Header image
«
»
  • Člověk by nikdy neměl být spokojený, upozorňuje Jakub Kovář

    29.04.2012 | David Nekvinda
    Člověk by nikdy neměl být spokojený, upozorňuje Jakub Kovář

B r n o - Především zodpovědný týmový výkon zajistil českému týmu výhru 2:1 nad Rusy v posledním zápase letošní Euro Hockey Tour. Ani ten by však nestačil, kdyby nebyl z brankoviště podpořen skvělým výkonem Jakuba Kováře. Mladý brankář s maskou zdobenou motivem masa dostal přednost na úkor Jakuba Štěpánka a znovu ukázal, že na Rusy se mu letos daří. Nestačil pouze na bleskovou akci Ketova, jinak za svá záda nepustil ani jediný kotouč.

Tento článek patří k zápasu CZE - RUS 2:1

Českobudějovický brankář čekal první dvě utkání brněnského turnaje na střídačce, kde kryl záda chytajícímu Jakubu Štěpánkovi. Na řadu se tedy dostal až proti Rusku, které je letos jeho oblíbeným soupeřem: „Mám z toho dobrý pocit. Trošku jsem se toho obával, protože jsem v zápase dlouho nechytal. Potřeboval jsem se do toho trochu dostat. První třetina podle toho vypadala, docela mi to vypadávalo. Naštěstí i díky vedru, které v hale panovalo, jsem se držel v dobrém tempu, byl jsem zavařený od první minuty,“ sdělil své dojmy z vítězného utkání Jakub Kovář.

Gólman, jenž pojede na mistrovství světa společně s bratrem Janem, musel stejně jako zbytek týmu čelit nástupu Rusů, kteří šli na začátku druhé třetiny zaslouženě do vedení: „Rusové hráli výborně. Letos jsem proti nim odchytal tři zápasy a dnes byli asi nejnebezpečnější. Byl to těžký zápas,“ konstatoval mladý brankář, který se letos může řadit k největším odborníkům tým Sborné.

Zdálo se, že trenér Hadamczik určí jako jasnou jedničku národního týmu pro blížící se světový šampionát Jakuba Štěpánka. Po skvělém Kovářově výkonu však může mít zkušený kouč hodně zamotanou hlavu: „Nevím, já bych asi nekoukal na to, kdo bude jednička a kdo dvojka. Samozřejmě někdo začne, někdo musí jít do branky jako první. Ale dnes jsou zpravidla vyrovnané brankářské dvojice a chytá ten, kterému se zrovna daří, ten který vyhrává a ten, kterému nejvíc věří trenér. Uvidíme, jak se rozhodne pan Hadamczik,“ s klidem popsal situaci odchovanec píseckého hokeje.

Na loňském šampionátu v Bratislavě působil Kovář, tehdy novic v reprezentačním dresu, v pozici brankářské trojky. I posun na druhé místo v hierarchii mužů s maskou by jej tak mohl těšit: „Ono se říká, že člověk nemá být nikdy spokojený. Měl bych chtít vždy co nejvíc a být ten nejlepší. Samozřejmě, snažím se být skromný a všeho moc hned najednou taky není dobré. Uvidíme, co přijde, já se budu snažit dělat to nejlepší, co umím,“ zůstává Kovář pokorný.

Sedmi body z brněnského turnaje si český tým zajistil celkové vítězství v letošním ročníku Euro Hockey Tour. Necelý týden před startem MS dal tedy soupeřům najevo svou sílu: „Tenhle tým se už nějakou dobu dává dohromady. Dá se říct, že kostra týmu, který pojede na mistrovství, objezdila turnaje EHT. Kluci se znají, rozumí si a na ledě si dovedou vyhovět. Doufám, že to ve Švédsku dokážeme prodat,“ hledí Kovář vstříc směrem k šampionátu, který pro Čechy začne trojbojem zápasů se severskými mužstvy.