Header image
«
»
  • Mnoho hráčů nás překvapilo, říká po Channel One Cupu Vladimír Vůjtek

    20.12.2015 | Martin Stříbrný, FOTO: Karel Švec
    Mnoho hráčů nás překvapilo, říká po Channel One Cupu Vladimír Vůjtek

České působení na Channel One Cupu je u konce. Poslední utkání odehráli Češi na horké půdě v Moskvě proti domácím Rusům! Utkání bylo po celou dobu velmi napínavé, na konce se ale ze zisku tří bodů radovali Češi za výhru 4:2. Utkání s Rusy i působení na celém turnaji zhodnotil hlavní kouč národního mužstva Vladimír Vůjtek.

Co jste říkal svým svěřencům před zápasem? Váš výkon proti Rusku byl vážně skvělý.
Kladl jsem hráčům na srdce, abychom s Rusy hráli to, čím jsme včera skončili. Abychom hráli stejný styl hokeje. Tlačit se před bránu a využívat své příležitosti. Naštěstí nám to vyšlo.

Rusy jste prakticky k ničemu většímu nepustili. Čím to bylo?
Myslím, že to bylo dobrou hrou našich obránců. Hráli velmi obětavě, padali do střel. Z těchto zblokovaných střel jsme pak vyráželi do protiútoků, které nám vycházely.

Hodně jste v utkání s Ruskem zahušťovali střední pásmo, oni dělali mnoho zakázaných uvolnění. I to byla jedna z cest?
Samozřejmě, tento styl jsme chtěli hrát už včera se Švédy. V dnešní době se hokej prostě takhle hraje. Viděli jsme Finy, jak hráli v Praze. Ti to až přehánějí. Těžko se proti nim hraje, jsou velice nepříjemní. Taky proto jsme nedali žádnou branku. S Finy jsme hodně útočili, napadali je, ale nedostávali se k žádným brejkům. Teď jsme trochu couvli, a pak vyráželi do brejků. V utkání se Švédy i s Rusy se nám to naštěstí vyplatilo.

Ve druhé třetině Rusové úplně otočili, tlačili vás. Jak vám v tu chvíli bylo?
Rusko změnilo na začátku druhé třetiny systém hry. Vysunuli jednoho hráče až na naší modrou čáru a pak ho posílali do brejků. Další dva za ním hned najížděli. Jakmile Rusové mají prostor, tak jsou strašně moc nebezpeční. Než jsme se tomu přizpůsobili, tak jsme dostali dva góly.

Když se podíváme na Channel One Cup celkově. Jaké bude vaše hodnocení?
Určitě musí být pozitivní, kladné. Prohráli jsme jedno utkání, ale v tom jsme nebyli hroším týmem, akorát jsme neproměňovali šance. Zápasy v Moskvě byly ale už nad možnosti toho týmu, co jsme měli.

Hodně hráčů se vám z tohoto turnaje omluvilo. Jejich náhradníci se ale jevili velmi dobře. Je to pro vás nějaký signál?
Jo, určitě obstáli, někteří velmi příjemně překvapili. Bylo zde hodně extraligových hráčů, kteří mě překvapili. Richard Jarůšek vlastně ještě nikdy nereprezentoval, ale vedl si na výbornou. Valského známe z ligy, dobře se tam prosazuje a ani on určitě nezklamal.

Rusko zde bylo v nejsilnější sestavě, kterou mohli poskládat. Nepřekvapilo vás, jak lehce jste je přehráli i s těmito hráči?
Ne, určitě bych neřekl, že jsme je přehráli hladce. Byly momenty, kdy třeba Zaripov šel sám na bránu. Kdyby vyrovnal na 3:3, tak to utkání zase mohlo dopadnout úplně jinak. V tom závěru měli tlak, ale náš brankář všechno pochytal.

Jak moc vám pomohl nečekaný gól na 2:2, kdy jste Rusy dokonale zaskočili?
Vždycky má pak navrch psychicky mužstvo, které vyrovná. Hraje se mu pak lépe. Byl pro nás strašně důležitý, nebýt ho, tak nevím, jak by to s námi dopadlo, protože Rusové hráli v tu chvíli fantastický hokej.

Pozitivní byly určitě výkony gólmanů, kteří ve všech utkáních působili velice jistě.
To je další věc, se kterou jsem byl na tomto turnaji spokojen ve všech třech zápasech. Brankář je základní kámen každého úspěchu. Kdo nemá dobrého gólmana, tak má velmi malou šanci na sebevětší úspěch.

Nebude to pro vás složité rozhodování na tomto postu pro další turnaje?
Složité to určitě bude. Dalším skvělým gólmanem, se kterým se musí počítat, je Salák, který se musel omluvit. V ruské soutěži má nejlepší výkon z českých gólmanů, kteří tam chytají. Musí se s ním stále počítat.