působilo sebejistěji.

Závěrečné dějství započalo v pekelném tempu, již minutu a šest vteřin se po přihrávce od Šipačjova prosadil Ilja Kovalčuk, který byť bekhendem a atakován překonal Ahonena. Svěřenci finského trenéra Jukky Jalonena však boj nevzdali a ještě v polovině poslední třetiny si vytvářeli tlak ruská obrana však pracovala téměř bezchybně, Finům nedovolila žádnou menší šanci.

Finsko se stále více hnalo do útoku, zapomínalo tak na obranu. Při jedné akci, kdy se Šipačjov dostal k puku v rohu a zakončoval do odkryté brány, se finský brankář Ahonen vrhl po puku tygřím skokem, čímž zabránil jistému gólu. Finové hráli poslední dvě a tři čtvrtě minuty bez brankáře, navíc proti čtyřem. Lepila se jim však smůla na paty, během dvaceti vteřin zlomili dvě hokejky. Gól už však přes velký tlak nevstřelili, sborná tak zůstala na turnaji neporažena.