Header image
«
»
  • Odvetu se Slováky rozhodla trefa Mojžíše pět vteřin před koncem

    17.04.2010 | Milan Brumlík, Lubomír Tesař
    Odvetu se Slováky rozhodla trefa Mojžíše pět vteřin před koncem

P r o s t ě j o v - Druhý přípravný zápas hraný na prostějovském ledě vyhráli opět čeští hokejisté. Na výhru se oproti předešlému souboji ale nadřeli. Po brance Tománka ze 17. minuty dokonce dlouho prohrávali, srovnat se Čechům podařilo až díky Hubáčkovi v polovině zápasu. Když necelé čtyři minuty před koncem Klepiš tečoval střelu svého spoluhráče za záda Stani, zdálo se, že o osudu utkání je již rozhodnuto. Závěrečné sekundy přinesly ovšem největší rozruch celého hokejového odpoledne. Nejprve srovnal na 2:2 Pánik a v čase 59:55 trefil výhru domácí Tomáš Mojžíš.

Česko
místo neznámé
17.04.2010

3:2
(0:1, 1:0, 2:1)
SVK
Branky: 28. Hubáček, 57. Klepiš (K. Rachůnek, Vampola), 60. Mojžíš (Jánský) - 17. Tománek (Zálešák), 60. Pánik (Tatar). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Bláha, Kalivoda . Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0.

Česko: Sedláček - Mojžíš, Čáslava, Rachůnek, Gřegořek, Němec, Krstev, Hunkes, Hrabal - Klepiš, Marek, Novotný - Kůrka, Vampola, Vondrka - Kašpar, Kovář, Hubáček - Jánský, Květoň D., Růžička - Květoň L

SVK: Staňa- Starosta, Vydarený, Švarný, Lintner, Graňák, Frühauf, Slovák, Grundling - Pánik, Zagrapan, Čiernik - Tománek, Zálešák, Záborský - Tatar, Bulik, Bartanus - Chovan, Buc, Haščák

V pořadí druhé přípravné utkání Čechů proti Slovensku mělo diametrálně odlišný průběh od předchozího duelu. Slovenský tým vstoupil do utkání daleko aktivněji, než jeho soupeř z Česka a hned ve 45 sekundě utkání si vynutil přesilovou hru po faulu Tomáše Mojžíše. Bohužel pro hosty však tato výhoda trvala pouhých 7 vteřin, tedy do doby, než nebezpečně vysokou holí zahrál útočník Roman Tománek a síly na ledě se tak nejen srovnaly, ale při trestu 2+2 minuty získali Češi výhodu pro další pokračování úvodního dějství. Český tým však šanci nevyužil, a to ani poté, co ji svým nedovoleným zákrokem vylepšil René Vydarený a nabídnul soupeři téměř dvouminutovou hru pěti proti třem.

Postupně tak otěže utkání přebírali do svých rukou hosté ze Slovenska a svému soupeři dovolili pouze minimální a neškodné ohrožování svého brankáře. Výjimkou byla pouze polovina šestnácté minuty, kdy se před brankáře Staňu proháčkoval útočník Peter Jánský. Slovenský gólman puk pouze vyrazil k dojíždějícímu Janu Kovářovi, avšak jeho dorážka do odkryté slovenské branky nebyla uznána pro její posunutí mimo základní postavení. Do konce první části zbývaly tři a půl minuty, když po přihrávce Miroslava Zálešáka a následné skrumáži před českou brankou doklepl puk pod ležícím brankářem Jakubem Sedláčkem do branky Roman Tománek – 0:1.

A jestliže předtím byl Slovenský tým aktivnější a důraznější, po dosažené brance na tom byli ještě o něco lépe. Naproti tomu Čechům chyběla přesnost přihrávek a okamžik překvapení a mohou děkovat pouze brankáři Sedláčkovi, že do kabin odcházeli jen s jednobrankovým mankem.

Kdo čekal, že Češi po přestávce srovnají se soupeřem krok, ten byl zklamán. Slováci i nadále diktovali tempo hry a nebýt fatální hrubky zkušeného obránce René Vydareného, bylo by tomu tak i dál. Jenže při rozehrávce v přesilovce za sebou zapomenul puk, kterého se zmocnil číhající útočník Petr Hubáček a nebyl pro něj problém tváří v tvář brankáři poprvé v zápase rozvlnit slovenskou síťku – 1:1.

Po této brance se hra vyrovnala a šance ke změně skóre se střídaly na obou stranách. Největší šancí ke skórování na slovenské straně byla akce z patnácté minuty, v níž společně ujíždělo duo útočníků Roman Tománek – Tomáš Záborský na jediného obránce domácích. Záborský však Tománkovu střílenou nahrávku nasměroval pouze těsně vedle Sedláčkovy branky. Avšak ani Češi nezaháleli a možnost přepsat stav skóre měl v šestnácté minutě v přesilovce Petr Čáslava. Jeho bomba od modré čáry však pouze orazítkovala břevno Staňovy branky. A když se neujala ani střela Slováka Záborského, končila třetina nerozhodným stavem.

První šance ve třetí části hry se zrodila na počátku 44. minuty, v níž od modré čáry tvrdě pálil slovenský obránce Lintner, Sedláček jeho pokus vyrazil a čeští obránci se postarali o to, aby se k dorážce nedostal Zálešák. Český tým odpověděl šancí Petera Jánského, jenž se z rohu probil až před branku Slovenska, ale finální zakončení v podobě zasunutého puku se mu již nepodařilo. Velkou příležitost ke skórování měli svěřenci trenéra Glena Hanlona v končící padesáté minutě střetnutí. V ní se k puku po špatné přihrávce Davida Květoně dostali Haščák s Čiernikem, avšak jejich šanci velmi dobrým zákrokem zlikvidoval brankář Jakub Sedláček.

Ve druhé polovině třetiny pak hra upadla do tréninkového tempa a diváci v hale se hrou spíše nudili, než bavili. Probuzení jim zařídil až v 57. minutě utkání Jakub Klepiš, který chytrou tečí střely Karla Rachůnka poslal Čechy poprvé v zápase do vedení – 2:1. A rázem bylo na ledě živo. Slovensko si nechtělo nechat utéct slibně rozehraný zápas a vyráželo na zteč Sedláčkovy branky. Asi největší příležitost spálil útočník Marek Zagrapan, který z úhlu jen těsně minul českou branku.

V čase 58:35, po přerušení hry v českém obranném pásmu, si Slováci vyžádali oddechový čas. Po poradě s trenérem se vrátili na ledovou plochu se šesticí hráčů v poli a bez brankáře. Slováci si v útočném pásmu vynutili velký tlak a Češi nebyli schopni vyvézt puk dál, než ke středové čáře. Hra bez brankáře trvala půl minuty a slovenská část ochozů mohla jásat. Útočník Tomáš Tatar objel domácí svatyni, šikovnou přihrávkou našel volného Richarda Pánika a ten z bezprostřední blízkosti prostřelil brankáře Sedláčka – 2:2. Myšlenky všech se tak začaly ubírat směrem k prodloužení. To však v čase 59:55 odmítnul český obránce Tomáš Mojžíš, který dorazil do odkryté části branky puk odražený od zadního mantinelu po střele Petera Jánského z vrcholu kruhů – 3:2.

Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni slovenský útočník Richard Pánik a z českého výběru útočník Jan Kovář.

Po utkání došlo u obou týmů k zeštíhlení kádrů.

Český tým opustili Slávisté Tomáš Kůrka s Michalem Vondrkou a další útočníci Peter Jánský z Litvínova s Lukášem Květoněm z Českých Budějovic. Nově se k národnímu mužstvu připojí obránce Miroslav Blaťák z ruské Ufy, útočník Roman Červenka ze Slavie a Tomáš Rolinek z Magnitogorsku.

Na slovenské straně to byli hráči: obránci Juraj Valach, Martin Gründling a útočníci Dávid Buc, Tomáš Jaško a Radoslav Tybor. Na příští týden dostal volno kvůli zranění zadák René Vydarený. Naopak k mužstvu se připojí obránci Vladimír Mihálik z Norfolku z nižší zámořské AHL, Ivan Majeský ze švédské Skelleftey a útočníci Milan Bartovič s Andrejem Podkonickým z Liberce.