Header image
«
»
  • Češi přehráli domácí Švédsko, vítězný gól vsítil Petružálek

    01.05.2014 | Redakce
    Češi přehráli domácí Švédsko, vítězný gól vsítil Petružálek

Čeští hokejisté se na úvod Švédských her postavili domácímu výběru a svého úkolu se ujali na výbornou. Již patnáctá vteřina znamenala první puk za zády Nilssona. Švédi sice dokázali brzy odpovědět vyrovnávacím gólem, stejný kousek pak předvedli ještě jednou. Na třetí branku z hole Jakuba Petružálka už ale zareagovat nestihli.

Česko
Hala Hovet, Stockholm
01.05.2014
16:00
3:2
(1:1, 1:1, 1:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 1. Mojžíš (Jágr), 23. Zaťovič (Krejčík, Salák), 47. Petružálek (Kolář) – 3. Backlund (Lindström), 33. Nygren (Möller, Backlund). Rozhodčí: Romasko, Anisimov – Dahmén, Wernström. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:2. Diváci: 5475. Střely na branku: 12:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Česko: Salák – Kolář, Mojžíš, Vitásek, Zámorský, L. Kovář, Mozík, Krejčík, Jank – Rolinek, Hudler, Jágr – Růžička, Klepiš, Vondrka – Petružálek, Nosek, Gulaš – Kašpar, Zohorna, Zaťovič.

Švédsko: Nilsson – Nygren, Ekholm, Hersley, Burström, Rahimi, Ahnelov, Fransson, Danielsson – Lindström, Karlsson, Moller – Klasen, Olausson, Axelsson – Backlund, Sjörgen, Hjalmarsson – Lundqvist, Ericsson.

Čeští hokejisté načali Švédské hokejové hry nejlepším možným způsobem. První formace zpražila solidně zaplněné tribuny již v patnácté vteřině utkání, kdy Tomáš Mojžíš napřáhl na modré čáře a překvapený Nilsson nestačil zareagovat, po dobře skryté střele zaregistroval puk až ve své síti. Inkasovaný gól však Švédy nerozhodil, zaveleli do protiútoku a brzy si vysloužili přesilovou hru. A tu zvládli výborně a hlavně důrazně. Puk vyražený gólmanem Salákem doklepl do odkryté části klece Mikael Backlund. Početní výhodu si následně vysloužil i český tým, ale přestože Rolínek několikrát prověřil Nilssona, druhé branky ve švédské síti jsme se nedočkali.

I nadále byl k vidění poměrně svižný hokej, kterému ale až do dvanácté minuty chyběly další větší šance. Diváky probudil až Niklas Olausson, který si vybruslil před Salákovu svatyni, kde však příliš dlouho otálel se střelou, čehož maskovaný muž využil a vypíchl mu puk z hole. Švédům pak patřil závěr první třetiny. Nejprve spálil obrovskou šanci Jimmie Ericsson, v další přesilovce se na Saláka řítil Klasen a český brankář měl plné ruce práce i se závarem před svou klecí v posledních vteřinách švédské početní výhody. I na druhé straně kluziště však byly k vidění zajímavé situace. Do individuálních akcí se krátce po sobě probili Zaťovič a Vondrka, oba však byli nakonec dostiženi bránícími soupeři, Vondrka byl navíc při svém zakončení faulován.

Prostřední dějství opět lépe nastartovali čeští hokejisté. Po rozehrávce Saláka a dlouhém pasu Krejčíka na modrou čáru se objevil sám před Nilssonem Martin Zaťovič, který se nemýlil a poslal kotouč pod horní tyčku, gólman máchl lapačkou jen naprázdno. Dobré střídání následně vystřihla čtvrtá švédská formace a důraz Joela Lundqvista musel zahánět ve svém brankovišti Salák.

Švédští fanoušci se snažili hnát svůj tým dopředu, ten však narážel na problémy při přechodu útočné modré čáry. Když už se před českou klec prokousal, neměl Salák s výraznou pomocí svých beků problém blokovat puky. Češi pak hrozili hlavně z brejků, po jednom z nich pálil z pravé strany Hudler jen do boční sítě Nilssonovy svatyně. Zlom pak přišel s třicátou třetí minutou a další početní výhodou Švédů. Magnus Nygren dostal pobídku na modrou čáru, sjel si o dva kroky níže a propálil nic nevidícího Saláka ránou k pravé tyčce.

Vyrovnání přineslo aktivnější pojetí hry na obou stranách. Noskova formace se blýskla před Nilssonem, po rychlém přenesení hry zase Salák likvidoval další dělovku od modré čáry. Ve hře čtyři na čtyři se dostal do samostatného úniku Gulaš, ale i po jeho bekhendovém blafáku zůstal stav nerozhodný. A skóre 2:2 vydrželo na časomíře až do druhé sirény.

Češi mohli i v závěrečné části hry dodržet pravidlo bleskových nástupů do jednotlivých třetin, ale po prudké Kašparově přihrávce zpoza brány mířil Zohorna jen vedle levé tyče. Seveřané následně promarnili početní výhodu a udeřilo v jejich obranném pásmu. Nejdříve zazdil další příležitost Zohorna, o pár vteřin později už se ale brankové světlo za Nilssonovou klecí rozsvítilo. Jakub Petružálek si po křídle sjel až před gólmana a poslal puk nad levým betonem do sítě.

Švédsko muselo zavelet opět do útoku, přičemž ale stále naráželo na dobře zformovanou defenzívu soupeře. Větší tlak si tak vytvořilo až v přesilovce, kdy největší šanci spálil Hersley, jenž z kruhu poslal puk nad Salákovu klec. Vedle vyhrazený prostor tří tyčí poslal projektil i Mattias Ekholm a halou Hovet to jen zklamaně zašumělo.

Očekávaný švédský nápor se začal projevovat zejména v posledních pěti minutách základní hrací doby. Češi byli po většinu času uzamčeni před vlastním brankovištěm a šance na srovnání stavu se stala aktuální zejména při vyloučení Mozíka v čase 58:01. Švédi ostřelovali Saláka ze všech možných pozic, ale ten s dávkou štěstí a podpory svých spoluhráčů odolával. A odolal až do závěrečného hvizdu, po němž si svěřenci trenéra Růžičky připsali úvodní turnajové vítězství.

Ohlasy po utkání

Pär Mårts (Švédsko): Je vždycky těžké hrát proti České republice. Mám tím na mysli, že když odehrajete několik vzájemných utkání v sezóně, oba týmy se už hodně dobře znají. Bylo to kvalitní utkání, ale pokud chceme Čechy porazit, nemůžeme udělat tolik chyb. Dnes měli pevnější obranu a lepší protiútoky.

Jaroslav Špaček (Česká republika): Já si myslím, že dvě třetiny jsme vůbec nehráli dobře. Bylo tam hodně chyb ve středním pásmu, následně i v naší obranné třetině, kde jsme nechávali většinu volných hráčů mezi kruhy. Zkoušeli jsme je napadat na zadním mantinelu, propadali jsme a jenom díky Sašovi Salákovi jsme udrželi dobrý výsledek. Sice jsme vždy vedli a tvořili si šance, čímž jsme vytvořili tlak na Švédy, ale dvě třetiny ta hra nebyla dobrá, byla spíš uhlazená. Švédové hráli důrazně a možná nám půl zápasu trvalo, než jsme se s tím vyrovnali.