Header image
«
»
  • Na Karjalu bere Vůjtek pět nováčků včetně benjamínka Kubalíka

    22.10.2015 | Jakub Janoušek
    Na Karjalu bere Vůjtek pět nováčků včetně benjamínka Kubalíka

P r a h a - Nová reprezentační sezóna může začít! Na čtvrteční tiskové konferenci v pražských Vysočanech byla nejprve shrnuta loňská sezóna a následně představen model té nadcházející. Hlavním bodem ale byla nominace na Karjala Cup, kam bere trenér Vůjtek podle očekávání převážně hráče z extraligy a KHL.

Na čtvrteční tiskové konferenci byl představen kompletní program letošní hokejové reprezentační sezóny. Úvodní slovo dostal sekretář ČSLH Martin Urban, který zrekapituloval loňskou sezónu, ze které vypíchl zejména povedené mistrovství světa. „Vzpomínám na úspěšné MS v hokeji v České republice, které bylo velmi úspěšné a přineslo spoustu rekordů,“ ohlédl se za loňskou sezónou Urban.

Po té připomněl, že letošní sezóna proběhne ve stejném turnajovém modelu jako ta loňská, což znamená, že se český tým zúčastní turnaje Karjala a také Channel One Cup, který proběhne v prosinci. „Jsme ve druhé části dvouletého kontraktu. Hrajeme dva turnaje, Euro Hockey Tour (turnaj Karlaja a Channel One Cup) a Euro Hockey Challenge.“

Hlavním bodem tiskové konference byl právě turnaj Karjala. Trenér Vůjtek zde poprvé nominoval hráče na větší reprezentační akci. Doposud byl v kontaktu s hráči pouze v rámci letních přípravných kempů. Nominaci bez větších překvapení tvoří z drtivé většiny hráči z KHL a české extraligy. Nejmladším členem výpravy bude dvacetiletý Dominik Kubalík z kádru Plzně.

Vůjtek také prozradil vůdčí osobnosti pro tento turnaj. „Nechtěl jsem to říkat, protože se vždy může stát něco nečekaného. Ale prozradím, že kapitánem bude Sobotka a asistenty Jan Kovář a Jan Kolář,“ odpověděl na otázku ohledně kapitána týmu.

Fanoušci si jistě všimnou, že v nominaci chybí některé opory z minulých turnajů. Jsou to například Jiří Novotný a Ondřej Němec, oba dva zkušení reprezentanti. Prvnímu jmenovanému však nominaci nedovolilo zdraví. „U Jirky Novotného je to tak, že prodělal otřes mozku a teď se teprve dává do pořádku. My víme, co od něho můžeme čekat, proto nechceme uspěchat jeho rekonvalescenci,“ mluví o jedné z útočných opor. A o absenci jeho obranného kolegy promluvil Vůjtek také. „Němec je kvalitní bek, který jezdil na poslední mistrovství. Sledujeme jeho výkonnost a zaměříme se na něj v dalších fázích reprezentační sezóny.“

Naopak se do nominace dostal Marek Kvapil. Třicetiletý forvard v minulosti prohlásil, že již nechce reprezentovat a dlouho také na akcích národního týmu chyběl. Byl to však především výsledek sporu s tehdejším koučem Hadamczikem. Vůjtek jakoukoli Kvapilovu nechuť k reprezentaci vehementně popírá. „Vím, že Kvapil je kvalitní hráč a viděl jsem to i na několika utkáních KHL. Žádnou diskusi ani rozmlouvání jsme nevedli, zkrátka jsem ho normálně nominoval, “ zakončil Vůjtek svá slova ohledně nominace.


NOMINACE REPREZENTACE NA TURNAJ KARJALA:

Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg), Dominik Furch (Omsk).

Obránci: Jakub Jeřábek (Plzeň), Michal Kempný (Omsk), Matěj Stříteský (Mladá Boleslav), Marek Trončinský (Mladá Boleslav), Vladimír Roth (Třinec), Jan Kolář (Chabarovsk), Jakub Krejčík (Örebrö HK), Radim Šimek (Liberec), Milan Doudera (Třinec), Tomáš Kundrátek (Dinamo Riga).

Útočníci: Michal Birner (Liberec), Vladimír Sobotka (Omsk), Dominik Kubalík (Plzeň), Tomáš Filippi (Magnitogorsk), Jan Kovář (Magnitogorsk), Milan Gulaš (Färjestadt), Jan Buchtele (Sparta), Roman Horák (Čechov), Rostislav Olesz (Vítkovice), Michal Řepík (Liberec), Daniel Přibyl (Sparta), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Jan Hruška (Brno), Tomáš Zohorna (Chabarovsk), Marek Kvapil (Záhřeb).