Header image
«
»
  • Finové vsadí při domácím turnaji na zkušenost

    01.11.2015 | Adam Joska
    Finové vsadí při domácím turnaji na zkušenost

Sestava celku, se kterým se v jeho aréně střetnou Češi v rámci druhého utkání turnaje, je víceméně složena ze stálých bojovníků v reprezentaci, jen v brance se nepředstaví ani jedna z opor.

Do brankoviště vybrali trenéři Jalonen a Rautakorpi poměrně nové tváře. Juha Metsola, v KHL hájí barvy Viťazu Moskevská oblast, zatím odchytal za národní tým v seniorské kategorii dvě utkání v rámci Euro Hockey Tour, ale již ve výběru do osmnácti a dvaceti let si připsal své první starty. Harri Säteri má už také svůj debut za sebou, nyní dostává první příležitost po návratu ze zámoří, kde chytal za organizaci San Jose.

Naopak v obraně se objeví i ostřílení borci jako je Sami Lepistö, Juuso Hietanen, Anssi Salmela a Lasse Kukkonen. Ani další čtyři obránci však nejsou v týmu nováčci, trenéři vybrali obránce nejen z ruské KHL, ale i Švédska, Švýcarska a také z domácí soutěže.

Hlavní cílem Kariho Jalonena je v letošní sezoně mistrovství světa a k úspěchu na něm je první krok v podobě vydařeného Karjala Cupu. Ani v útočných řadách Finska se neobjeví žádný nováček, všichni nominovaní si v národním dresu již zahráli. Po delší odmlce se představí Sean Bergenheim, jenž v zámořské NHL odehrál 506 utkání a oblékal dres New Yorku Islanders, Tampy Bay, Floridy a naposledy také Minnesoty. Po delší době si zahraje za národní tým země tisíců jezer také Lajunen a po roční pauze Pyörälä s Koivistem.

Ze soupisky, která čítá třiadvacet hokejistů, jich nejvíce hraje v KHL – 12. Další čtyři nastupují na stadionech ve Švédsku, tři ve švýcarské National league A a domácí kluziště brázdí čtyři muži tohoto výběru. Nejmladším reprezentantem Finska na Karjale bude Tommi Kivistö, kterému je čtyřiadvacet let a naopak nejstarším bude Mika Pyörälä, jenž je o deset let starší než Kivistö.

NOMINACE FINSKA NA KARJALU

Brankáři: Harri Säteri (Viťaz Moskevská oblast), Juha Metsola (Chabarovsk, KHL).

Obránci: Sami Lepistö (Ufa, KHL), Jusso Hietanen (Dynamo Moskva, KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg, KHL), Atte Ohtamaa (Jokerit Helsinky, KHL), Teemu Laakso (Växjö, Švédsko), Anssi Salmela (Brynäs, Švédsko), Mikko Mäenpää (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Lasse Kukkonen (Oulu).

Útočníci: Sean Bergenheim (Bern, Švýcarsko), Harri Pesonen (Lausanne, Švýcarsko), Petri Kontiola (Jaroslavl, KHL), Oskar Osala (Magnitogorsk, KHL), Teemu Hartikainen (Ufa, KHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad, KHL), Tommi Huhtala, Pekka Jormakka (oba Jokerit Helsinky, KHL), Tuomas Kiiskinen (Växjö, Švédsko), Tomi Sallinen (Djurgarden, Švédsko), Mika Pyörälä (Oulu), Toni Koivisto (Lukko Rauma), Jani Lajunen (Tappara Tampere).