Header image
«
»
  • Doufám, že tato výhra bude odrazovým můstkem, říká Pavel Francouz

    20.12.2015 | Martin Stříbrný
    Doufám, že tato výhra bude odrazovým můstkem, říká Pavel Francouz

Česká reprezentace odehrála druhé utkání Channel One Cupu. Střetla se v něm s reprezentací Švédska. Vyrovnané utkání se lámalo až ve třetí třetině, ve které Češi seveřany zlomili, a nakonec se mohli radovat ze zisku tří bodů za vítězství 3:1! Jistotou v bráně byl Pavel Francouz, který podal bezchybný výkon, a pomohla tak České republice k prvnímu vítězství za tři body po Vladimírem Vůjtkem.

Jak utkání se Švédy vypadalo z branky? Byl to výkon, který jste chtěli podat?
Samozřejmě, že jo. Já si myslím, že jsme z toho byli i sami zaskočeni, jak dobře jsme proti Švédsku hráli. Nechci to zakřiknout ani vypadat neskromně, ale myslím si, že to byl náš nejlepší výkon, který jsme v sezoně odehráli. Vypadalo tak fakt dobře, myslím, že bychom mohli být spokojení.

V čem jste se Švédům vyrovnali, nebo je dokonce přehrávali?
Z mého pohledu byl největší rozdíl v zarputilosti a touze po vítězství. Chtěli jsme konečně pod trenérem Vůjtkem vyhrát za tři body a jsme hrozně rád, že se to konečně povedlo. Od začátku až do konce jsme nic nevzdali, i když jsme prohrávali, stále jsme byli trpěliví, a nakonec to vyšlo. Šťastným gólem jsme srovnali, a pak to ve třetí třetině už urvali. Myslím, že nám to pomůže psychicky do nedělního utkání s Ruskem.

Byla to pro vás úleva, když to čekání na výhru bylo konečně u konce?
Jo, spadl nám kámen ze srdce. (smích) Ale stále to není pro nás vrchol sezony, není vhodný čas na nějakou paniku, když bychom stále nemohli vyhrát. Ale samozřejmě se nám hraje líp, když už jsme to zlomili. Potřebovali jsme odrazový můstek, myslím, že tato výhra nám určitě pomůže.

Švédové neprokázali svou dobrou bilanci v přesilových hrách. Jeden gól z ní tedy dali, ale jinak si nedokázali vytvořit žádnou šanci.
My jsme ta oslabení odehráli dobře. Kluci padali obětavě do střel, což mi velmi pomáhalo. Tak nějak jsme také tušili, přes koho to budou hrát a odkud. Nachystali jsme se na to a myslím, že to bylo znát. Oni nevěděli, kudy si to mají dávat. To byl jeden z důvodu naší výhry!

V neděli vás čeká Rusko, velmi nevyzpytatelný soupeř.
Všichni jsme viděli jejich výsledek z utkání proti Finsku, skóre 8:1 vypadá doopravdy strašlivě. Každý zápas je ale jiný, před tím je porazilo Švédsko, my teď je. Může to dopadnout jakkoliv, bude to úplně jiný zápas a já doufám, že budeme Sborné vyrovnaným soupeřem. Třeba proti nim i něco uhrajeme, uvidíme.

V utkání se Švédy jste obdrželi branku v oslabení. Měl jste zakrytý výhled, jak moc složitá situace to byla?
Bylo tam hodně málo prostoru na výhled. My jsme si to s Milanem Douderou po utkání už vyříkali. Řval jsem na něj, aby šel ke straně, ale on myslel, že ten puk chytí. Nakonec to tam někudy prolétlo, pro mě už bylo hrozně těžké na poslední chvíli zareagovat. Takovéto góly ale v současné době padají, týmy se tlačí do brány a nahazují to. Gólmanova práce je stále stejná – najít si ten puk a chytit ho. (úsměv)

Jak moc jste přes stínícího Švéda ten puk viděl?
Oni jsou to hodně vysocí hráči, jak už jsem říkal. Oni postaví nejvyššího hráče na brankoviště a nahazují to směrem na něj, aby se to od něj odráželo. V tuhle chvíli se mi ten kotouč nepodařilo najít, samozřejmě mě to v tu chvíli hrozně mrzelo, ale svět jde dál.

Na utkání se Švédskem bylo překvapivě hodně diváků. Jak jste to vnímali vy?
Ano, to jsem zahlédl. Byl jsem spíš překvapen z toho, že fandili hlasitě nám, co jsem vyposlechl. Byla to vcelku slušná atmosféra a byli jsme rádi, že se diváci přišli bavit naším hokejem. Doufám a věřím, že nešli domu smutní, že je naše hra v utkání se Švédskem bavila.