Header image
«
»
  • Prospanou první třetinu Češi proti Rusům dohnat už nedokázali

    09.11.2014 | Dominik Rejthar
    Prospanou první třetinu Češi proti Rusům dohnat už nedokázali

Helsinky - Ruská sborná se s českým výběrem od začátku vůbec nepárala a během první třetiny si vypracovala rozhodující náskok. Hvězdné Rusko si třemi body alespoň částečně zpravilo chuť a poprvé na Karjale zvítězilo. Češi se domů vracejí pouze s jedním získaným bodem a posledním místem v tabulce.

Rusko
Hartwall Arena, Helsinky
09.11.2014
11:00
4:2
(3:0, 0:0, 1:2)
Česko
Branky a nahrávky: 1. Panarin (Kovalčuk), 10. Averin (Mironov, Kovalčuk), 18. Panarin (Kovalčuk, Averin), 55. Radulov (Medvěděv, Averin) – 44. Roman (Svačina), 58. Holík (Birner, Pohl). Rozhodčí: Levonen, Rantala – Tervo, Suominen (vš. FIN). Vyloučení: 6:8, navíc Smoleňák (CZE) a Mironov (RUS) 10 min. za nesportovní chování. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3729. Střely na branku: 23:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

Rusko: Sorokin – Medvěděv "A", Pivcakin, Kutuzov, Rukavišnikov, Antipin, Mironov, Višněvskij, Kosov – Radulov "A", Zubov, Kokarjev – Panarin, Averin, Kovalčuk "C" – Andronov, Kalinin, Slepyšev – Bučněvič, Kameněv, Žerděv.

Česko: Francouz – Polášek, Zámorský, Roth, Jank, Mozík, Doudera, Pláněk, Kempný – Pohl, Roman, Svačina – Valský, Zohorna "A", Holík – Radil, Birner "A", Smoleňák "C" – Orsava, Filippi, Simon – od 21. Lev.

Nažhavení Rusové vlétli na český výběr a po necelé odehrané minutě hry zasadili první úder. Artěmij Panarin využil zmatku v třetině Čechů a zpoza branky překvapil gólmana Francouze. Tlak ruské sborné nadále sílil a vyústil v další zářez. Mironov našel milimetrově přesným pasem Jegora Averina, jenž svůj samostatný únik chladnokrevně zakončil.

Ke konci první části bylo pro svěřence trenéra Vladímíra Růžičky ještě hůře. Ilja Kovalčuk prokázal své nesporné kvality a vykoupal dva české obránce, poté ruskému bohatýrovi puk sice ujel, ale pohotový Artěmij Panarin se ho ihned zmocnil a chladnokrevně ho poslal do sítě.

Ve druhé třetině Češi zabrali a povedlo se jim vyrovnat hru. Výsledkem byly dvě přesilové hry pro český výběr. Při každé to před brankářem Sorokinem pořádně hořelo, nicméně Rusové si vždy dokázali poradit.

Jiskřičku naděje pro Českou republiky vykřesal na začátku třetí části Ondřej Roman, na kterého se usmálo štěstí při odraženém puku od ruského hráče. Kotouč se ocitl náhle na holi útočníka Vítkovic, jenž nezaváhal a poslal ho do soupeřovy svatyně.

Češi poté putovali hned čtyřikrát na trestnou lavici, z toho dvakrát zbytečně za zdržování hry. Rusko nabídkou dvojnásobné početní výhody nepohrdlo a zásluhou Alexandra Radulova navýšilo své vedení. V závěru zápasu sice Petr Holík napálil puk přímo pod břevno, ale víc toho Češi už nestihli.

Ohlasy po utkání

Ondřej Weissmann (Česká republika): Dostali jsme v první třetině laciný gól a bylo vidět, že to s kluky zatřáslo. Rusové měli poté lepší pohyb, vyhrávali souboje a dostali se do vedení 3:0. Musím hráče pochválit ve druhé třetině, kdy začali bojovat a dohrávat souboje. Bohužel šance, které jsme měli, jsme neproměnili a naopak jsme inkasovali ve třech. Bylo to takové nešťastné utkání.