Header image
«
»
  • Češi rozstříleli domácí Finy

    12.11.2005 | Radek Vokál
    Češi rozstříleli domácí Finy

Česká reprezentace odčinila čtvrteční nepodařený zápas se Švédskem a pokořila své hostitele 6:2. Vítězství má o to větší váhu, že Finové na svém turnaji prohráli zápas teprve podruhé za posledních osm let - kromě sobotního zápasu také loni, a opět s Čechy. V dnešním zápase se dvěma góly blýskl Jaroslav Kalla. Po první třetině byl stav 2:2, od druhé třetiny nastoupil místo Hniličky Marek Pinc a góly pak padaly už jen do finské brány.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinki
12.11.2005
17:30
2:6
(2:2, 0:3, 0:1)
Česko
Branky a nahrávky: 7. Kukkonen (Hentunen, Pärssinen), 19. Hentunen (Pärssinen) - 7. Burger (Hořava, V. Novák), 16. Kalla, 27. Skuhravý (Rolínek), 39. Hlinka (Ševc), 40. Kalla (Rolínek), 57. Rolínek (J. Novák). Rozhodčí: Karabanov (Rus.) - Lindroos, Hämäläinen (oba Fin.). Vyloučení: 8:11. Využití: 1:0. Diváci: 11.885.

Finsko: Wiikman (41. Norrena) - Kukkonen, Lehtonen, Nummelin, Kiprusoff, Niemi, Puistola - Hentunen, Hahl, Pärssinen - Kallio, Voutilainen, Kuhta - Salmelainen, Hauhtonen, Vertala - Louhi, Kontiola, Uhlbäck - od 41. navíc Valtonen.

Česko: Hnilička (21. Pinc) - J. Novák, Kolařík, Kántor, Blaťák, Ševc, Hejda, Ptáček, Čáslava - Tenkrát, Broš, Hlinka - Hořava, Burger, V. Novák - Ton, Vlasák, Hubáček - Rolínek, Skuhravý, Kalla.

Český tým nezačal zrovna šťastně. Do vedení se dostalo Finsko. Češi se však nesložili a rychle srovnali. Po první třetině platil zasloužený stav 2:2. To se však změnilo ve třetině druhé, když Česko 3 přesnými zásahy rozpustilo finskou klidnost. Do třetí třetiny vstupovali Češi v klidu s tříbrankovým náskokem, který ještě o gól navýšili. Dvěmi brankami v utkání na sebe značnou měrou upozornil Jaroslav Kalla.

Češi začali poměrně zakřiknutě. Když po šesti minutách hry otevřel skore finský Kukkonen, vypadalo to s českým týmem zle. Tyto pochyby však po půl minutě hry rychle zahnal Jiří BURGER, který po přihrávce Václava Nováka vyslal plachtící puk, který zapadl kolem hlavy finského golmana k zadní tyči. O svůj první zápis do kolonky reprezentačních gólů se postaral Jaroslav Kalla. Opět ne moc tvrdou ranou prostřelil v 16. minutě finského golmana Viikmana. Dvacet vteřin po Kallově gólu se do kolonky střelců mohl zapsat i Jan Hejda. Nastřelil však pouze tyč. Necelé dvě minuty před koncem prvé části hry ale zaúřadoval HENTUNEN, když si pohrál s obranou a vystřelil. Odražený puk se snažil do brány uklidit Hahl, ale toho ještě ležící Hnilička vychytala. Znovu doražený puk se ale dostal opět k Hentunenovi který již Hniličku překonal. Český golman měl situaci stíženou tím, že při obranné činnosti mu o masku zavadil obránce a Hnilička tak měl omezený výhled.

V druhé třetině se v české bráně objevil Marek Pinc, který nahradil Milana Hniličku otřeseného z jednoho ze soubojů. V akci 2 na 1 volil Václav Skuhravý střelu a přesně poslal puk mezi lapačku a beton finského golmana. V 39. minutě se potvrdilo pravidlo nedáš – dostaneš a to když Finové nevyužili přesilovku 5 na 3. Z následné akce skóroval Hlinka a minutu po něm skoroval dnes podruhé Jaroslav Kalla. Druhou část hry vyhráli Češi poměrem 3:0 a Finy jasně přehráli.

Ve třetí třetině se Finové snažili o korekci pro ne již hodně nepříznivého stavu ale jejich šance končili na dnes výtečně chytajícím Markem Pincem. Jediný, kdo ještě dokázal hnout se skórem, byl Tomáš Rolínek, který krásnou střelou nad lapačku překonal finského golmana a dal svůj první reprezentační gól.