Header image
«
»
  • Švédové opanovali severské derby a na Karjale slaví první místo

    09.11.2014 | Ondřej Nejedlo
    Švédové opanovali severské derby a na Karjale slaví první místo

Přímý souboj o první příčku na finském turnaji Karjala měl zajímavý průběh. Ačkoliv byli domácí Suomi o mnoho aktivnějším týmem, důslední Švédové vstřelili tři branky a toto derby dvou reprezentací ze Skandinávie vyhráli 3:0. Velkou měrou se na výhře podílel urostlý třicetiletý brankář švédského národního týmu Henrik Karlsson, který lapil všech devětatřicet domácích střel.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
09.11.2014
15:00
0:3
(0:1, 0:2, 0:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 18. Klasen (Fransson), 24. Axelsson (Ericsson, Thuresson), 29. Hersley (Ridderwall). Rozhodčí: Olenin, Ravodin - Nieminen, Neva. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 563. Střely na branku: 39:21. Průběh utkání: .

Finsko: Engren – Hietanen, Koistinen, Lajunen, Näkyvä, Kivistö, Lindell, Ohtamaa, Marttinen – Hartikainen, Immonen, Kiiskinen – Palola, Filppula, Osala – Pesonen, Wirtanen, Petrell – Tuppurainen, Kemppainen, Junttila.

Švédsko: Karlsson – Fransson, Hersley, Burström, Rahimi, Lundgren, Urbom, Brithen, Paulsson – Axelsson, Ericsson, Thuresson – Klasen, Wandell, Petersson – Janmark-Nylen, Lundqvist, Danielsson – Ullström, Engqvist, Ridderwall.

Předzápasová matematika finského turnaje Karjala byla jasná. Prvenství by švédské reprezentaci zajistil pouze plný počet bodů, zatímco Finům by stačila i prohra v prodloužení či po samostatných nájezdech. I proto byla úvodní třetina z obou stran hodně opatrná. V závěru se však po excelentní kombinaci trefil z ostrého úhlu Linus Klasen, který poslal Tre Kronnor do vedení.

Podobný průběh měla také druhá třetina. Finové, hnáni velmi početnou bouřlivou kulisou, zasypávali Karlssona doslova sprškou střel. Gólman domácího Jokeritu Helsinky však v Hartwall aréně kraloval a kotouče přitahoval jako magnet. Činili se také jeho spoluhráči, kteří vytěžili doslova z minima maximum.

Nejprve byl úspěšný Dick Axelsson, o chvíli později Patrik Hersley a před Finy stál velice složitý úkol, nastřílet tři branky a minimálně vyrovnat.

Poslední třetina se změnil v souboj domácích s Karlssonem, který kryl všech devatenáct střel. Suomi nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře, navíc ještě zvýrazněna o přesilovku.

Tříbodový zisk z tohoto derby pomohl Švédsku k vítězství v turnaji Karjala, Finové doplatili na svoji střeleckou nemohoucnost, museli se tak spokojit “pouze“ s druhým místem.

Ohlasy po utkání

Kari Jalonen (Finsko): Vypracovali jsme si velké množství šancí, ale branky stříleli pouze Švédové. Při troše štěstí mohl být výsledek zcela opačný. Vyzdvihl bych výkon brankáře Karlssona, který výhru vychytal.

Per Marts (Švédsko): Odehráli jsme skvělý turnaj, včetně dnešního zápasu. I když měla domácí reprezentace hodně šancí, naše dobrá týmová hra a skvělý výkon utkání dnes slavil úspěch. Mrzí nás jen včerejší ztráta bodu proti České republice.