Header image
«
»
  • CZE - SWE 1:3: Český tým v úvodu Švédských her podlehl domácímu výběru, korigoval až v závěru

    26.04.2018 | Jiří Mokrý
    CZE - SWE 1:3: Český tým v úvodu Švédských her podlehl domácímu výběru, korigoval až v závěru

S t o c k h o l m - Ve čtvrtek 26. dubna 2018 vstoupil český národní tým do závěrečné fáze přípravy na mistrovství světa. První těžký zápasový test na turnaji Euro Hockey Tour obstaral duel se silným domácím Švédskem. Ve výběru trenéra Jandače dostali příležitost také mladí hráči. V brance nastoupil David Rittich z Calgary Flames. Čeští hráči se museli před soupeřem sklonit, nepovedla se jim hlavně druhá dvacetiminutovka, v níž inkasovali dva góly, přičemž sami vystřelili na Nilssona pouze dvakrát. Jedinou českou trefu obstaral v polovině třetí periody Sklenička, jenž byl po utkání vyhlášen nejlepším hráčem českého výběru.

Česko
Scaniarinken, Södertälje
26.04.2018
19:00
1:3
(0:1, 0:2, 1:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 51. D. Sklenička (Červenka) – 16. Nilsson (Backlund, Brännström), 34. Zibanejad (Janmark, Wikstrand), 36. Ekman-Larsson (L. Andersson, Janmark). Rozhodčí: Anssi Salonen, Jari-Pekka Pajula (oba FIN) – Daniel Persson, Emil Wernström (oba SWE). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 707. Střely na branku: 19:33. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Česko: Rittich (Furch) – Jordán, F. Pavlík, Moravčík, D. Sklenička, Hrbas, Pyrochta, Pláněk – Červenka (C), Faksa, Frk – Stránský, R. Hanzl, Nestrašil – D. Kubalík, Horák, Řepík (A) – Chytil, Chlapík, Zadina.

Švédsko: A. Nilsson (Hellberg) – E. Gustafsson, J. Klingberg (A), Ekman-Larsson (A), A. Larsson, Wikstrand, Pilut, Brännström – Janmark, Zibanejad, L. Andersson – C. Klingberg, Backlund (C), Nilsson – Pääjärvi, Jo. Larsson, J. de La Rose – Everberg

Utkání začalo pro český výběr nadějně. Hned v úvodní minutě fauloval vysokou holí Liase Andersson a tým v červených dresech měl k dispozici přesilovou hru. Tu ale nevyužil ani Kubalík, který dvakrát ostře pálil na švédskou klec. Švédové zahrozili v páté minutě. Janmark-Nylén se Zibanejadem se postarali o rozruch, když první jmenovaný zpoza české branky adresoval kotouč do předbrankového prostoru, Zibanejad ale pouze promáchl.  

V deváté minutě došlo po strkanici za Nilssonovou klecí na vzájemné vyloučení. Za katr putovali Matěj Stránský a Oliver Ekman-Larsson. Ani více protoru na ledové ploše ale změnu stavu nepřineslo. Hráči ve žlutém poté pomalu, ale jistě začali přebírat otěže zápasu a Rittich se musel činit. V šestnácté minutě byl ale doslova krátký na gólovou střelu JACOBA NILSSONA, kterému skvěle mezi kruhy nabil Erik Bränström.

Změna skóre zápasu prospěla a diváci se bavili. Pohříchu však spíše ti domácí, protože Švédové se tlačili před českou svatyni čím dál častěji. Češi přece jen v závěru první dvacetiminutovky zahrozili, ale Zadina z dorážky mezírku v brance nanašel.

Druhá třetina byla ze strany Žlutomodrých nejlepší částí zápasu. Diváky zvedl ze sedadel Pääjärvi-Svensson, když u Rittichovy branky získal volný kotouč, z pravé strany ale švédský útočník trefil jen boční síť české branky.   Výběr Tre Kronor si svou aktivitou vybojoval početní výhodu. Na trestnou lavici usedl Matěj Stránský, který si v souboji u hrazení pomohl držením protihráče v rohu vlastního obranného pásma. I toto oslabení však Jandačovi svěřenci ustáli.

Druhá změna skóre přišla ve třicáté čtvrté minutě, kdy Mattias Nylén-Janmark dostal přihrávku do jízdy, prodloužil na najíždějícího MIKU ZIBANEJADA, který se střelou pod horní tyč zapsal na listinu střelců a rozjásal zapněné tribuny podruhé. O dvě minuty později už to bylo o tři branky. Lias Andersson v rohu kluziště odebral kotouč Skleničkovi a poslal jej do předbrankového prostoru, kde stál OLIVER EKMAN-LARSSON. Ten už neměl problém a přesně trefil místečko nad Rittichovým betonem – 0:3. S tímto výsledkem se šlo také po druhé siréně do kabin.

Do třetí části utkání vstouppili Češi s pozměněnými formacemi a snahou pokořit domácícho gólmana. To se jim dlouho nedařilo, protože Žlutomodří hráli ve velké pohodě. , Češi se nakonec přeci jen dočkali. Roman Červenka se za švédskou brankou dostal ke kotouči, milimetrovým pasem ke střele vyzval DAVIDA SKLENIČKU, který se z mezikruží nemýlil. V závěru utkání ještě hráli Češi přesilovou hru, kterou znásobili odvoláním brankáře. Jenže Švédové i tuto situaci ustáli a zápas tak skončil jejich zaslouženým vítězstvím o dvě branky.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač - Česká republika V zápase jsme měli vlastně jen prvních deset minut, kdy naše hra měla nějaké parametry. Potom už jsme tahali za kratší konec, byli jsme u všeho druzí, prohrávali jsme osobní souboje. Zaslouženě jsme dnes prohráli. Po dvou třetinách jsme se zápasem stále chtěli něco udělat. Náš výkon se nám vůbec nelíbil, tak jsme proházeli útoky. Když už nic jiného, vyhráli jsme aspoň poslední třetinu. Věděli jsme už o turnaji v Pardubicích, že Švédové dnes nastoupí velmi posíleni a kvalita, která jim přišla, byla znát. Nejvíc nám dnes chyběl pohyb, vyhrané osobní souboje a jednoduchost ve hře. Musím říct, že nás podržel brankář Rittich, hodně toho pochytal a to, co nechytil, to už opravdu nešlo. Každým zápasem se blížíme k finální soupisce pro mistrovství světa. Teď hned po zápase ještě k tomu ale nechci dělat konkrétní závěry.