Header image
«
»
  • Finové proškolili český tým a vyhráli jednoznačně 7:0

    11.02.2012 | Michaela Luňáčková
    Finové proškolili český tým a vyhráli jednoznačně 7:0

Den, kdy se oba bratři Kovářové poprvé setkali při utkání reprezentace, se jistě nebude řadit k těm, na který by čeští fanoušci rádi vzpomínali. Po nepovedeném zápase, ve kterém se českých hráčům nedařilo skutečně nic, se radovali hokejisté Suomi, kteří zaslouženě zvítězili přesvědčivým výsledkem 7:0.

Česko
Globen Arena, Stockholm
11.02.2012
12:00
0:7
(0:3, 0:2, 0:2)
Finsko
Branky a nahrávky: 10. Komarov (Hovinen), 13. Pesonen (Aaltonen, Lindgren), 20. Aaltonen (Väänänen), 32. Lahti (Niskala, Salminen), 40. Kontiola (Lahti, Salminen), 41. Niskala (Kontiola), 41. Pesonen (Väänänen, Aaltonen). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Dahmén, Yletyinn. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3755. Střely na branku: 18:34. Průběh utkání: 0:7.

Česko: Pöpperle (36. Jakub Kovář) – Kutlák, Barinka, Němec, Mojžíš, Nakládal, Krejčík, Kolář II – Irgl, Nedvěd, Hubáček – Kašpar, Kreps, Rolinek – Klepiš, Jan Kovář, Vondrka – Kolář I, Koukal, Průcha – Novotný, Netík.

Finsko: Hovinen – Niskala, Puistola, Väänänen, Eronen, Kousa, Järvinen, Kukkonen, Jaakola – Salminen, Kontiola, Lahti – Aaltonen, Lindgren, Pesonen – Pihlström, Hytönen, Komarov – Anttila, Koskiranta, Joensuu – Tuppurainen.

Do druhého utkání Oddset Hockey Games vstoupila obě mužstva opatrně, ani jedné straně se v úvodních minutách nepodařilo na delší dobu udržet v útočném pásmu, a hra tak byla ve znamení vzájemného oťukávání. Češi poté začali vystrkovat růžky a několikrát ohrozili Hovinenovu branku, šanci ke skórování však měli Finové po střele Salminena. Pöpperle se ale zaskočit nenechal. V 9. minutš přišla na řadu první česká přesilovka. Češi sice kombinovali v útočném pásmu, mnoho přihrávek však znamenalo málo střel. V nestřežený okamžik navíc ujel Leo Komarov a v čase 9:55 ještě ve vlastním oslabení otevřel skóre zápasu střelou mezi betony – 1:0. Nedlouho poté skórovali Finové podruhé, když česká obrana zaspala a po krásné přihrávce před branku zavěsil nehlídaný Janne Pesonen2:0. Vypjaté emoce nakonec vyústily v menší potyčku na ledě. Pohroma českého týmu ale nekončila. V poslední minutě se pod horní tyčku Pöpperleho svatyně trefil Juhamatti Aaltonen, a Seveřani tak poslali českému týmu pozdrav do kabin - 3:0.

V úvodu druhé části dostali Češi výhodu přesilové hry, Hovinenova brána ale zůstala neohrožena. Svůj tým následně oslabil Petr Nedvěd a stadionem se po ráně Niskaly rozezněla Pöpperleho levá tyč. Hokejisté Suomi byli v další fázi zápasu velice důrazní a nepovolili Čechům téměř nic. Ve 32. minutě trestali Finové českou nepozornost znovu. Z pravé strany strany se pod vyrážečku trefil Janne Lahti a navýšil skóre už na 4:0. Pár minut na to došlo v české brance ke střídání, když na led naskočil Jakub Kovář. Toho mohl při nařízeném trestném střílení prozkoušet Leo Komarov, nastřelil však pouze břevno. Sporný moment nastal v posledních vteřinách třetiny, když puk vylétl po střele Kontioly z prostoru Kovářovy branky. Video nakonec potvrdilo, že Petri Kontiola nastřelil vnitřní konstrukci brány - 5:0. Čeští hokejisté tak uzavřeli prostřední část stejně nepovedeně jako tu první.

Český zmar pokračoval už ve 12. vteřině třetí periody, když od modré čáry napřáhl Janne Niskala a nedal Kovářovi žádnou šanci – 6:0. Znovu ještě v 41. minutě po vyhraném vhazování opět od modré napřáhl Väänänen a mezi Kovářovy betony tečoval jeho střelu Janne Pesonen - 7:0. Dva góly, které od sebe dělilo pouhých 18 vteřin, podlomily českým hráčům kolena hned v úvodu závěrečné třetiny, a Alois Hadamczik si tak logicky vzal oddechový čas. Čeští útočníci působili po celý zápas bezmocně, česká obrana jako kdyby na ledě v jistých chvílích chyběla úplně. V hlavách českých hráčů už byla snad jen myšlenka na zabránění dvoucifernému výsledku. Finové utkání v poklidu dohráli za monutného skandování fanoušků, čeští reprezentanti se už nezmohli na nejmenší odpor. Konečná porážka 7:0 ovšem znamenala největší debakl, který Češi od Finů v historii utržili.

Ohlasy po utkání

Alois Hadamczik (Česko):

Hodnocení české strany přineseme později.

Jukka Jalonen (Finsko):

Češi vstoupili do zápasu velmi dobře a první třetina byl herně vyrovnaná. Branka v oslabení nám ale psychicky hodně pomohla a potom jsme přidali další dva góly. Soupeř tak nejspíš ztratil sebevědomí, my jsme naopak získali nad zápasem kontrolu a zbytek už se odehrával v naší režii. Oproti prvnímu utkání s Ruskem jsme lépe stříleli a víc chodili do brány, i když samozřejmě nám také někdy pomohlo štěstí. Nemyslím si však, že by rozdíl mezi oběma týmy byl tak velký, jak napovídá skóre.