Header image
«
»
  • Češi na úvod Beijer Hockey Games nasázeli domácím Švédům 5 branek a zvítězili zaslouženě 5:2

    07.02.2019 | Tomáš Honzejk
    Češi na úvod Beijer Hockey Games nasázeli domácím Švédům 5 branek a zvítězili zaslouženě 5:2

STOCKHOLM - Česká reprezentace se sice v první třetině spíše rozkoukávala po Stockholmské hale Hovet a po dvaceti minutách hry prohrávala 0:1. Do druhé třetiny však jakoby nastoupil úplně jiný tým a po zbytek zápasu diktoval tempo hry. Nakonec svěřenci trenéra Říhy st. nasázeli domácímu výběru 5 branek v řadě, když hned tři z nich vsítil plzeňský útočník Jan Kovář. Minutu před koncem ještě výběr Tre Kronor upravil konečné skóre na 5:2.

Česko
Hovet stadium
07.02.2019
19:00
5:2
(0:1, 2:0, 3:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 28. Kvapil (Kundrátek), 37. Kovář Jan (Holík), 47. Kovář Jan (Gulaš), 51. Kovář Jan (Zaťovič, Zámorský), 58. Sekáč (Kovář Jan) - 3. Bemström (Holm, Rasmussen), 59. Davidsson (Dahlbeck). Rozhodčí: Kova, Vikman (FIN) - Löfgren, Persson (SWE). Vyloučení: 5:4, navíc Lindqvist (SWE) 5 + OK. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6377. Střely na branku: 24:20. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2.

Česko: Hrubec (Will) – Polášek (A), Zámorský, Štencel, Kundrátek, J. Krejčík, M. Doudera, Hrbas, D. Musil – Gulaš (C), Jan Kovář, Sekáč – Zaťovič (A), Filippi, M. Kvapil – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc, P. Holík, P. Zdráhal

Švédsko: Hellberg (Reideborn) – Holm (C), Lööv, Dahlbeck (A), Persson, Engsund, Djuse – Lilja, Rasmussen (A), Bemström – Lindqvist, Kellman, J. Boqvist – Nygard, L. Johansson, Davidsson – Larsson, Händemark, Sylvegård.

Začátek utkání české reprezentaci nevyšel. Po dvou minutách hry byl za podražení vyloučen David Musil. Následnou přesilovou hru využil po necelé půl minutě Emil Bemström a poslal výběr Tre Kronor do vedení 1:0. Druhé oslabení o pár minut později zvládl výběr trenéra Říhy bez újmy. Stále si však nedokázal vypracovat vyloženější příležitost. Po polovině první třetiny se ukázala spolupráce "Já na bráchu, brácha na mě," když Hynek přihrával zpoza branky na najíždějícího Tomáše Zohornu, z blízkosti Hellberga nepřekonal. Pět minut před koncem první části si na modré čáře zpracoval bruslí puk do jízdy Zaťovič, předjel obránce a střelou na vzdálenější tyč prověřil lapačku švédského brankáře. V čase 18:25 byl v úniku faulován Radim Zohorna a dostal příležitost trestného střílení. Hellberg situaci ustál a samostatný nájezd chytil. Česká reprezentace se v posledních minutách herně zvedla, gól však vsítit nedokázala a do kabin se tak šlo za stavu 0:1.

Druhá třetina se odehrávala bez vyložených šancí na obou stranách. Až v čase 6:12 byl vyloučen střelec švédské první branky Bemström a po 58 vteřinách Češi srovnali na 1:1. O vyrovnávací branku se postaral Bílý tygr Marek Kvapil. O minutu později se žlutomodří postarali o závar před Hrubcem. Gól z toho naštěstí pro českou reprezentaci nebyl. Na druhé straně si mezi kruhy najel na přihrávku Jana Kováře Petr Zámorský. Backhandový blafák ale švédský brankář kryl. Český tým byl ve druhé třetině aktivnější. Přibrzdilo ho až zbytečné vyloučení za vyhozený kotouč mimo hřiště. Branku jsme v oslabení neobdrželi. Naopak po skončení našeho oslabení byl vyloučen Davidsson a reprezentace opět trestala. Krásnou přihrávku Holíka na hranici brankoviště a tyčky ještě napoprvé zapomenutý Jan Kovář nezužitkoval. S doklepnutím do prázdné branky už ale problém neměl 2:1. Další střelu nejprve Sekáče a následně dorážejícího Gulaše brankář kryl. Ve druhé části Češi otočili skóre a po 40 minutách tak svítilo nad ledem příznivé skóre 2:1.

Ve třetí třetině byli ze začátku aktivnější Švědové, kterým pomohla také přesilová hra. Ze svého tlaku ale žádnou branku nevytěžili. Čechům se naopak povedlo navýšit své vedení, a to když ve 47. minutě aktivně napadající Kovář vybojoval puk za brankou, kde se ho ujal jeho plzeňský parťák Gulaš. Ten si najel před branku, ale mířil pouze do betonu, dorážející Kovář se z úhlu už nemýlil 3:1. O dvě minuty později přišel zbytečný zákrok loktem u červené čáry švédského útočníka Lindqvista na Tomáše Filippiho, který o něm vůbec nevěděl a po tomto zákroku zůstal nehybně ležet na ledě. Pro útočníka Tre Kronor tím zápas skončil, jelikož dostal trest do konce zápasu. Češi se nemohli v dlouhé přesilovce prosadit. Až minutu před jejím skončením se povedla akce po ose Zámorský - Zaťovič - Kovář, když poslední jmenovaný z blízkosti prostřeli Hellberga a zkompletoval tak hattrick 4:1. České reprezentaci se tak povedlo zlomit severský odpor. Ti se ještě snažili o zdramatizování utkání, když necelé čtyři minuty před koncem odvolali brankáře. Minutu na to si vzali oddechový čas a začali český tým tlačit. Po buly Kováře ale ujel švédské obraně Jiří Sekáč a střelou do prázdné branky zvýšil na 5:1. Vzápětí ovšem ujel na druhé straně po pravé straně Dahlbeck, přihrál na v mezikruží najetého Davidssona, a ten střelou k tyči upravil na konečných 5:2.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (Česká republika): Myslím si, že jsme od začátku byli o trochu aktivnější a lepší. Srazil nás jejich gól na začátku utkání. Ale co jsme od Švédů předpokládali, na to naši hráči zareagovali dobře. Kluci dostali po první třetině za úkol vytáhnout střední pásmo. Předtím jsme se tam horko těžko dostávali, potom se nám to dařilo dlouhými pasy. Se Švédy jsme již odehráli oba předchozí zápasy velice dobře, akorát jsme neproměňovali šance. Bohužel jsme neměli střelce. Až teď ano.