Header image
«
»
  • Vycházet ze zabezpečené obrany se proti Rusům vyplatilo, říká Václav Nedorost

    10.02.2013 | Filip Bazala
    Vycházet ze zabezpečené obrany se proti Rusům vyplatilo, říká Václav Nedorost

M a l m ö – Český národní tým zvládl koncovku švédských Oddset Hockey Games, když v závěrečném střetnutí napravil zaváhání s Finy a porazil sbornou poměrem 2:1. Velkou zásluhu na vítězství za tři body měla poctivá česká hra odzadu. Vítěznou branku zápasu vstřelil v padesáté minutě Václav Nedorost, který se opět od sezóny 2008/09 znovu podíval do reprezentačního týmu a ihned se brankou podílel na třech bodech ze zápasu s Ruskem. Český centr už měl ihned po zápase hlavu v Doněcku, se kterým bojuje v KHL o účast v play-off.

Tento článek patří k zápasu RUS - CZE 1:2

Jak hodnotíte dnešní zápas?
Byl to boj. Druhý zápas ve druhém dni. Snažili jsme se vycházet z dobré defenzívy, a když soupeř neměl puk pod kontrolou, snažili jsme se napadat. Myslím, že v první třetině jsme odvedli velmi dobrou práci. Ve druhé třetině nás uklidnila branka, která nás nakopla, a od té doby jsme byli trochu lepší. Vycházeli jsme ze zabezpečené obrany, což se nám v zápase vyplatilo.

Byly zákroky Jakuba Kováře v úvodu zápasu klíčové?
Oba dva gólmani nás na turnaji hodně podrželi, ale od toho tady jsou. My jim můžeme je děkovat, v tomto případě Kubovi, který v první třetině zachránil dvě šance a stav byl stále 0:0. Jeho zákroky v první třetině dost možná rozhodly zápas, protože díky tomu jsme dali první gól my. Ten kdo dá první gól je poté většinou na koni. V zápase se Švédy jsme také dali první branku a nakonec vyhráli, takže to v těch našich dvou vítězných zápasech bylo velmi důležité.

Vstřelil jste vítěznou branku zápasu. Jak byste situaci popsal?
Zrovna se střídalo, ale Krajíc zůstal na ledě a zavezl puk po pravé straně do útočného pásma. My ze střídačky valili do útočného pásma, první byl u puku Petr Průcha, já čekal na odražený puk, který se ke mně dostal. První střelou jsem ještě Barulina nepřekonal, ale z dorážky už jsem to do brány zametl.

Čím si vysvětlujte fakt, že Češi letos jako zatím jediní porazili Rusy už dvakrát v zákl. hrací době?
Zápasy s Ruskem jsou vždy více vyhecované, takže to je motivace sama o sobě. Nikdo z týmů nechce proti tomu druhému prohrát. Samozřejmě je jedno jestli hrajeme s Rusy, Švédy nebo Finy, vyhrát chceme každý zápas. Někdy to vyjde, někdy ne.

Když se ohlédnete za turnajem, nemrzí vás druhá třetina s Finy?
Druhá třetina s Finy nás mrzela ihned po siréně. Taky jsme si vše ihned vyříkali v šatně a následná třetí třetina už byla mnohem lepší. Ale v té druhé jsme inkasovali dva góly a bylo prakticky po zápase. Bohužel to se stává. Důležité však je, že proti Rusku jsme se vrátili ke hře ze zápasu se Švédy a ukázali jsme, že umíme bojovat.

Co říkáte na defenzivní pojetí hry vašeho týmu?
Ono to snad ani jinak nejde. Hokej šel poslední dobou hodně nahoru, a kdo chce po ledě létat sem a tam, tak nemá šanci. Dnešní hráči už jsou vyspělí a kór proti Rusům, pokud byste s nimi chtěli hrát nahoru dolů, tak si z vás udělají panďuláky. Na turnaji měli opět to nejlepší z Ruska, takže proti nim se musí hrát jedině ze zabezpečené obrany. Nám se to dnes povedlo, k tomu nás podržel Kovi, a proto jsme vyhráli.

Jste spokojen s tím, co jste na turnaji předvedl?
Snažil jsem se makat, bojovat, jezdit. Možná bych se měl někdy trochu uklidnit, protože jsem v repre dlouho nebyl a je to jiný hokej než se hraje v KHL. V reprezentaci je to rychlejší, ale snažil jsem se makat a nedostávat góly. Pokud bych dostal šanci i příště, snažil bych se více uklidnit a hrát více s pukem jako v KHL.

Přemýšlel jste už o možnosti hrát na MS?
Na to vůbec nemyslím. Problesklo mi pouze hlavou, že jedeme domů a v dalších dnech mě čekají nejdůležitější zápasy v klubu, protože musíme vyhrát, pokud chceme do play-off. Když se nám to nepodaří, tak je po nás. Musím se tedy na další zápasy připravit.