Header image
«
»
  • Přeruší Češi severskou nadvládu nad švédským turnajem EHT?

    29.04.2014 | Daniel Ryl
    Přeruší Češi severskou nadvládu nad švédským turnajem EHT?

P r a h a - Švédské hokejové hry jsou v posledních letech pro český tým úspěšné, ale v posledních pěti ročnících se pokaždé radoval tým ze severu. Třikrát to bylo domácí Švédsko a dvakrát Finsko. Tuto sérii se pokusí přerušit český výběr v čele s Jaromírem Jágrem.

První turnaj na švédské půdě odehrál v roce 1980 a ČSSR na něm obsadila třetí místo za domácím týmem. Z celkového prvenství se tehdy radoval Sovětský svaz. Turnaj se do Švédska vrátil po čtyřech letech a tentokrát se radovala ČSSR. Po tomto turnaji následovala sedmiletá pauza a pravidelně se Švédské hokejové hry pořádají od roku 1991.

Český tým se radoval pouze v roce 1994, ale tehdy se ještě nejednalo o turnaj Euro Hockey Tour. To se změnilo v roce 1997, ale tehdy se poprvé a naposledy český tým nezúčastnil. Nutno podotknout, že od roku zmíněného roku 1994 se pouze třikrát radovali Rusové, jinak se pokaždé radovaly týmy ze severu. Švédsko jedenáctkrát, zatímco Finové pětkrát.

To ovšem neznamená, že by byly Švédské hokejové hry pro český tým zakleté. Od posledního vítězství si připsali celkem devět druhých míst ze čtrnácti účastí! Druhé místo obsadili také na posledních dvou turnajích ve Švédsku.

Ten loňský se výjimečně odehrál v Malmö a Češi do něj vstoupili těsným vítězstvím 2:0 nad domácím výběrem. V sobotním duelu ovšem nestačili na Finsko, kterému nevstřelili ani jednu branku a prohráli 0:3. Rusové mohli v nedělním duelu rozhodnout o svém vítězství, ale český výběr svého soka zdolal 2:1 a po vítězství ve severském derby se z celkového prvenství radovali hráči Suomi, kteří získali sedm bodů.

Nejlepším brankářem turnaje byl zvolen Alexander Salák, který nebude na turnaji chybět ani letos. Švédské hokejové hry nabídnou zajímavé souboje. Zatímco ve finské brance bude stát Pekka Rinne, tak Češi vytasí triumf v podobě Jaromíra Jágra a Jiřího Hudlera. V ruském týmu nemůže naopak chybět hvězdný Alexander Ovečkin, zatímco Švédové vytasí čtyři zámořské posily.