Header image
«
»
  • Švédové napravili úvodní zaváhání na domácím turnaji a porazili Rusko. Češi vítězní

    09.02.2019 | Tomáš Lysý
    Švédové napravili úvodní zaváhání na domácím turnaji a porazili Rusko. Češi vítězní

První dvě třetiny zápasu v mnohém připomínaly duel českého týmu s Finskem. Po bezbrankové první třetině se Švédové dostali na začátku druhého dějství do vedení, když se prosadil Michael Lindqvist výbornou tečí Nilssonovy střely. Zanedlouho rozradostnil domácí fanoušky Emil Larsson, jenž si po hezké individuální akci narazil puk se spoluhráčem a trefil se mezi betony Bobkova. Úvod třetí části patřil Rusům, kteří se prosadili v přesilové hře zásluhou Anatolije Nikonceva. Švédové pak mohli litovat nevyužité dlouhé přesilovky pět na tři, tím spíše, když v klasické výhodě Tre Kronor unikl Ilja Michejev a postaral se o svůj třetí přesný zásah na turnaji. Jenže tři a půl minuty před koncem trefil rozhodnutí Isac Lundeström a v poslední minutě trefil prázdnou klec Fredrik Händemark. Česká reprezentace díky *švédské pomoci* ovládla po 25 letech švédský turnaj!

Švédsko
Hovet arena
09.02.2019
15:30
4:2
(0:0, 2:0, 2:2)
Rusko
Branky a nahrávky: 23. Lindqvist (Nilsson, Lundeström), 32. Larsson (Sylvegård, Holm), 53. Lundeström (Lilja), 60. Händemark (Larsson) – 41. Nikoncev (Šipačov, A. Vasilevskij), 51. I. Michejev (TS) Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0 V oslabení: 0:1. Diváci: 7720. Střely na branku: 25:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.

Švédsko: Reideborn – Sellgren, Persson, Dahlbeck (A), Lööv, Nilsson, Holm (C) – Lilja, Bemström, Rasmussen (A) – Lindqvist, Lundeström, Bromé – Davidsson, Kellman, Nygard – Larsson, Händemark, Sylvegård

Rusko: Bobkov – Kulik, Mironov, Zub (A), Běreglazov, A. Vasilevskij, Arzamascev, Jelesin, Rafikov – Burdasov, Kadějkin, Kručinin – Okulov, Světlakov, Kuzmenko – Šipačov (C), Nikoncev (A), Kagarlickij – Šumakov, I. Michejev, Zernov – Slepec

Začátek zápasu dvou týmů, které potřebovaly při pomyšlení na ovládnutí Švédských her 2019 nutně vyhrát, nepřinesl nijak líbivou podívanou. V polovině páté minuty byl při dorážce u levé tyče důrazný Dennis Rasmussen a za vysokou hůl dostal rovnou dvě plus dvě minuty. Ale nějakou výraznější šanci Sborné aby ruský fanoušek v aréně pohledal, neřkuli na to, že druhou polovinu trestu ukončil svému týmu Rušan Rafikov. Po vypršení všech trestů už zvedali ruce nad hlavu Tre Kronor, nicméně Fredrik Händemark z Malmö netrefil volnou část klece a na svůj druhý zápas za reprezentaci čeká dál. Dvě sekundy před koncem první části byl vyloučen Alexander Kadejkin, což se ukázalo jako rozhodující pro druhou část.

Bek draftovaný Detroitem se sice vrátil z trestné lavice po uplynutí řádného času, ale Švédové díky jeho vyloučení získali zkraje druhé části na aktivitě a zaslouženě se radovali z vedoucí branky. Ludeströmovi nikterak nevadil hit od Zuba, naopak ještě rychle dokázal dát puk po hrazení na Nilssona, který od modré vystřelil a Michael Lindqvist tečoval zblízka kotouč pod horní tyč. Správnost jeho trefy vzápětí posvětili ještě rozhodčí, jenž se radili, zda nešlo o postavení útočícího hráče v brankovišti.

Rusové se následně nemohli dostat do zápasu, ale s tímto problémem jim pomohl podražením Dennis Rasmussen. Kterýkoliv paklíč by měl radost ze zámku, který Sborná v přesilovce předvedla, leč bez gólového užitku. Místo vyrovnání tak šli do dvoubrankového náskoku Švédové. Emil Larsson si udělal kužel z obránce, narazil si puk se Sylvegårdem a zamířil mezi betony gólmana - 2:0. Tento výsledek samozřejmě hrál do karet českému týmu, který se zase o něco více přiblížil turnajovému vítězství. Jenže Tre Kronor se vzápětí museli bránit, když Klas Dahlbeck zbytečně trefil Sergeje Šumakova vysokou holí.

Rusové sevřeli svého soupeře a početná skupina ruských fanoušků volala „Šajbu, šajbu,“ leč gólu se nedočkala. Ba naopak, Davidsson dostal krásnou kolmici od spoluhráče, jenže tváří v tvář Bobkova zase nepřekonal. Druhé sobotní utkání tak znovu výrazně připomínalo první, protože jeden z týmů vedl 2:0.

Tento stav neplatil už po 25 sekundách třetího dějství. Rusové totiž využili větší část Dahlbeckova dalšího trestu, rozpůleného přestávkou a vsítili kontaktní gól. Střelu Šipačova ještě gólman vyrazil, ale na bryskní dorážku Anatolije Nikonceva neměl sebemenší nárok. Vrátit dvougólový náskok mohl svému týmu vrátit Dennis Rasmussen, jenže ze dvou velkých šancí se neprosadil. Nejprve nenašel na Bobrova recept tváří v tvář při úniku, následně v přesilovce zblízka neusměrnil puk do poloviny odkryté branky. Ale i kvůli tomu, že byl faulován, a Swerige měli 79 sekund dlouhou přesilovku pět na tři.

Kdo nedá přesilovku pět na tři, těžko může vyhrát – klasické hokejové pořekadlo totiž začalo strašit domácí fanoušky v zaplněné hale Hovet. Švédové si při dvojnásobné výhodě šanci nevytvořili, naopak si již v klasické přesilovce nepohlídali unikajícího Ilju Michejeva. Sudí nařídil trestné střílení a útočník Omsku, který dal v prvním utkání na turnaji dva góly Finům + proměnil penaltový rozstřel, našel skulinu mezi gólmanovými betony. V čase 56:37 ale strašáka odehnal Isac Lundeström. Byť se ruští příznivci zlobili, že jeho gólu předcházel faul, rozhodčí zůstal ledově klidný. Stejně tak úspěšný střelec, který potvrdil, proč si ho v roce 2018 vybral v prvním kole Anaheim. Nerozpakoval se a opět našel volné místo mezi nohami gólmana. Švédsko se následně ubránilo oslabení a dotáhlo zápas do vítězného konce, přičemž v poslední minutě trefil prázdnou klec ještě Fredrik Händemark – 4:2.

Po dvou hracích dnech vede Švédské hokejové hry 2019 tým České republiky s plným počtem 6 bodů. Druzí jsou domácí tříbodoví Švédi, třetí Rusko se dvěma body a na posledním místě s jedním bodem vyhlíží zlepšení Fini. Vzhledem k tomu, že českou reprezentaci už může bodově dohnat pouze domácí Švédsko, se kterým ale bude mít tým Miloše Říhy lepší vzájemný zápas, jsou čeští hokejisté po 25 letech vítězem švédského turnaje.

Ohlasy po utkání

Rikard Grönborg (Švédsko): Byl to skvělý zápas! Každý, kdo ho sledoval tady nebo v televizi, se musel bavit. Rusko je ohromně kvalitní soupeř a věděli jsme, že to bude těžké utkání. Ale ukázali jsme skvělý charakter a výhra je to dle mého názoru zasloužená. Máme hodně nový tým, který si musí trochu sednout. Reprezentační zápasy jsou úplně jiné, hrajeme proti těžkým soupeřům a kluci si musí zvyknout, někteří z nich si určitě zahrají na světovém šampionátu. Dnes to zvládli výborně, je to velice cenné vítězství.