Header image
«
»
  • Rozhodl začátek, shodli se kapitáni Finska i Ruska

    19.12.2015 | Jan Kousal
    Rozhodl začátek, shodli se kapitáni Finska i Ruska

Až nečekaně hladce dokázala domácí reprezentace Ruska porazit v prvním sobotním střetnutí reprezentaci Suomi. Finský kapitán Juuso Hietanen po debaklu 1:8 jen těžko hledal slova, kterými by nepovedený výkon svého celku popsal. To Ilja Kovalčuk, lídr sborné, jen zářil. „Všichni hráli skvěle a taky jsme konečně začali dávat góly,“ hodnotil s úsměvem.

Domácí reprezentace Ruska šla v utkání proti Finsku za vítězstvím od prvních minut a ve třinácté minutě svítil na ukazateli skóre stav 4:0. To ale ještě nebyla konečná. Sborná měla celý zápas pod kontrolou a po výsledku 8:1 si pohodlně dokráčela pro tři body.

„Vůbec jsme nezachytili start utkání a jim se podařilo velmi rychle skórovat. Mnohem lépe se prosazovali. Měli prostě dobrý začátek a my jsme se nedokázali vrátit zpět do utkání. Musíme se zkoncentrovat na nedělní zápas,“ litoval finský kapitán Juuso Hietanen. „Nepamatuji si, že bychom někdy prohráli tak jasně,“ dodal.

Třemi body se pod vítězstvím domácího výběru podepsal kapitán Ilja Kovalčuk. „Dnes bylo rozhodující, že jsme od začátku celých šedesát minut tvrdě makali. Před zápasem jsme trochu promíchali formace a na ledě to fungovalo. Všichni hráli skvěle a taky jsme konečně začali dávat góly,“ pochvaloval si ruský střelec.

Ten se dnes objevil v jedné formaci se svým spoluhráčem z Petrohradu Vadimem Šipačjovem, kterého nezapomněl vyzdvihnout. „Vadim je podle mě jeden z nejlepších centrů v Rusku a myslím si, že patří mezi vůbec nejlepší hráče našeho národního týmu. Je zábava s ním hrát,“ okomentoval souhru s kolegou Kovalčuk.

Sborná se tak po vysoké výhře vrátila do hry o turnajové vítězství, Finy naopak debakl přibrzdil. „Čekali jsme, že po prohře se Švédskem půjdou po vítězství. Bohužel je těžké říct, co bylo špatně,“ posteskl si obránce Suomi Hietanen. „Ve čtvrtek jsme hrozně chtěli, ale bohužel bylo na ledě trochu víc emocí a to udělalo hrozně moc,“ vysvětloval ruský kapitán příčiny úvodní prohry.

Celkem 12 034 diváků sledovalo první sobotní střetnutí a drtivá většina z nich hnala dopředu Rusy. „Vždycky je výborné hrát před rodinou, kamarády a před celým Ruskem,“ přiznal Kovalčuk. „Domácí prostředí nás vždy hodně nakopne. Nevím, jak ostatní, ale já to zbožňuji,“ uzavřel lídr družiny Olega Znaroka. Na domácím ledě se ale tak trochu ocitl i finský kapitán hrající za moskevské Dynamo, které svá utkání hraje právě ve VTB Ice Palace. „Bylo to pro mě speciální. Je hezké tady hrát před takovou kulisou,“ pokyvoval uznale Juuso Hietanen.