Header image
«
»
  • Rivaly ze severu rozsoudily až nájezdy, z bodu navíc se radovalo Finsko

    03.05.2014 | Martin Zíta
    Rivaly ze severu rozsoudily až nájezdy, z bodu navíc se radovalo Finsko

Sobotní odpoledne přineslo ve Stockholmu souboj tradičních rivalů, domácího Švédska a sousedního Finska. Hráči Tre Kronor v zápase po většinu zápasu tahali za kratší konec provazu, přesto se jim dvakrát podařilo vyrovnat jednobrankovou ztrátu a zápas dotáhnout až do samostatných nájezdů. V těch se dařilo zejména gólmanům, poslední slovo ale měl Iiro Pakarinen, jenž rozhodl o finském vítězství.

Švédsko
Ericsson Globe, Stockholm
03.05.2014
12:30
2:3 sn
(0:1, 1:1 1:0 - 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 24. Möller (Lindström, Nygren), 57. Möller (Backlund) – 12. Jormakka (Komarov), 39. Ohtamaa (Kontiola, Lehterä), rozh. náj. Pakarinen. Rozhodčí: Romasko, Anisimov – Pihlblad, Haster. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 8397. Střely na branku: 38:20. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

Švédsko: Eriksson – Ekholm, Nygren, Burström, Hersley, Ahnelöv, Rahimi, Fransson, Andersén – Lindström, Backlund, Möller – Axelsson, Olausson, Klasen – Hjalmarsson, Sjögren, Ericsson – Thuresson, Lundqvist, Danielsson.

Finsko: Rinne – Ohtamma, Hietanen, Marttinen, Karalahti, Korpikari, Lajunen, Kivistö, Pokka – Lehterä, Kontiola, Keränen – Komarov, Hytönen, Pakarinen – Huhtala, T. Sallinen, Jormakka – Savinainen, Wirtanen, J. Sallinen.

Oba severští rivalové začali sobotní klání, jak by se od nich dalo čekat a od úvodního vhazování bylo na ledové ploše horko. Většinu času se o to staraly tvrdé souboje, kdy se hráči do sebe opírali u mantinelu i ve volném prostoru.

K vidění však byly i pohledné akce, při kterých se zapotili muži v maskách. A jak napovídá postavení soupeřů v celkové tabulce hokejového seriálu, častěji byl v permanenci domácí Joacim Eriksson. V první velké příležitosti zápasu se ocitl obránce Karalahti, jenž se mezi kruhy dostal k odraženému kotouči a bez přípravy ho poslal na branku. Jeho střela si ale skrz klubko těl cestu do branky nenašla.

Finští hráči si i nadále udržovali herní převahu, kterou se jim po necelých dvanácti minutách úvodního dějství podařilo přetavit v jednogólové vedení. Stalo se tak po poměrně nenápadné akci Pekky Jormakky, ten převzal kotouč u vlastní branky, protančil až za útočnou modrou a vyslal nepříjemnou střelu nad gólmanovo rameno. Se střelou samotnou si Eriksson ještě poradil, ovšem zasáhl natolik nešťastně, že si kotouč srazil lapačkou z hrudi za brankovou čáru.

Tre Kronor očividné podcenění Jormakky a jeho akce nepoučilo. Krátce po jeho zásahu mohl navýšit Tomi Sallinen, který se protáhl podél levého mantinelu a zkoušel štěstí z úhlu, načež následně sebral vyražený kotouč a pokoušel se ho poslat za čáru zpoza branky. To se mu však nepodařilo a úspěch neslavil ani nikdo další. Po první třetině tak hráči zamířili do kabin za stavu 1:0 ve prospěch finských barev.

V té druhé už se obraz hry začal vyrovnávat a také Švédům se začalo dařit obsazování útočné třetiny na delší časový interval. Dlouho ale troskotali na Rinnem, jenž si v brankovišti počítal bravurně. Když ale na trestnou lavici zamířil Hietanen, nepomohlo Finsku už nic. Obránce Lindström v přesilovce narýsoval milimetrovou přesilovku napříč celým pásmem a Oscar Möller si už věděl rady. Na levém kruhu bleskově zpracoval a poslal puk k bližší tyči, velký kus práce odvedl také před brankou stojící Ericsson.

Švédskému národnímu týmu vstřelená branka dodala sil a i nadále se jeho hráči tlačili k finské brance. A jedním z hlavních nájezdníků zůstával Möller. Krátce po své brance prošel do pásma po levém křídle a pasem na druhou stranu vyzval Lindströma, který si ale se skákavým kotoučem nedokázal poradit a do poloprázdné branky nezamířil.

Zahanbit se ve švédském dresu nenechal ani Backlund, který pro sebe a své spoluhráče také připravil několik zajímavých akcí, žádná však nálepku gólové neměla. S blížícím se koncem druhé třetiny ale finští hokejisté zase jako by přeřadili na vyšší rychlostní stupeň. Z toho pramenily dvouminutové tresty pro hráče v modrožlutém, ten asi nejzbytečnější přišel ve 37. minutě. Domácí si nepohlídali střídání a na ledové ploše se jich prohánělo šest, což neušlo sudím.

Finská pětka následně svého oslabeného soupeře tak dlouho motala, až Švédi nestačili přistupovat k hráčům. V ten moment přišla od modré prudká přihrávka na Kontiolu, jenž puk posunul po křídle zpět a rozjetý Atte Ohtamaa propálil Erikssona střelou pod lapačku.

Zástupci země tisíce jezer si tak krátce před druhou sirénou vzali vedení zpět. Švédi tedy vstupovali do závěrečných dvaceti minut základní hrací doby s těsnou ztrátou, kterou chtěli co nejdříve vymazat. Hosté ale měli pochopitelně plán opačný a dařil se jim praktikovat o poznání lépe. Svěřenci trenéra Westerlunda velmi pozorně bránili a na druhé straně hřiště hrozili rychlými kontry. Švédsku se přes skutečnost, že si na nedostatek času s kotoučem pod kontrolou stěžovat, nedařilo vypracovat si kvalitní střeleckou pozici.

Výjimkou v tomto ohledu byl zadák Andresén, jemuž spoluhráči shodili kotouč mezi kruhy. Rinne však pokračoval ve velmi přesvědčivém výkonu. A také jeho spoluhráči pokračovali ve výše zmíněném trendu, který na hájení těsného vedení stačil.

Neplatilo to ale věčně. S krátícím se časem se domácí za podpory ochozů hnali dopředu s vysoko postaveným napadáním. A právě to slavilo úspěch. První útočná formace Švédů vletěla do pásma a vybojovala kotouč. Od mantinelu ho vytáhl Backlund a poslal ho mezi kruhy. Na úrovni jejich vrcholů stál připraven Oscar Möller, jenž z první zacílil pod horní tyč.

Oba celky se v samotném závěru ještě snažily rozhodnout zápas před vypršením šedesáti minut, ale nepodařilo se jim. Na řadu tak přišlo pětiminutové prodloužení. Ani v něm, přestože oba týmy měly příležitost, se o vítězi nerozhodlo a bod navíc si severští sousedé rozdělili až v samostatných nájezdech.

Ty, po výrazné nadvládě gólmanů, ukončil tvrdou střelou švihem, která cinkla o horní tyč, Iiro Pakarinen a rozhodl o konečném vítězství 3:2 pro finský celek.

Ohlasy po utkání

Pär Mårts (Švédsko): Myslím si, že Finové předvedli velmi dobrý výkon v obraně. Vždycky se snaží tlačit dopředu, ale dnes opravdu hráli více defenzivně. O tom, že jsme nevyhráli, rozhodla asi třetí třetina, kde jsme měli spoustu šancí ke skórování, jenže Pekka Rinne byl prostě excelentní. To možná byl ten největší rozdíl.

Erkka Westerlund (Finsko): Švédi dnes byli velmi dobří, v útoku hráli velmi aktivně. Velkou část zápasu jsme hráli v našem pásmu, zlepšili jsme se až ve třetí třetině. Skvěle jsme to ale odbránili. Výborným výkonem nám pomohl především Pekka Rinne.