Header image
«
»
  • Finsko zdolalo na nájezdy domácí Švédsko 5:4. I přesto skončilo poslední. Tre kronor třetí

    11.02.2019 | Tomáš Honzejk
    Finsko zdolalo na nájezdy domácí Švédsko 5:4. I přesto skončilo poslední. Tre kronor třetí

STOCKHOLM/PRAHA - Již před tímto zápasem bylo o vítězi Švédských hokejových her rozhodnuto. Švédsko mohlo v případě vítězství za tři body skončit na druhém místě. V zápase plném zvratů ale nakonec zvítězili Finové, když se jim povedlo proměnit dva samostatné nájezdy, zatímco výběr Tre Kronor neskóroval v této dovednostní soutěži ani jednou.

Švédsko
Hovet stadium, Stockholm
10.02.2019
15:30
4:5 sn
(1:0, 1:2, 2:2 - 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 6. Bemström (Nygard, Rasmussen), 28. Lundeström (Persson, Lindqvist), 51. Nygard (Bemström, Dahlbeck), 55. Bemström (Sylvegård, Rasmussen) - 21. Tyrväinen (Suomi, V. Leskinen), 32. Ojamäki (O. Leskinen), 43. Ojamäki (O. Leskinen), 46. Suomi (Lehtonen), rozh. náj. Kaski. Rozhodčí: J Romaško, J. Oskirko (oba RUS) - A. Malmqvist, L. Lundgren (oba SWE) Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7784. Střely na branku: 21:21. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2 - 0:0 - 0:2.

Švédsko: Reideborn (Hellberg) – Nilsson, Sellgren, Persson, Dahlbeck, Engsund, Djuse – Nygard, Rasmussen, Bemström – Bromé, Lundeström, Lindqvist – J. Boqvist, Kellman, Davidsson – Sylvegård, Händemark, Larsson.

Finsko: Vehviläinen (Tirronen) – Kaski, Lehtonen, Lehtivuori, Virtanen, Pokka, O. Leskinen, Näkyvä, Friman – V. Leskinen, Tyrväinen, Suomi – Ojamäki, Mustonen, Sallinen – Pesonen, Björninen, Junttila – Jo. Nättinen, Ruohomaa, Luostarinen.

Domácím Švédům vyšel vstup do utkání lépe. Již v čase 5:41 se po pěkné kombinaci prosadil z pravého kruhu ujíždějící Emil Bemström a poslal hráče ve žlutomodrém do vedení 1:0. Další průběh zápasu byl velmi opatrný s řadou nepřesností na obou stranách. Finové se snažili o vyrovnání, ale švédská obrana byla vždy pozorná. V poslední minutě první třetiny ještě prověřil finského brankáře Rasmussen, ale náskok nezvýšil. Jinak byla první třetina velmi vyrovnaná a do kabin se tak šlo za nejtěsnějšího možného vedení Švédska 1:0.

Vstup do druhé třetiny vyšel Finům náramně! Hned po 24 vteřinách hry ujel u levého mantinelu obránci finský hráč s příznačným příjmením Suomi, přihrál na hranici brankoviště najíždějícímu Juhanimu Tyrväinenovi, který procedil puk mezi betony švédského brankáře a srovnal tak na 1:1. Po vyrovnání finský tým ožil a byl aktivnější. Všechny pokusy však Reideborn kryl. Naopak na druhé straně se z ojedinělé akce ve 28. minutě prosadil Isac Lundeström, když si najel mezi kruhy na přihrávku od Perssona a vrátil Švédsku vedení - 2:1. Domácím Švédům ale vedení dlouho nevydrželo. O čtyři minuty později totiž Reidebornovi vypadl puk, který mířil vedle jeho pravé tyče. Pozorný Niko Ojamäki ho ale dojel a zasunul do branky 2:2. Nadále se hrál vyrovnaný hokej bez velkých šancí na obou stranách. Až v čase 39:43 přišlo první vyloučení zápasu. Björninen z Finska byl vyloučen za hákování. Více se již ve druhé třetině nestalo a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 2:2.

Finsko přestálo oslabení z druhé třetiny a poté znovu udeřilo. V čase 42:43 si připsal svou druhou branku v zápase Niko Ojamäki, který si najel do pásma a střelou pod břevno zpoza obránce překvapil Reideborna 2:3. Následně byl vyloučen nejprve finský a hráč a poté také první švédský. Zatímco výběr Tre kronor své přesilovky nevyužil, Finsko využilo hned tu první. V čase 45:55 si vzal puk Eemeli Suomi, na pravém kruhu hledal vhodnou pozici pro přihrávku, až se rozhodl pro střelu na bližší tyč a Finsko rázem vedlo o dvě branky 2:4. Devět minut před koncem třetí třetiny se domácím povedlo snížit. Před finským brankářem byl hustý provoz, čehož využil Joakim Nygard. Jeho střela z mezikruží letěla přesně k tyči a Švédsko tak bylo rázem zpátky ve hře 3:4. A v čase 54:52 už bylo srovnáno! Po chybě finské obrany se puk dostal na pravý kruh k najíždějícímu Emilu Bemströmovi a ten si připsal svůj druhý přesný zásah v utkání 4:4. Posledních pět minut nechtěl ani jeden z týmů udělat chybu. Rozhodnutí jsme se tak nedočkali a šlo se do prodloužení.

V prodloužení se oba týmy snažily o zvrácení vývoje na svou stranu. Obrany však byly pozorné a tak bylo jasné, že o vítězi rozhodnou samostatné nájezdy. Začínal Švéd Davidsson, který neproměnil. Oliwer Kaski na druhé straně byl naopak úspěšný. Ani druhý Švéd Lindqvist si s nájezdem neporadil. I finský Juhani Tyrväinen byl úspěšný. Další hokejisté už své nájezdy neproměnili. Finsko tak porazilo po samostatných nájezdech domácí Švédy 5:4.