Header image
«
»
  • Finové rozstříleli Švédy a na turnaji vítězí

    01.09.2013 | Šárka Kulhánkové
    Finové rozstříleli Švédy a na turnaji vítězí

P a r d u b i c e - Poslední hrací den v Pardubicích byly na programu další dva mače. V tom prvním se spolu utkaly skandinávské týmy. Finové v zápase dominovali, a zaslouženě si tak připsali třetí výhru na Českých hokejových hrách, čímž vyhráli i celý turnaj. V utkání se Švédy vstřelil finský celek pět branek a žádnou neinkasoval.

Švédsko
ČEZ Arena Pardubice
01.09.2013
13:00
0:5
(0:1, 0:3, 0:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 11. Komarov (Koskiranta, Savinainen), 22. Osala, 34. Salminen (Lehterä, Lepistö), 38. Jormakka (Ramstedt),59. Osala (Lepistö, Lehterä). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:5, navíc Arlbrandt (SWE) 5+DKU a Lajunen (FIN) 5+DKU Využití: 0:2. Diváci: 3757. Průběh utkání: 0:5.

Švédsko: Ullmark – Kronwall, Nilsson, Andersen, Fath, Viklund, Fransson, Ahnelöv – Hjalmarsson, Sjögren, Arlbrandt – Klasen, Ullström, Axelsson – Aslund, Rosén, Arvidsson – Kempe, Persson, Brodin – Janmark-Nylén, Rasmussen

Finsko: Engren – Lepistö, Hietanen, Mäntylä, Kousa, Korpikari, Lajunen, Marttinen, Ohtamaa – Osala, Lehterä, Salminen – Komarov, Koskiranta, Savinainen – Mankinen, Ramstedt, Jormakka – Koivisto, Sallinen, Pakarinen – Wirtanen

Hned v úvodní minutě si Fini vybojovali přesilovku. Prosadit se v ní mohl například Savinainen, který pálil z pravého kruhu. Jeho střelu však vykryl pohotový Ullmark. Pak se v obrovské příležitosti octl Jormakka, jenže trefil tyčku.

Početní výhodu měli o pár chvilek později k dispozici i Švédi. Ti se na nějakou dobu usadili před Engrenem, na nějž nedokázal vyzrát ani Fransson, ani Hjalmarsson. Následovalo druhé švédské oslabení, které ale Fini opět zužitkovat nedokázali. Přesilovku ke gólu ale finský celek nepotřeboval. Asi v polovině první třetiny zavezl puk do útočného pásma Savinainen, adresoval ho Koskirantovi, jehož střela se odrazila od betonů Ullmarka přímo k Leu Komarovovi, který neměl problém zakončit.

Pět minut před závěrem první periody si Švédsko zahrálo v početní výhodě 5 na 3. Ta ovšem trvala jen šest vteřin a v nich švédští hokejisté nic nezmohli. Ve zbývajícím čase úvodní dvacetiminutovky se hrálo ze strany na stranu, o málo aktivnější se ale zdálo být Finsko.

Na začátku druhé třetiny si Fini zahráli opět přesilovku, kterou také náležitě využili. Oskar Osala byl za brankou a z úhlu poslal kotouč na Ullmarka, od jehož nohy se puk nešťastně odrazil za brankovou čáru. Finští hráči si i při dvoubrankovém vedení vytvářeli tlak a na ledě byli lepším týmem.

V polovině utkání začala být hra pro diváky neatraktivní. Hráči se s pukem pohybovali především ve středním pásmu a k vidění nebyly žádné velké šance. Později se hra přesunula na dvě minuty před Engrena, kde Švédi atakovali jeho bránu při přesilové hře. Finský gólman však nepřipustil žádnou chybu a situaci měl bez větších potíží pod kontrolou.

Ve čtyřicáté minutě vedli Fini už 3:0, když Lehterä zavezl puk do útočné třetiny, přesně svou přihrávkou našel Sakariho Salminena a ten s přehledem poslal kotouč do odkryté části švédské klece. A tím finský kolotoč nekončil. Netrvalo dlouho a Finsko přidalo další branku. Ramstedt si najel po pravém mantinelu do míst pravého kruhu a přihrál puk na Pekku Jormakkovi. Ten napodruhé doplácl puk za Ullmanova záda.

V posledních vteřinách druhé periody zvedla v ČEZ Areně fanoušky ze sedadel bitka mezi Lajunenem a Arlbrandtem. Oba pochopitelně obdrželi trest do konce utkání.

Finové si v první polovině třetí časti hlídali čtyřbrankové vedení. Švédy k žádným velkým akcím nepouštěli a kontrolovali hru. Ovšem ve druhé půli poslední třetiny začalo švédské mužstvo vystrkovat růžky a několikrát velmi nebezpečně ohrozilo Engrenovu svatyni.

Ullmark se na druhé straně kluziště také nenudil. Finy totiž čtyři branky zřejmě nenasytily a chtěli přidat další. Hlavně v posledních minutách klání se strážce švédské svatyně zapotil, a to hlavně v oslabení, které soupeř zužitkoval. Nahození od modré tečoval Oskar Osala, a dovršil tak skóre na 5:0. Finsko tedy odjíždí z turnaje bez jediné porážky a tím pádem i jako vítěz.

Ohlasy po utkání

Erkka Westerlund (Finsko):
Na turnaji jsme předváděli výborné výkony ve všech situacích. Dařily se nám i přesilovky, ve kterých jsme dali několik gólů, v oslabení jsme naopak ani jednou neinkasovali. Základem našeho úspěchu byli brankáři, na kterých se ve Finsku staví dlouhodobě a jsou důležitou součástí hry. Pak už jde o to, vystavět před nimi dobrou obranu. To se nám na turnaji podařilo a můžeme být jednoznačně spokojeni.